Coronacrisis, een democratische crisis? (2021)

"Onze vrijheid wordt ons afgenomen!”, was een veel gehoorde uitspraak in Nederland na de invoering van de avondklok. Hoe langer de coronacrisis duurt, hoe vaker er verzet komt tegen de maatregelen en hoe meer leiderschap in twijfel getrokken wordt. Kritiek klinkt er echter niet alleen in ons eigen land, maar ook buiten Nederland leidt het coronabeleid van verschillende regeringen tot commotie. Hoe democratisch is dit beleid nog?

In dit UGlobe café bespreken we drie verschillende landen die elk een eigen aanpak hebben van de coronacrisis. We kijken naar Israël, dat voorloper is in vaccineren, maar waar de vraag rijst of dit niet een manier is om het imago van de corrupte premier Netanyahu net voor de verkiezingen bij te werken. Ook kijken we naar de Corona-aanpak van Bolsonaro in het zwaar getroffen  Brazilië, waar democratische waarden in het geding lijken te komen. En hoe zit het eigenlijk met onze eigen aanpak in Nederland?

Deze avond kijken we welke dynamieken en tendensen de coronacrisis losmaakt bij de leiders en bevolking van deze drie landen. En we zoeken naar antwoorden op de vraag of de coronacrisis de democratie meer goed of kwaad heeft gedaan.

Met o.a.
Koen Damhuis – universitair docent en socioloog (Universiteit Utrecht), auteur van o.a. Roads to the Radical Right (2020) en Wegen naar Wilders – PVV-stemmers in hun eigen woorden (2017).
Kees Koonings – universitair hoofddocent en antropoloog (Universiteit Utrecht) en bijzonder hoogleraar Brazilië Studies (Universiteit van Amsterdam)
Erella Grassiani – universitair docent en antropoloog (Universiteit van Amsterdam) en medeoprichter van gate48, platform voor kritische Israëli’s in Nederland.

De presentatie van dit UGlobe Café is in handen van programmamaker, moderator en schrijver Shula Tas.

Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten van de Universiteit Utrecht, het Utrecht Centre for Global Challenges (UGlobe) en het kennis- en debatprogramma van TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen.


Wil je meer Kennis & Debatprogramma’s bekijken? Ga naar Studio TivoliVredenburg voor ons uitgebreide online archief of abonneer je op ons YouTube kanaal.