Support Your Locals: Berlijnplein

Een extra aflevering van Support your Locals, over het Berlijnplein, de culturele broedplaats die met een hevige brand te maken kreeg. Hoe gaat het nu met ze, hoe kunnen we ze steunen, en hoe kijken ze naar de toekomst? We spraken met Rogier Boogaard.

Berlijnplein is een plek met een hart voor de stad en cultuur. Op het plein werken theatergezelschap Het NUT, stadslab RAUM, BuurtWerkKamer, adviesbureau Jonge Honden, de ontwerpers van Goede Vrijdag en dansgezelschappen 155, SHIFFT en IRC aan een cross-disciplinair cultureel programma rondom het thema ‘De Toekomst van de Stad’. Je kan hier een festival bezoeken, dans en theater zien, meedoen aan een stadsdebat, of ongedwongen de sfeer komen proeven aan een picknick tafeltje of het terras bij Venster.

In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 november is er een grote brand geweest, waarbij het verzamelgebouw van DePlaatsmaker, waar Het NUT, RAUM, BuurtWerkKamer en Jonge Honden in waren gehuisvest, volledig is afgebrand.

Hoe gaat het met jullie?
We zijn nog nauwelijks bijgekomen van de schrik. De adrenaline vloeit gelukkig wel langzaam weg uit onze aderen. De plek van de brand is heftig om te zien. Veel gevoelens komen voorbij als “Dat kon er in 2020 ook nog wel bij” tot vastberadenheid om vooral door te gaan. Het NUT en de BuurtWerkKamer zijn nu druk bezig met tijdelijk vervangende ruimte om door te kunnen werken. Jonge Honden en RAUM hebben geen kantoor meer, maar kunnen vanuit huis verder werken.

Hartverwarmend zijn alle reacties van onze bezoekers, collega’s uit het culturele veld en vele anderen. Doneeracties die zijn gestart, heel bijzonder. We kijken ook alweer vooruit, we gaan gewoon door. Afgelopen vrijdag heeft RAUM de expositie ‘Living Apart Together’ geopend. Berlijnplein gaat nooit dicht, ook niet na deze brand.

Hoe kunnen we jullie steunen?
Het is super om te merken hoeveel steun mensen ons geven. Hoe kan je ons nu steunen? Allereerst door ons lopende programma te bezoeken die, ondanks de brand, door kan gaan. De expositie ‘Living Apart Together’ van RAUM, over eenzaamheid in de stad, is net gestart. Aan de expositie is ook een uitgebreid programma aan activiteiten gekoppeld, van ‘Super Solo’ tot ‘Op de koffie’ in 24 huiskamers in de stad. Of heb je een tip voor een locatie waar de BuurtWerkKamer tijdelijk hun activiteiten, tot ze terug kunnen naar Berlijnplein, kunnen voortzetten? Laat het weten! Tot slot staat de doneeractie voor Het NUT, opgezet door trouwe bezoekers, nog steeds open.

Hoe zien jullie de toekomst?
Berlijnplein wacht een mooie toekomst. Deze brand laat ons te meer weer voelen hoe waardevol deze plek voor ons is. Een plek waar we verschillende disciplines samenbrengen en gezamenlijk werken aan een divers programma, zoals bijvoorbeeld het corona-proof festival ‘Er was geen reden voor contact’ van afgelopen september. Met het terugschroeven van het openbaar en culturele leven zagen we elkaar minder op het plein. Nu het verzamelgebouw afgebrand is, voelen we nog meer de noodzaak gezamenlijk op deze plek terug te keren, hopelijk zo snel mogelijk. Ondertussen gaan de voorbereidingen door voor de realisatie van een nieuw, circulair cultuurcluster voor Leidsche Rijn, Utrecht en ver daarbuiten.