Concert van het Jaar 2021: de uitslag!

Misschien wil je 2021 het liefst zo snel mogelijk vergeten. Maar… hoogtepunten waren er toch ook? We vroegen onze bezoekers naar hun mooiste TivoliVredenburgmoment van het jaar. Dat waren er gelukkig genoeg.

In het najaar mocht even (bijna) alles weer. Dansen, meezingen, moshpitten - en dat in volle zalen. Hoe heerlijk dat was, zie je terug in de top 10 van dit jaar!


10. Nederlands Blazers Ensemble

Een uitgebreide viering van de Dag van de Vrede (21 september)

Riekje: “Het concert was fantastisch. De solisten waren gevluchte asielzoekers en het was vooral muziek uit conflictgebieden in het midden-oosten. Op een groot scherm achter het orkest kregen we beelden te zien van kinderen tussen de puinhopen van de kapotgeschoten huizen in Syrië en in vluchtelingenkampen. Heel wrang dus eigenlijk.
De orkestleider deed ook een oproep om de onverschilligheid te veroordelen en niet weg te kijken van de mensonwaardige situatie van de vluchtelingen aan de grenzen van Europa. Ik vond het wel heftig allemaal. Maar het geheel was toch erg feestelijk, paradoxaal genoeg.”

Hilly: “De sfeer… Je voelde je opgetild.”

Foto: Peter Lodder


9. Dabke Night

Energieke dans uit het Midden-Oosten (30 oktober)

Nona: “Fantastisch feest van verbinding, waar je aan het eind van de avond met iedereen wel even gedanst hebt!”

Annemiek: “Zo’n mooie interculturele, sfeervolle en actieve uitwisseling en gelegenheid tot nieuwe leerzame contacten, die een welkom gevoel biedt aan nieuwe en andere Utrechters, hulde!”


8. Balthazar

IJzersterke Vlaamse indierock (25 & 26 september

Winston: “Heel even mocht het allemaal weer! Naast elkaar staan, biertje halen, pompende speakers, keihard meeblèren. Kon wel janken zo mooi! (Hebben we ook staan doen.)”

Sante: “Op deze avond dat het weer even mocht in september stonden we weer tegen elkaar aan. In het begin wat onwennig, maar al snel genoot iedereen als vanouds. Corona was die avond even weg en de band en het publiek genoten van elkaar.”

Foto: Jelmer de Haas  

Rob: “Ik ga al ruim tien jaar met mijn zoon en dochter naar concerten, een grotere rijkdom is er niet. Ieder jaar zijn dat er zo’n 20-30 geweest. Tot twee jaar terug de lockdowns zich aankondigden. Balthazar was dus het eerste concert met zijn drieën. Dat was een echte verademing. De setlist wordt daarom gekoesterd: een glimp van het normale. Hopelijk kunnen we snel weer naar die twee of drie keer per maand.”

Bauke: “Ongelofelijk goed concert op een moment dat het eindelijk weer kon. Iedereen – band en publiek – had dat gevoel. Echt ongelofelijk!”


7. Walk The Line: Psychjams

Een unieke toer door TivoliVredenburg met stoner / psych / kraut / hardrock bands (7 augustus)

Ron: “Mijn maat en ik waren zo ontzettend blij dat we weer eens naar een concert konden, toen de eerste band begon keek ik naast me en zag ik een traan van geluk over zijn wang rollen. Ik werd toen zelf ook wel een beetje emotioneel.”

Foto: Tim van Veen


6. Goldband

Haagse electropopsensatie (21 & 28 oktober)

Daan: “Naakte lijven, dreunende bassen en je vrienden kwijtraken in de moshpit. En dan, als een wonder, op het moment suprême (lees: “WAAR BLIJFT DIE FUCKING AMBULANCE?”) in de dichte mist van hoofden het gezicht van je allerbeste maat ontwaren, met de ogen wijd open en een grijns van oor tot oor. De ambulance hebben we overigens niet meer gezien.”

Marnix: “Het optreden was van het begin tot het einde één groot dampend feest, waarin de tijdsgeest pakkend werd neergezet. Erg knap als je bedenkt dat deze band eigenlijk net is begonnen met optreden voor een groter publiek.”

