Eddie Vedder en zijn liefde voor Tivoli

Het is 1992, grunge is wereldwijd aan het ontploffen. Pearl Jam heeft net het inmiddels roemruchte album 'Ten' uitgebracht. Het is de juiste band op het juiste moment, in een bomvol Tivoli.

Onze collega Erik, die toen ook al bij Tivoli werkte, nam frontman Eddie Vedder na het concert mee naar Kafé België op de Oudegracht en gaf hem een Duveltje en een Koninckje. Als blijk van dank stuurde Eddie hem later een brief waarop stond: “Thanks for introducing me to ‘the devil’… and the king as well.” Op deze avond ontstond Eddie's liefde voor Tivoli.

1992
Enkele maanden later speelde Pearl Jam op Pinkpop. Ieder bandlid had een Tivolishirt gekregen, behalve Eddie, dus maakte hij er zelf één. Hij speelde in dat zelfgemaakte shirt en sprong van grote hoogte vanaf de camerakraan in het publiek. Daarmee schreef hij rockhistorie.

2000
Ook in 2000 droeg Eddie Vedder tijdens zijn optreden op Pinkpop een Tivolishirt. Dit keer een echte versie, die hij tijdig had gekregen dankzij onze Erik.

Bekijk op YouTube (vanaf 1:36): “say hi to all my friends in Utrecht!

2018
In juni 2018 trad Pearl Jam op in de Ziggo Dome. Erik was daar bij en nam twee bijzondere cadeaus voor Eddie mee: “het eerste pakket was een kistje uitstekende wijn – je geeft Eddie Vedder natuurlijk geen lullig wijntje – met daarop het originele Tivolishirt, het soort dat Eddie eerder namaakte. Er zat ook een foto van mij bij: “hallo Eddie, weet je nog, ik ben het, Erik!” Het tweede pakketje maakte ik samen met Bart van Thanx, de fabrikant van de originele Tivolishirts: een doe-het-zelf-pakket met een shirt, een stift en daarop de tekst ‘in case you prefer to do it yourself again’.”

Eddie verraste Erik door hem tijdens de show in Ziggo uitgebreid te bedanken op groot scherm. En jawel, een paar dagen later verscheen Eddie bij zijn derde Pinkpopshow opnieuw in een zelfgemaakt Tivolishirt, dat hij naderhand (druipend van het zweet) aan Erik gaf. Bekijk Eddie en zijn shirt in actie op Pinkpop 2018.

Nagenieten?
Het concert van Pearl Jam in Tivoli in 1992 is volledig terug te kijken. De beeldkwaliteit is niet al te best, maar de audio liegt er gelukkig niet om: