Support Your Locals: Sonnenborgh

28-1-2021
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie: sterrenwacht Sonnenborgh – de oudste sterrenwacht van Nederland, geboorteplek van het KNMI, een van de best bewaarde 16e-eeuwse bastions in Europa én een museum over sterrenkunde, weerkunde, geschiedenis en wetenschap. We spraken met Brechtje van Riel, verantwoordelijk voor de communicatie & marketing van Sonnenborgh. 

Wat doen jullie in tijden van corona? 
Sonnenborgh geeft doorlopend kijk- en doetips. Sterren kijken kan óók vanuit je tuin of zolderraam. Je moet alleen weten wanneer en waarnaar je moet kijken. Wij helpen je op weg! Voor alle thuiszittende kinderen zijn er proefjes en knutsels. Voor alle Singel-wandelaars historische weetjes voor de omgeving rondom Sonnenborgh. Mis je het museum? Laat je online rondleiden! Zie: Sonnenborgh.nl/thuis.

Wat is jullie connectie met TivoliVredenburg?
Sonnenborgh is net als TivoliVredenburg een van de culturele iconische gebouwen in Utrecht. TivoliVredenburg als poort van de stad, naast Hoog Catharijne en het Centraal Station. Sonnenborgh hoog boven de Singel met haar markante koepels en indrukwekkende bastionsmuur. Onmisbaar tijdens een van je vele rondjes Singel tijdens deze lockdown.

Wat kunnen we doen om Sonnenborgh te steunen? 
Naar ons toe komen zodra het weer kan! Om op een zondag de zon te bestuderen door de zonnetelescoop. Om het museum te bezoeken. Om ’s avonds door de telescopen te kijken. Om een ruimtepuzzel, -spelletje, -gadget, - kaart, -paraplu te kopen in onze winkel. Zo lang we nog dicht zijn steun je ons door ons te volgen op sociale media. Of door een donatie te doen via onze site. Klein of groot – alle beetjes helpen ons in deze crisis.

Welke lokale initiatieven vinden jullie nog meer leuk?
Ik raad de online rondleiding ‘De ommuurde stad’ van het Centraal Museum aan. De tentoonstelling ‘De ommuurde stad’ over de geschiedenis van de stadsverdediging van Utrecht, waar bastion Sonnenborgh deel van uitmaakte, had door de lockdown wel een heel korte looptijd. Conservator René de Kam neemt je online mee. Verder ben ik persoonlijk heel blij met de Meeneemmaaltijden van de Moestuin. Zo heb ik een excuus om toch even op die fijne plek te komen, heel lekker eten mee te nemen en een organisatie te steunen die ik zelf een warm hart toedraag.

Hebben jullie nog andere tips om deze tijd door te komen?
Omhoog kijken! De komende tijd kun je met een beetje geluk – een heldere hemel – de sterrenhoop de Plejaden of het Zevengesternte zien. De sterrenhemel straalt altijd, corona of niet.

 

Foto's door Marieke Wijntjes en Roy Keeris