Support Your Locals: Museum Speelklok

29-10-2020
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie spreken we met Rosalie, hoofd Communicatie & PR bij Museum Speelklok. 

Midden in het creatieve hart van Utrecht bevindt Museum Speelklok zich in de oude Buurkerk. Ieder jaar neemt het museum vele duizenden (inter)nationale bezoekers van alle leeftijden mee op een magische muzikale reis van de 15e eeuw tot het heden. Stap in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten en laat je verrassen door de vrolijke muziek. Muziek die varieert van de Weense wals en tango tot een smartlap en de allerlaatste hits. Al doende en al luisterend leer je meer over alle instrumenten: van het kleinste speeldoosje tot het grootste draaiorgel. Regelmatig zijn er bijzondere tentoonstellingen, familievoorstellingen, concerten, evenementen en activiteiten te bezoeken in het museum.

Wat doen jullie in tijden van corona?
Toen wij onze deuren opeens moesten sluiten, hebben we snel moeten schakelen. We wisten niet precies voor hoelang we dicht moesten blijven en wilden ons publiek wel blijven boeien en ‘vasthouden’. Daarom hebben we in korte tijd verschillende online thuisactiviteiten opgezet voor kinderen en zijn we een serie van zes vlogs gestart. Middels de muzikale vlogs werd jong en oud vanuit welke plek dan ook door onze rondleider Roelof meegenomen door het museum. Zeker een aanrader om nog eens terug te kijken op ons YoutTube kanaal of op onze website. Er komen vragen in voorbij als: Wat is de ultieme voorloper van Spotify?, Hoe geef je een feestje zonder elektriciteit? en Wat waren statussymbolen voor de tijd van Rolex? In één van de vlogs komt ook ons restauratieatelier aan bod. Het geeft je een heus kijkje achter de schermen van het museum.

Toen wij 1 juni weer open mochten voor publiek was dat een ontzettend mooi en tegelijkertijd spannend moment. We hebben in de weken ervoor heel hard gewerkt aan het doorvoeren van verschillende maatregelen. Dit allemaal voor een veilig museumbezoek, want dat stond en staat bij ons nog steeds voorop. Gelukkig zijn we tot op heden nog steeds open. Loop zelf door het museum of ga mee met onze muzikale rondleiding. De jonge rondleiders, vaak studenten, nemen iedereen mee en laten de instrumenten die honderden jaren geleden al klonken, ook nu live aan jou horen!

Wat is jullie connectie met TivoliVredenburg?
Muziek! Of, beter te verstaan: live muziek. Muziek is waar het bij ons allebei om draait. We hebben in het verleden verschillende keren samengewerkt met elkaar. Zo was in 2018 bij ons de tentoonstelling Robots love Music te zien. Een internationale tentoonstelling waarin we de historische en mechanische muziekinstrumenten, eigenlijk historische muziekrobots, verbonden met de muzikale robots van nu en de toekomst. Rondom de tentoonstelling was een brede randprogrammering opgezet. Onderdeel van de programmering werd gevormd door een optreden met de hypermoderne, sympathieke en muziek makende robotmuzikant Shimon, die rechtstreeks uit de VS kwam. Shimon gaf samen met Gil Weinberg, zijn maker, onder andere een optreden in Tivoli Vredenburg. Een ontzettend mooie samenwerking!

Daarnaast hebben we in het verleden tijdens Le Guess Who ook gefungeerd als festivallocatie. In het oude Middenschip van ons museum waren er verschillende optredens te zien. Ook bracht de muzikant Wilco tijdens het festivalweekend een bezoek aan ons restauratieatelier voor filmopnames. Ons restauratieatelier is een plek die lang niet iedereen kent, maar waar nog steeds dagelijks zo’n 6 tot 8 restauratoren werken aan het behoud van onze collectie. Een ontzettend inspirerende plek, net onder de Domtoren van Utrecht.

Hoe kunnen we Museum Speelklok steunen?
Ik zou zeggen: bezoek onze nieuwe tentoonstelling Straatbeeld! Ondanks de bizarre tijden hebben we deze tentoonstelling kunnen openen. In de tentoonstelling staan de kleurrijke orgelbeelden, die te vinden zijn op de straatorgels, centraal. Maak kennis met hofdansers uit de pruikentijd, spannend geklede ‘cheerleaders’, exotisch geklede heren, plattelandsnostalgie, uitgaansmode uit de jaren 30 en meer. Ieder vertellen ze hun eigen verhaal. Als onderdeel van de tentoonstelling zijn ook de hedendaagse, levensechte houtsnijkunstwerken van internationaal bekend houtsnijkunstenaar Peter Demetz te zien.

Welk lokaal initiatief vinden jullie nog meer leuk?
Er gebeurt ontzettend veel op dit moment. Op het gebied van cultuur, eten, muziek, boeken en ga zo maar door. Deze tijd heeft mij doen inzien hoeveel nieuwe initiatieven je kan opzetten in een kort tijdsbestek, maar ook hoe belangrijk het is om de lokale ondernemingen en de podia te steunen. Zelf duik ik het liefst iedere dag in een nieuw boek. Erg leuk dus om te zien dat De Utrechtse Boekenbar bijvoorbeeld ook thuis boeken aflevert.

Hebben jullie nog tips om deze tijd door te komen?
Leef met de dag, pas goed op jezelf en op elkaar en blijf genieten van het mooie culturele aanbod dat Utrecht je kan bieden! En raak je toch een beetje in een najaarsdip? Breng dan eens een bezoek aan het vrolijkste museum van Nederland! Ik garandeer je dat je met een glimlach op je gezicht naar buiten zult lopen 😉