Produceren op hoog niveau: Spinvis op de Dom

Op 23 augustus 2021 speelde Spinvis een uniek concert vanaf de Domtoren, ter ere van het 700-jarig bestaan van de Dom. Speciaal voor deze avond componeerde Spinvis het stuk Steigers. Onze producent Sieuwe Kooistra vertelt over de uitdagingen om dit concert op video vast te leggen.

“Terwijl ik klaar stond om mijn out-of-office aan te knallen, klaar voor de vakantie, stelde programmeur Sytse de vraag: “Wil je Ferry van Excelsior even terugbellen? Spinvis speelt een concert in de Dom en ze willen het graag vastleggen.” Enkele telefoonminuten later bleek het concert niet in, maar óp de Dom te zijn. Het zou het slotconcert zijn van de zomeravondconcerten, die ieder jaar door de Utrechtse Klokkenspel Vereniging worden georganiseerd en Spinvis zou dus samen met de stadsbeiaardier gaan spelen voor de hele stad. Ik heb toen direct gezegd dat we het zouden gaan doen. Waarna direct een interessante mix van enthousiasme en milde paniek in mij op kwam. Meewerken aan een dergelijk uniek concert was te leuk om niet te doen, en tegelijkertijd natuurlijk het oppakken een enorme uitdaging...”

Nog nooit eerder gedaan
“Diezelfde avond nog volgde een Zoom-meeting met alle betrokkenen. Het bleek dat het niet alleen voor ons een bijzondere gelegenheid was, maar eigenlijk voor alle betrokken partijen zou het een first worden. Uiteraard voor Spinvis de eerste keer dat hij in een dergelijke bezetting zou spelen. Voor de Utrechtse Klokkenspel Vereniging was dit de eerste keer dat zij een bekende artiest hadden gevraagd om speciaal een stuk te spelen samen met de beiaardier. Bij de voorgaande slotconcerten had de beiaardier alleen covers gespeeld. Voor de beheerder van de toren was het de eerste keer dat zij zo’n grote productie zouden faciliteren in de steigers. En voor ons… tja, een productie boven op de Dom, in plaats van vertrouwd in een zaal, dat was uiteraard ook wel even iets anders.”

Technische uitdaging
“Aanvankelijk was de vraag om het concert live uit te zenden, echter vanwege de grote technische complexiteit die dit met zich mee zou brengen, besloten we in te zetten op een registratie in plaats van een livestream. Op die manier konden we namelijk ook opnames vanaf de straat, externe locaties en dronebeelden toevoegen, zonder dat er allemaal ingewikkelde, en dure, straalverbindingen nodig waren. Dit was akkoord, mits we wel enkele beelden vanuit de Dom zouden streamen voor de aanwezige bezoekers.”

“Vervolgens moesten we nog wel “even” uitdokteren hoe je nou precies een dergelijke productie op bijna 100 meter boven de grond voor elkaar gaat breien. Al snel vielen de stukjes van de puzzel op hun plek. We vonden in Peter Hazenberg en zijn bedrijf Videobrix een partner die ook de charme van deze uitdaging inzag. Filmmaker Edwin Vermeulen nam de regie en montage voor zijn rekening. De torenbeheerder kende weer drone-operators, die normaliter in opdracht van de Gemeente Utrecht archeologische opgravingen nauwkeurig vastleggen vanuit de lucht. Vanuit TivoliVredenburg zorgden we voor verlichting en onze eigen queen of stream Catharina Krom zou de beelden gaan schakelen op locatie.”

Het resultaat
“Wat volgde was een magisch avond op, én met, een plek die ons als Utrechters allemaal dierbaar is. Zelfs het weer zat mee. Waar 24 uur eerder de straten nog blank stonden van het hemelwater, scheen er nu een prachtige zon aan de lucht. Gedragen door de klokken van het carillon speelde Spinvis een prachtig concert dat de stad hoop en troost gaf na een jaar dat iedereen zich anders had voorgesteld. Het was een voorrecht om hier bij te mogen zijn en dit mede mogelijk te maken.”