Foto: Ben Houdijk


5. Pop-O-Matic

Clubnight met 360 graden popmuziek (25 september)

Joost: “De avond van St. Paul waarin hij en wij voor het eerst weer mochten, met de visuele afsluiter vlak voor middernacht. Vervreemdend, verbindend en verheffend. Laten we het snel nog eens overdoen!”

Petra: “Vooral toen de muziek werd stilgezet om samen stil te staan bij het feit dat het weer kon. Kippenvel. De woorden op het scherm beschreven het gevoel wat we hadden gemist zo goed. Misschien was het de alcohol, maar ook dat hebben we gemist. Perfect gedaan.”

Foto:  Mees Borst


4. Kensington (Unplugged)

Utrechtse rockers zoeken de intimiteit op (14, 15 & 16 september)

Carolien: “Het was magisch! De setting, de locatie, de stem van Eloi, de band. De sfeer was zo mooi en intiem. Na al die tijd geen concerten was dit juist zo mooi. Niet meteen te hard maar met heel veel gevoel. Ja, ik had wel drie keer achter elkaar kunnen gaan.”

Willem: “Unplugged zo mooi en fijn, maar toch zo krachtig door de blazers en strijkers erbij. Héél blij dat we deze nog mee konden maken dit jaar!”

Foto: Ben Houdijk


3. Ibrahim Maalouf

Frans-Libanese jazztrompettist (22 november)

Femke: “Het genot van het weer live mogen spelen spatte er vanaf. De ontlading bij het publiek om tijdens één nummer tóch stiekem van de stoel te komen en even los te gaan, was ontroerend.”

Borry: “Het was mijn eerste concert sinds maart 2020, en dat gold ook voor Ibrahim. Wát een voorrecht is het om zo’n prachtige artiest in zo’n prachtige zaal te mogen zien. Wat we vroeger wellicht als vanzelfsprekend ervoeren, werd even weer heel speciaal. Alsof je weer 16 jaar was en je allereerste concert zag.”

Foto: Ward Mevis


2. Amsterdam Sinfonietta & Janine Jansen

Een feestelijk seizoensopening met De Vier Jaargetijden van Vivaldi (18 september)

Gerda: “De bezieling van alle spelers, maar vooral van Janine, was onnavolgbaar. Je voelde als luisteraar alle weersomstandigheden in je lijf. Zoiets heb ik zelden meegemaakt.”

Jan: “‘We zaten parterre rij 1, vlak voor haar, dichterbij kon niet. ‘Onze Janine’ is niet zomaar van wereldklasse, ze combineert bovenmenselijk spel met intense warmte en charme. Tranen in onze ogen!”

Foto: Anna van Kooij


1. Le Guess Who?

Festival voor avontuurlijke en grensverleggende muziek (10 – 13 november)

De nummer #1 kon bijna niet uitblijven: jullie stemden volop op festival Le Guess Who? Middenin het vierdaagse festival werden er nieuwe maatregelen aangekondigd. Met man en macht werd het hele blokkenschema van de avond naar de middag verschoven en in alle haast werden duizenden klapstoeltjes besteld voor de zondag. Maar de muziek, die bleef.

Sylvia: “Na een jaar mijn ticket van vorig jaar bewaard te hebben was het weer een feestje, vooral omdat het onwerkelijk was dat het festival door kon gaan. Wat een spanning en een euforie dat ook de laatste dag door kon gaan. Achteraf, nu we weer in een lockdown zitten, is het niet te geloven dat ik er bij was.”

Chris: “De verrassing van het weekend was Arooj Aftab, vooral het harpspel was betoverend. Bijzonder om deze muziek te ervaren, zonder dat je de tekst kan begrijpen. Sprookjesachtig mooi.”

Arno: “Fantastisch programma, ondanks de lockdowns en maatregelen. Juiste plek, juiste tijd én de juiste organisatie. Zij hebben het voor elkaar gekregen dat we als bezoeker het maximale konden ervaren. Chapeau!”