Support Your Locals: Steck

18-05-2021
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie: tuincentrum Steck een groene stadsoase to be in de wijk Overvecht. We spraken met Karima Benali, creatief directeur bij Steck. 

Wat doen jullie in tijden van corona?
We werken er momenteel hard aan om een nieuwe plek te creëren voor mensen die blij worden van groen. Sinds april kan er weer geshopt worden voor mooie buiten- en kamerplanten, potten en allerlei accessoires voor onder meer het zaai- en kweekseizoen. Sinds een paar weken mag er ook weer zonder afspraak bij ons gewinkeld worden en dat merken we volop. De aanloop sindsdien is fantastisch. Mensen snakken naar planten. Natuurlijk reguleren we het bezoek, zodat iedereen veilig kan shoppen, maar op 10.000 m2 is er gelukkig genoeg plaats voor velen tegelijk. 

Ondertussen timmeren we verder aan ons masterplan om stad en natuur meer samen te brengen. Met onder andere duurzame productlijnen van bestaande en nieuwe leveranciers, maar ook samenwerkingen met nieuwe partners en Utrechtse makers. Binnenkort opent ook tuincafé Noordertuin haar (terras)deuren met een verrassend (vegetarisch) menu met lokale producten. We hopen, wanneer covid het weer toestaat, ook workshops, lezingen en andersoortige events te kunnen programmeren en zo de plant blijvend in het zonnetje te zetten.

Wat is jullie connectie met TivoliVredenburg?
Omdat we een stadsoase willen worden, lees: een tuincentrum met een kunst- en cultuurrandje, hopen we ook op meer samenwerkingen met de culturele instanties in de stad. TivoliVredenburg staat hoog op onze wishlist als samenwerkingspartner. In maart hebben we de concertreeks van DeWolff aan mogen kleden met onze planten en droogbloemen. Die hielpen de band ook visueel te laten ’shinen’. Band blij, wij blij.

Wat kunnen we doen om Steck te steunen?
We nodigen iedereen met een hart voor groen uit om een kijkje te komen tijdens onze transitie. Er zijn nu al volop nieuwe dingen te ontdekken. Elke week wordt ons assortiment uitgebreid. Er is voldoende aanbod voor de bewuste en minder bewuste consument, voor binnen en buiten, voor de kleine en grote portemonnee. Ook is er een gloednieuwe afdeling tuinmeubels voor de outside lifestyle. Deze maand (mei) hopen we ons tuincafé, De Noordertuin, te kunnen openen.

Welke lokale initiatieven vinden jullie nog meer leuk?
Voorbeelden te over! De afgelopen periode hebben zich al een aantal hele gave lokale initiatieven aangesloten bij Steck. Zo is De Clique neergestreken op ons terrein. Zij verzamelen biostromen zoals koffiedik, snij – en voedselresten en halen deze CO2-neutraal op. De grondstoffen vormen de basis voor nieuwe producten. Of BikeFlip, dat circulaire (kinder)fietsen aanbiedt met een on demand service. Kinderen groeien, fietsen niet. Zodra een kind te groot wordt voor zijn of haar fiets, zorgt Bikeflip voor een nieuwe waarbij de oude fiets weer naar een volgende eigenaar gaat. Ook draag ik een warm hart toe aan De Voedseltuin Overvecht. Zij beheren een grote moestuin op ons terrein en doen dat samen met vrijwilligers uit de wijk Overvecht. Zij kunnen op deze manier nieuwe contacten leggen en actief bezig zijn en voor ons levert het van alles op om van te proeven. Wat wil je nog meer!

Hebben jullie nog tips om deze tijd door te komen?
We merken dat er ontzettend veel enthousiasme is richting groen, maar dat het vaak nog ontbreekt aan inhoudelijke kennis om planten echt in leven te houden. Google de naam eens op het plastic potje, op de kassabon! Je ontdekt direct waar ze vandaan komen. Zet ’natuurlijke habitat’ achter de naam in de zoekbalk en je ziet hoe hun leefomgeving eruit ziet. Wat zegt dat over de standplaats en waterbehoefte? Er valt zoveel te ontdekken over de wereld achter de planten die je om je heen verzamelt. Dit is oprecht een leuk én ook leerzaam tijdverdrijf!