Huisrebellen Pynarello

Grote Zaal wordt studio: the making of 'Milk it Punk - de livestream'

Pynarello is een rebellencollectief gesneden uit flexibel schuimrubber, en hoewel ze meestal als een wervelwind door de klassieke muziekwereld stormen, voelen ze zich goed 'thuis' in TivoliVredenburg. En wij bij hen, want eigenlijk zou elke concertzaal een eigen revolutionairenclub als Pynarello moeten hebben. Dus toen bleek dat hun post-lockdowntour Milk it Punk niet door kon gaan vanwege de nieuwe lockdown, sloegen we direct de handen ineen voor een nieuw plan. Het werd al snel duidelijk dat het meer dan een simpele livestream moest worden: samen met regisseur Nander Cirkel, en onze lichttechnicus Jolijn werd een plan gemaakt voor de registratie van Milk it Punk.

Met werken van de componisten Beijer, Bruinsma en Beethoven wordt het een programma dat bruist van energie en emotie. Pynarelli van het eerste uur, violist en componist Jeffrey Bruinsma schreef de intens rockende Milk it Punk suite. Thomas Beijers liedcyclus A lock without a key komt voort uit een tijd dat iedereen binnen moest blijven. Tekst en muziek zijn beide van Thomas’ hand. Sopraan Laetitia Gerards bevond zich letterlijk en figuurlijk midden tussen de Pynarelli tijdens de opname waardoor ze he direct mee kon nemen in alle melodische frases. Deze twee nieuwe werken sluiten naadloos aan bij de tijdloze kwaliteit van Beethoven. De stream is op vrijdag 5 maart te zien via onze Facebookpagina.

Lonneke van Straalen

‘Wanneer een tour in duigen valt door beperkende maatregelen is het zaak om te kijken wat er wél mogelijk is! In turbo vaart hebben we samen met TivoliVredenburg de tour om kunnen zetten naar opnames in de Grote Zaal van onze thuisbasis.

Camerajongens, de beste lichttechnicus en topproducenten werden door TivoliVredenburg uit de kast getrokken om ons bij te staan. In samenwerking met een audiotechnicus en videomaker zijn we tot een Pynarellesk resultaat gekomen waarin we shinen en de muziek van Beethoven, Beijer & Bruinsma vol overgave van het beeldscherm laten spatten.

We kunnen niet wachten om ons publiek weer op schoot te nemen, maar voorlopig krijg je de Pynarelli thuis via de beeldbuis!’

Fotograaf: Melle Meivogel

Programmeur Peter Tra

‘Hier in TivoliVredenburg maken we deel uit van de klassieke wereld, maar juist aan de randen gebeuren de spannende dingen. Ik noem Pynarello intern ook wel eens een band, in plaats van een orkest. Door hun manier van spelen communiceert Pynarello met elkaar en met de zaal, en dat is ontzettend aangenaam om naar te luisteren.’

Lichtontwerper Jolijn

‘Het belangrijkste is dat het lichtontwerp een toevoeging is aan de muziek. Pynarello had basisideeën en gaven mij een grote vrijheid voor de invulling. Een opname is een heel andere manier van belichten dan een liveconcert, de cameralijnen zijn leidend. In dit geval wilden we juist gebruik maken van het feit dat er geen publiek in de zaal aanwezig was. De zaal wordt dan als het ware een decor. Er hoeft ook niet nagedacht te worden of de verlichting het publiek verblindt of in de weg staat voor het zicht. Dat komt de creativiteit ten goede.’

Fotograaf: Melle Meivogel

Pynarelli over de opnames

“wat fijn om dit gave programma tóch live samen te kunnen spelen”

“super gaaf programma, een perfecte combinatie van oude en nieuwe muziek”

“bijzondere en verfrissende werken die elkaar mooi aanvullen”

“de sfeer was geweldig en iedereen lette goed op elkaar. Het was een genot om na een lange tijd van stilte mee te kunnen spelen in dit mooie project”

“Om te horen hoe secuur de Pynarelli mijn compositie Milk it Punk Suite hadden ingestudeerd vond ik verbluffend en hartverwarmend. Een droom om zo met een ensemble te kunnen werken!”

Fotograaf: Melle Meivogel

Kijken en luisteren

Livestream: vrijdag 5 maart

Vrijdag 5 maart om 20.15 uur kun je de opname integraal kijken op onze Facebookpagina.

Meer informatie

Opmaat

Redacteur Reinen Dercksen gaat in de podcast Opmaat in gesprek met Lonneke van Straalen en Peter Tra, over de bijzondere band die TivoliVredenburg heeft met 'hun' rebellenclub Pynarello.

Luister de podcast

Studio TivoliVredenburg

Zin in meer? Via Studio TivoliVredenburg presenteren we een breed programma livestreams, podcasts en andere uitzendingen. Bekijk de agenda, of kijk terug!

Neem een kijkje