Support Your Locals: Centraal Museum

In deze tijden kunnen de Utrechtse locals jouw steun goed gebruiken. Daarom stellen wij graag regelmatig een lokale ondernemer of organisatie aan je voor aan de hand van vijf vragen. Deze week: het Centraal Museum – het oudste stedelijke museum van Nederland waarin kunst, design, mode, stadsgeschiedenis en een uitgebreide Dick Bruna collectie getoond worden. We spraken met Thomas. 

Wat is jullie connectie met TivoliVredenburg?
We dragen net als jullie zorg voor cultuur in de stad, samen mét de stad. Met tentoonstellingen, activiteiten en evenementen (zoals Centraal Laat) proberen we bewoners te betrekken bij ons museum en een zo leuk en interessant mogelijk programma neer te zetten.

Wat doen jullie in tijden van corona? 
Ons museum is weer gewoon geopend, dus kom vooral langs! Bezoekers kunnen ons met gerust hart veilig bezoeken door een online ticket met tijdslot te boeken. In het museum leven we alle coronamaatregelen goed na. Iedereen houdt afstand en draagt een mondkapje. Bovendien zorgen een route en de aanwijzingen van onze medewerkers en vrijwilligers voor een goede doorstroom in het museum.

Daarnaast hebben we een breed online aanbod. Onze collectie is via www.centraalmuseum.nl doorzoekbaar, waar we ook beeldverhalen en verdiepende blogs laten zien. We zijn verder heel actief op social media met de mooiste verhalen uit het museum, en verzorgen ook online activiteiten zoals een gratis online quiz. We hebben ook een city game ontwikkeld bij onze tentoonstelling ‘De ommuurde stad’. Met de – gratis te spelen – city game kunnen Utrechters een wandeling maken door de stad, waarbij ze iets zien van de stadsgeschiedenis, maar ook ‘onzichtbare muren’ afbreken, dat wil zeggen dat ze ingaan op actuele maatschappelijke kwesties zoals geloof, geaardheid of afkomst. In de wandeling leren spelers wat over die kwesties, en dus ook wat over de geschiedenis van de wél zichtbare muren in de stad.

Wat kunnen we doen om jullie te steunen? 
Door langs te komen! Momenteel laten we De ommuurde stad. Geschiedenis van een stadsverdediging zien, waarin duizenden jaren stadsverdediging voorbij komen aan de hand van 3D-reconstructies, historische wapens en uitrusting, schilderijen en de meest uiteenlopende objecten. Bovendien staat er een onwijs grote trebuchet in de tuin! Vond je je bezoek nou extra leuk? Dan kun je ons ook steunen met een Tikkie. Klein of groot, voor elke bijdrage zijn we enorm dankbaar.

Hebben jullie tips voor de lezers om deze tijd door te komen?
Verdiep je in kunst en cultuur! We geven er betekenis mee aan het leven en het is een onuitputtelijke bron om geïnspireerd te blijven.

Foto: Robert Oosterbroek