When two worlds collide: Maya Fridman x Sietse van Berkel

Wat zijn de gelijkenissen tussen twee werelden die normaal langs elkaar heen lopen? En wat gebeurt er als je deze twee werelden samen laat smelten op een verbindende plek? Meervoudig Nederlands kampioen freestyle BMX'er Sietse van Berkel bundelde zijn krachten met cellist, componist en onze artist in residence Maya Fridman en videograaf Jimmy Schaffrath van Halux Visions. Samen vonden zij het antwoord. Het resultaat? Een bijzondere video, opgenomen in ons pand, waar twee werelden samenkomen.

Maya en Sytse

Soms moet je samenwerkingen zoeken in onverwachte hoeken. Zeg dat geen twee keer tegen Sietse van Berkel en Maya Fridman. Utrechtse wereldkampioen Sietse is freestyle BMX’er in hart en nieren en wilde zijn waanzinnige trucs laten samensmelten met een wereld die hij normaal nooit tegenkomt, en klopte bij ons aan. Wij koppelden hem aan cellist Maya Fridman, die onze artist in residence is. Zij schreef meteen een compositie gebaseerd op het idee van Sietse en nam dit op in de studio van Brendon Heinst. Samen met videomaker Halux Visions schreven ze dit concept, maakten de vertaalslag naar een video en delen het nu met de rest van de wereld.

The making of

Sietse: “Toen ik Maya ontmoette besefte ik dat we vanuit heel verschillende disciplines of kunststromingen werken, maar dat er even grote overeenkomsten zijn in benadering hiervan. De manier waarop Maya het creatieve proces met een topsportmentaliteit aanpakt is herkenbaar en inspirerend tegelijk. Dat we door dit project kunnen samenwerken en beiden ons op onbekend terrein kunnen begeven, maakt het zo tof – ook in de samenwerking met filmmaker Jimmy.”

Maya: “It was really inspiring to work with Sietse and Jimmy. My intention for this project was to translate Sietse’s movements in my composition. I hoped to capture the poetry of his patterns in my phrasing, and to create a moment of an intense dialogue between us. Huge thanks to TivoliVredenburg for initiating this unique collaboration!”

Sietse: “TivoliVredenburg is een uitkomst voor de culturele diversiteit: zoveel verschillende disciplines onder één dak. Toen dit idee met Jimmy meer vorm kreeg, stond TivoliVredenburg bovenaan de lijst van gedroomde samenwerkingspartners. In de loop van het proces werd deze keuze alleen maar bevestigd door de manier waarop er in TivoliVredenburg ook werd meegedacht, en we aan Maya werden gekoppeld. Dit heeft het project echt tot een project van Jimmy, Maya, TivoliVredenburg en mij gemaakt.”

Jimmy Schaffrath, eigenaar van Halux Visions, verzorgde de regie, camera en edit van de video. Zijn liefde voor zowel actiesport als muziek zie je zeker terug. Fotograaf Ben Houdijk zorgde voor de backstage fotografie.

TivoliVredenburg als matchmaker

In TivoliVredenburg vind je een heleboel kunstvormen onder één dak. Meestal in elke zaal één, maar achter de schermen loopt alles door elkaar. Zo’n ontmoeting kan een inspiratie zijn – dat moedigen we graag aan. Programmeur Cécile Gouder de Beauregard koppelde Sietse aan Maya: “Ik ben er trots op dat TivoliVredenburg deze twee Utrechtse kunstenaars inspireert om BMX en muziek te laten samenkomen.”