Support Your Locals: Savannah Bay & De Utrechtse Boekenbar

1-5-2020
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie: support je lokale boekwinkel!

Wij spraken met Tim van den Hoed, initiatiefnemer van De Utrechtse Boekenbar en Marischka Verbeek, eigenaar van boekwinkel Savannah Bay. Naast boeken verkopen organiseren zowel Tim als Marischka regelmatig evenementen in hun winkels én kun je ze vinden met boekenstands bij programma's. Bij Mensen Zeggen Dingen in Ekko bijvoorbeeld, of bij kennisprogramma's van TivoliVredenburg. 

Hoe zien jullie dagen er sinds het uitbreken van de pandemie uit?
Tim: "Het was een gekke switch. Maart en april zaten helemaal vol met evenementen die niet door konden gaan. Bovendien zou ik samen met Alma Matthijsen een boekenclub gaan hosten in de nieuwe bieb. Op 15 maart hebben we besloten de winkel helemaal dicht te doen. Ik zit de hele dag achter mijn laptop, en vrienden én mijn vader bezorgen nu pakketjes."

Marischka: "Pakketjes, pakketjes, pakketjes! We lijken wel een mini-Bol! Gelukkig komen er ook nog wel wat mensen in de winkel. Maar geen sociale en culturele events meer, geen cursussen, spreekuren, bijeenkomsten, praatgroepen – kortom alles wat Savannah Bay Savannah Bay maakt… Gelukkig brengen onze vrijwilligers alle boeken in Utrecht rond."

Hoe kunnen jullie (en andere) lokale boekwinkels supporten?
Tim: "Door boeken te bestellen! Gelukkig zijn we klein en kunnen wij daardoor zo goed mogelijk inspelen op de huidige situatie. Bijvoorbeeld door niet teveel boeken in een keer te bestellen, zoals grotere boekhandels dat doen. Die bestellen vaak al een half jaar van tevoren, wij bestellen iedere week. Ook kun je bij de Katoenfabriek een t-shirt bestellen dat Daan Rietbergen speciaal voor de De Utrechtse Boekenbar heeft ontworpen. Hij is de grafisch ontwerper die onze huisstijl ook heeft gemaakt. Zo steun je ons, én deze duurzame Utrechtse textieldrukkerij."

Marischka: "Naast boeken verkopen in de winkel, verdienen we een deel van ons inkomen via boekenstands op evenementen. Nu dit wegvalt, hebben we een aantal nieuwe manieren bedacht om Savannah Bay aan extra inkomsten te helpen in deze barre tijden. Zo kun je je abonneren op 'Savannah's Surprise'. Abonnees ontvangen iedere maand een speciaal door ons team van boekenwurmen geselecteerd boek. Ook hebben we Quarantainepakketjes samengesteld, vol fijne goodies: boeken, dvd's en andere fijne Savannah Bay goodness."

Heb je nog quarantaine-tips voor de lezers?
Tim: "De Leuke Boekenclub van Alma en mij is, nu we niet live samen kunnen komen, te beluisteren in podcastvorm, via het kanaal van de Bibliotheek Utrecht. Zonder de interactie van het publiek, maar wel met fijne besprekingen van nieuwe boeken."

Marischka: "Naast eerder genoemde initiatieven, is er ook een droom van mij in vervulling gegaan: Savannah Bay heeft haar eigen podcast: Radio Savannah! Lola en Suzanne, twee van mijn medewerkers, bespreken iedere twee weken twee boeken uit de winkel, waaronder het Boek van de Maand."

Tot slot: welk lokaal initiatief vind je nog meer leuk?
Tim: "Onze vormgever Daan Rietbergen heeft, nu hij ook thuis zit, een oude printer van zijn oma opgeknapt. Je kan via zijn Instagram-pagina voor €9,- een woord of letter aanvragen van zijn nieuwste zelfontworpen lettertype en die print hij dan uit op een mooi kaartje. Super vet!" 

Marischka: "De vega-afhaalmaaltijden van Het Muzieklokaal. Ze koken iedere dag 60 maaltijden om af te halen, om zo deze crisis door te komen. Ze presenteren het ook heel goed op hun site, top!"