Grenzen voorbij: een ander perspectief op migratie (2021)

Het maatschappelijk debat over migratie gaat vaak over asielzoekers, aantallen en opvanglocaties. Het stelt onze samenleving op de proef, zeggen we. Maar waarom beschouwen we migratie vrijwel altijd als een probleem? Is migratie niet iets wat er altijd al is geweest; altijd blijft en wellicht zelfs kansen biedt? Kortom, migratie vraagt om een nieuw perspectief.

Tijdens dit programma kijken we met een open blik naar migratie. Wat gebeurt er als een gemeente juist vluchtelingen actief aantrekt in plaats van zich er tegen verzet? Heeft Nederland een nieuwe minister van migratie nodig? En wat doet het labelen van ‘migranten’ met de identiteit van een migrant zelf? We gaan in gesprek met verschillende experts die ons met praktijkvoorbeelden laten zien dat het ook anders kan.

Sprekers

Monique Kremer – Voorzitter bij Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) en Bijzonder hoogleraar Actief Burgerschap Universiteit van Amsterdam. Is er een Nederlandse minister van migratie nodig?

Annelies Zoomers – Hoogleraar Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit Utrecht en programmadirecteur van het project Welcoming Spaces. Kunnen we migranten huisvesten in Europese krimpregio’s, om lokale economieën een impuls te geven?

Eefje Blankevoort & Els van Driel – documentairemakers van o.a. Shadow Games. Hoe kunnen documentaires bijdragen aan meer bewustwording van de situatie van vluchtelingen – en heeft dit effect op het politieke en maatschappelijke debat?

Yula Altchouler – Programmamaker en researcher. In december 2020 verscheen haar radiodocumentaire Ons succesverhaal, waarin Yula de verhalen onderzoekt die vluchtelingen over zichzelf vertellen.

De moderatie is in handen van presentator en programmamaker Shula Tas.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.