Support Your Locals: De Utrechtse Muziekschool

11-2-2021
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie: De Utrechtse Muziekschool (DUMS), een coöperatie van meer dan 50 zelfstandige muziekdocenten die dagelijks lesgeven op het Domplein, in Leidsche Rijn en online. Hun is motto daarbij: Samen leren, samen spelen, samen presenteren. We spraken met Peter Bijl, programmeur bij DUMS. 

"Onze lessen zijn grotendeels gericht op samen spelen en talentontwikkeling - maar ook daarbuiten is DUMS heel actief. Zo zetten we regelmatig sociaal-maatschappelijke projecten op, verzorgen we muziekeducatie op scholen en programmeren we sinds dit seizoen iedere zondagmiddag gratis toegankelijke live-optredens, onder de naam DUMStad. Het pand op Domplein 4 wordt daarmee steeds meer een muzieklab: een plek waar professionals en amateurs, uitvoerders en liefhebbers van alle leeftijden elkaar ontmoeten - met muziek als verbindingsmiddel."

Wat doe je in tijden van corona?
In de voorjaarslockdown hebben we, hoewel we toen eigenlijk nog maar net bestonden, binnen de kortste keren een groot project uit de grond gestampt: Thuis met DUMS. Veel van onze docenten hebben toen een maand lang dagelijks gratis online muzieklessen gegeven aan 70-plussers, die zich geïsoleerd voelden. De instrumenten gaven we in bruikleen en bezorgden we bij ze thuis. We hebben de deelnemende ouderen op die manier een betekenisvolle muzikale ervaring kunnen geven en konden ze structuur, houvast en hoop in moeilijke tijden bieden. Als mooie bonus hebben we er bovendien een aantal nieuwe cursisten aan overgehouden.

Toen op 14 december de huidige winterlockdown bekend werd gemaakt, hebben we in de daaropvolgende dagen een nieuwe ronde van Thuis met DUMS opgezet: ditmaal voor de Utrechters die alleen wonen of die zich - juist in deze donkere dagen - alleen voelen. Direct na kerst hebben we zo'n 50 instrumenten bij mensen thuis bezorgd. Via onze gratis online lessen konden allemaal Utrechters, van jong tot oud en van Hogeweide tot Hoograven, vier weken lang kennismaken met het leren van een instrument. Ze voelden zich op die manier minder alleen - en verbonden met elkaar. Zo komen we met zijn allen muzikaal de lockdown door.

Daarnaast gaat onze muziekeducatie gewoon door maar vinden de muzieklessen online plaats. Onze programmering hebben we een aantal keer omgezet in livestreams, zodat we ook op live-gebied mooie lichtpuntjes kunnen bieden in donkere Coronadagen. En we zijn veel bezig op de achtergrond: in het pand met renoveren en herinrichten, daarbuiten met de ontwikkeling van een online muziekgame voor jongeren.

Wat is je connectie met TivoliVredenburg?
We geloven allebei in de kracht van muziek. TivoliVredenburg doet dat als grootste concertpodium van de stad en op het gebied van cultuureducatie. Wij doen dat via muzieklessen, via het bevorderen van samenspel, via onze sociaal-maatschappelijke projecten, via muziekeducatie op scholen en, sinds afgelopen september, via onze wekelijkse concertprogrammering, vaak in samenwerking met partners uit de stad. We leggen daarbij de nadruk op klassiek, jazz oude en wereldmuziek: genres waarin Utrecht een extra podium, met name aan de onderkant, goed kan gebruiken. We zien ons daarbij niet als concurrentie van TivoliVredenburg, maar juist als een laagdrempelige, kwalitatieve aanvulling op het aanbod van live-muziek in de stad.

Hoe kunnen we de Utrechtse Muziekschool steunen?
Je kunt ons op verschillende manieren steunen. Dat kan uiteraard door muzieklessen of repetitieruimtes te boeken, door instrumenten te huren, of door een keer een van onze concertmiddagen of - avonden in de Marnixzaal bij te wonen: je zult er aangenaam verrast gaan worden. Maar wat ons eigenlijk het meeste helpt, is wanneer je de kracht en vreugde van muziek opnieuw leert voelen. Ook al denk je dat je niet kunt zingen of is het jaren geleden dat je voor het laatst een instrument hebt aangeraakt: laat dat geen beletsel zijn het weer eens te proberen. Muziek maken kan je zoveel vreugde bieden!

Welk lokaal initiatief vind je nog meer leuk?
Het zijn er vele. Maar we beginnen het beste dicht bij huis. Want wat niet iedereen nog weet: het wemelt iedere dag op Domplein 4 van de creativiteit, juist ook buiten de talloze muziek- dans en toneellessen om. Zo biedt het pand momenteel plek aan een paar inspirerende organisaties: zo is Circle That een jong collectief dat economie en levensstijl in de stad zo circulair mogelijk wil maken, probeert New Dutch Connections vluchtelingen te koppelen aan coaches en bedrijven en toverde Cafe du Dome afgelopen zomer de binnenplaats van Domplein 4 regematig om tot Filmtuin. Maar we steken vooral ook onze collega´s van DOMunder graag een hart onder de riem. Zij hebben een bijzonder lastig jaar gehad, dus zodra het weer kan: bezoek vooral een van hun tours. Ze zijn voortreffelijk!

Heb je nog tips voor de lezers om deze tijd door te komen?
Muziek! Dit is het perfecte moment bij om een muziekinstrument te leren spelen.

Foto: deelnemer van Thuis met DUMS