Support Your Locals: Taplokaal Gist

12-11-2020
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie: Taplokaal Gist! Gist is een gezellig speciaalbierrestaurant waar maar liefst 30 wisseltaps zijn, waarbij het speciaalbier gecombineerd wordt met bijpassende gerechten. We spraken met mede-eigenaar en Chefkok Manon.

Wat doe je in tijden van corona?
Zoals alle horeca moesten wij ook op 15 maart en nu weer op 14 oktober onze deuren sluiten. Vooral in maart was dat nogal een heftig moment. We hadden een aantal reserveringen staan om 18:00 en er zaten al wat mensen in de zaak. Toen kwam de persconferentie en moesten we een half uur later al dicht. Het voelde heel gek om iedereen om half 6 de laatste ronde aan te moeten bieden en onze reserveringen die avond af te moeten bellen.

Het duurde even voordat we helemaal omgeschakeld waren, maar we hebben die eerste periode zeker niet stilgezeten. Naast het nodige klus-, schoonmaak- en schilderwerk hebben we ook een aantal projecten opgestart. Zo hebben we onze open fusten bier (en met 30 taps zijn dat er dus aardig wat) ingeblikt en verkocht in bierpakketten. Ook hebben we een bier- en kaasproeverij met begeleidende uitleg en youtubefilmpjes gemaakt en zijn we maaltijden gaan maken die je kon afhalen of laten bezorgen. Zo zijn we toen de maanden doorgekomen. Toen we 1 juni weer open gingen was het gelukkig snel mooi en warm weer zodat we ons grote terras goed konden inzetten.

Deze keer was de omschakeling daardoor makkelijker. De bierpakketten staan alweer in de webshop, evenals wat andere merchandise die we de afgelopen maanden hebben laten maken. Op dit moment zijn er nog geen warme maaltijden, maar al wel borrelplanken en een bier- en kaas proeverij te bestellen.

Hoe kunnen we Gist nu steunen?
Je kunt ons het beste steunen door naar onze webshop te gaan en iets leuks of lekkers uit te zoeken! We hebben mooie borrelplanken met eventueel twee bijpassende bieren erbij. Ook hebben we dus wisselende bierpakketten gevuld met de bieren die we op tap hadden. En naast eten en drinken kun je ook onze glazen bestellen, of een T-shirt kopen.

Een aantal initiatieven die tijdens de eerste lockdown zijn bedacht zijn opnieuw opgestart, zoals de Help De Horeca Waardebon en De Andere Quiz waar je je deelnamegeld overmaakt aan een deelnemende horeca gelegenheid.

En natuurlijk zou het fantastisch zijn als je een hapje komt eten of een drankje komt drinken op het moment dat we weer open mogen!

Welk lokaal initiatief vind je nog meer leuk?
Een hoop restaurants en cafés hebben natuurlijk vergelijkbare initiatieven opgestart, zoals Café DeRat, restaurant Heron, of all day breakfast Froh. Net als de vorige periode ben ik van plan om elke week iets bij een restaurant of café te bestellen.

Wat ik ook heel leuk vind is Locals Utrecht, een initiatief van een aantal Utrechtse ondernemers die een mooi boodschappenpakket hebben samengesteld met alleen Utrechtse producten. Langzamerhand zijn daar steeds meer ondernemers bijgekomen zodat ze nu een roulatie pakket hebben waar elke keer weer andere dingen in zitten.

Ik ben een groot fan van de kleine ondernemer en ga dan ook liever naar de kleine onafhankelijke winkels dan de grote ketens. Zo zit er in het centrum de boekhandel Savannah Bay. Mensen denken altijd dat producten duurder zijn in kleine winkels maar boeken hebben een vaste prijs en dus maakt het voor je portemonnee niet uit waar je een boek bestelt. Daarnaast heeft Savannah Bay een verrassingsabonnement waarbij je elke maand een boek thuisbezorgd krijgt. Je kunt daarbij zelfs je voorkeuren opgeven zodat je altijd iets krijgt wat je leuk vindt.

Heb je nog tips voor de lezers om deze tijd door te komen?
Het gekke aan deze periode is dat ik als horecaondernemer meestal aan het werk ben in de weekenden en de avonden. Nu ik juist op die momenten vrij ben is mijn eerste reactie: oh dan zou ik graag uit eten gaan, of bij vrienden langs. Maar ja, dat kan dus nou net niet. Ik heb de afgelopen tijd veel spelletjes gespeeld en boeken gelezen, of lekker knus met een glas bier en een borrelplank voor de houtkachel gezeten. Overdag ben ik meestal toch nog wel bezig met dingen voor Gist, ik heb voor het eerst iets van een kantoorbaan! In het weekend wat uitgebreider koken, of een stuk wandelen…. Ja nee, eigenlijk doe ik hetzelfde als de meeste mensen denk ik.

Wat is je connectie met TivoliVredenburg?
Grappig genoeg heb ik een heel intensieve connectie met TivoliVredenburg! Voordat ik met mijn twee collega’s Erik en Jasper Taplokaal Gist heb geopend had ik namelijk een cateringbedrijf genaamd Sous Catering waarmee ik vele jaren de personeels- en artiestenmaaltijden heb verzorgd. eerst voor Vredenburg in de Rode Doos, daarna ook nog twee jaar voor TivoliVredenburg op het Vredenburgplein. Meer dan vijf jaar heeft Sous catering voor zowel kleine als grote groepen personeel en artiesten gezorgd voor lunch en diner. Ik heb daar hele goede herinneringen aan. Het was heel leuk en interessant om te doen. Toerende artiesten stuurden vaak een lijst mee met producten die ze nodig hadden en wij zorgden dan dat die er waren, en als ze bepaalde dingen wilden eten dan paste ik het menu aan zodat dat er was. De ene dag kookten we voor vijf man personeel en een jazzkwintet, de andere dag voor 300 mensen tijdens de 3FM-awards bijvoorbeeld. De sfeer in de artiestenfoyer was altijd heel goed en gezellig en we kregen vaak complimenten van zowel de artiesten als het personeel. Als er tijd voor was mochten we soms ook een deel van de shows en concerten zien van de artiesten waar we voor hadden gekookt. Dat maakte het net wat specialer allemaal.