Support your locals: Kapitaal

29-5-2020
 

Tijdens de coronacrisis kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij regelmatig een lokale ondernemer aan je voor aan de hand van een aantal vragen. Deze editie: Kapitaal, een open zeefdrukstudio voor kunstenaars en andere creatieven waar ook exposities met beeld en muziek, workshops, lezingen en feestjes georganiseerd worden. We spraken met Carlien Peijsel, mede-eigenaar van Kapitaal.

Wat doe je in tijden van corona?
Omdat we met Kapitaal nu natuurlijk geen expo’s en lezingen kunnen organiseren zijn we, om financieel een beetje rond te komen en omdat we het leuk vinden, veel werk in opdracht aan het drukken voor kunstenaars, ontwerpers en Utrechtse ondernemers zoals The Village. Ook hebben we meegedaan met prachtige projecten als stay-sane-stay-safe.com waarbij we in samenwerking met de Australische ontwerper Kris Andrew Small een poster zeefdrukten voor Nederlandse ziekenhuizen. Ook hebben we met het project Support Local Businesses van ontwerper Braulio Amado truien, shirts, tasjes, en moleskin boekjes gedrukt om bevriende local ondernemers als De Utrechtse Boekenbar, Puha en de Happy Toko te steunen. We zijn nu een aantal alternatieve expo’s aan het bedenken waar je naartoe kunt zonder risico (zoals binnenkort Print To Go met werk van favoriete ontwerpers).

Wat is je connectie met TivoliVredenburg?
Aaaah maaaaaaan. Ik kom al zo lang ik mag in Tivoli. Dum Dum en Rauw waren partyfavorieten waar muziek, aankleding en dansers echt tot geweldige spektakels leiden… Daar kon ik haaaard dansen en helemaal los. Ik ben met mijn dronken hoofd wel eens op ontdekkingstocht door het pand gegaan, op zoek naar geheime deuren en hoeken. Door de uitsmijter, die mij op een totale -Geen Toegang- locatie tegen kwam, ben ik toen vriendelijk verzocht het pand te verlaten met dreiging van schorsing. TivoliVredenburg komt wat mij betreft het beste tot zijn recht bij festivals als Le Guess Who? waarbij het hele pand in gebruik is. Dan kan ik die deuren en hoekjes weer zoeken zonder dat ik op m’n donder krijg hahaha. Als dj draaide ik samen met vriendin Manon Boertien als duo Manic No Learn afgelopen Oud & Nieuw de dansvloer kapot op wat toen nog het begin van een prachtig 2020 leek. Met Kapitaal zeefdrukten we een aantal keer t-shirts, bijvoorbeeld voor Footprints festival en de lancering van Canvas (het videokunstwerk van 150m2 op de zesde verdieping).

Hoe kunnen we Kapitaal steunen?
We merken dat veel mensen tijdens deze maanden bezig zijn met creatieve uitingen omdat daar eindelijk tijd voor is. Kapitaal is natuurlijk de plek om dat vol te houden… Kom, als we weer open gaan, een workshop zeefdruk of ets volgen en ga lekker aan de slag met eigen werk. Dat zou voor mijn favoriete collega Ramon en mij de mooiste support zijn.

Welk lokaal initiatief vind je nog meer leuk?
Ik dans heel graag en volg lessen bij Touchée Dance Company. Heel leuk om nu online lessen te volgen en om te zien op wat voor creatieve manieren ze die lessen aanbieden. Bij Kapitaal vinden we het heel belangrijk om exposities een bijzondere ervaring te maken. We vinden het heel leuk om bij exposities passende drankjes te schenken. Met Vandestreek kiezen we bieren uit en zeefdrukken we labels voor Limited Editions uit hun brouwerij.

Heb je nog tips of aanraders voor de lezer?
Meeblèren en vooral dansen op harde muziek met het risico op burenruzies, mooie dingen maken en wandelen.