Concert van het Jaar 2020: de uitslag!

Oh what a… year! Begin 2020 verheugden we ons nog op dikke festivals, vele bezoekers en prachtige programma’s van over heel de wereld. Dat zat er al gauw niet meer in. We sloten, heropenden op een kier, schaalden op, af, sloten weer, heropenden, sloten weer… En toch: steeds maakten we er wat van.

We kunnen niet wachten tot TivoliVredenburg weer 'gewoon' uit zijn voegen barst, maar we blikken graag nog één keer terug. Na onze Concert van het Jaar-oproep stroomde onze mailbox vol met hartverwarmende reacties en mooie verhalen. Uit deze reacties stelden we de volgende Top 10 samen van de meest bijzondere momenten in TivoliVredenburg van het afgelopen jaar:


10. Black Pumas

Seventies-soul met een modern randje (9 februari

Sander: “Het was kort voor de Corona-uitbraak, een enorm winderige en regenachtige dag. Ik besloot lopend naar TivoliVredenburg te gaan, fietsen was spelen met je leven. Daar, voor een publiek van stoere mensen die weer en wind getrotseerd hadden, speelden de Black Pumas een weergaloze show. Plotseling hoorde je niemand meer klagen over het natte pak, verwaaide kapsel of de naderende pandemie. Plotseling was alles mooi.”

Foto: Dorien Hein


9. Tomatito

Een absolute legende in de wereld van de flamencomuziek (11 maart)

Mardo: “Een fantastisch concert, wat een virtuositeit en passie. Achteraf gezien was dat het laatste concert in TivoliVredenburg voor de lockdown. Dat maakt het nog extra speciaal.”

Carla: “Tomatito, op de dag voordat alles dicht ging, maar die ons in zijn beste concert ooit alle dreigende ellende deed vergeten.”


8. Testament, Exodus & Death Angel

Drie legendarische trashmetalbands (16 februari)

Elvira: “Wat een sfeer! En wat mis ik de zwetende, air-gitaar spelende, bierdrinkende, langharige mannen om mij heen!”

Erwin: “Drie trashtoppers op één avond. En wat voor avond. Oude mannen speelden als jonge honden. Winnaar: Death Angel.”

Foto: Tim van Veen


7. Amsterdam Sinfonietta met Lucas & Arthur Jussen

Een veelzijdig traditioneel en modern klassiek programma (13 september)

Jeroen: “Ik was er met m’n moeder van 86. Na het overlijden van mijn vader zijn we concerten gaan bezoeken. Altijd weer een feest. Dit concert was dus het uitje waar we al zo lang op wachtten. Pluk de dag en genieten zolang het kan met m’n moeder!”

Foto: Juri Hiensch


6. Amenra

Akoestische show van Vlaamse post-metalbands (8 oktober)

Sytze: “Het late uur, de regen, de start van de tweede coronagolf, een bijna lege Grote Zaal, een sobere lichtshow, een ingetogen band met zwaarmoedige songs. Zelden een passender soundtrack gehoord bij de stand van het leven op dat moment.”

Foto: Dorien Hein


5. DeWolff

Rock ’n rollmonster uit het diepe zuiden van Nederlands (10,11,12 juli & 6 september)

Hans: “Ik vond het zo gaaf omdat het niet (zoals veel andere concerten dit jaar) akoestisch was maar volle bak herrie! Helaas wel zittend, maar beter zo dan niets!”

Erik: “DeWolff! Blijft toch de beste Nederlandse band. Extra bijzonder om in zo’n kleine groep te genieten van een fantastisch concert. Zonder telefoons en geklets!!”

Foto: Ben Houdijk


4. Nederlands Kamerkoor: Tranen van Petrus

Orlando Di Lasso’s meesterwerk in een actuele context (31 oktober & 1 november)

Esther: “Ik was ingeloot als één van de weinige gelukkigen om dit concert mee te maken, met 30 anderen in de Grote Zaal. Het was prachtig, niet alleen om te horen maar ook om te zien. De glazen zuilen van waaruit de zangers zongen en de danser die zich daartussen bewoog. In betere tijden is dit concert zeker voor herhaling vatbaar, maar dan voor een volle Grote Zaal!”

Foto’s: Juri Hiensch


3. Patrick Watson

Subtiel georkestreerde, filmische indierock (9 & 10 maart)

Marieke: “Drie dagen voordat alle publieke ruimtes op slot moesten, een week voordat de eerste lockdown een feit was. Het was compleet uitverkocht en het was adembenemend mooi, zoals je mag verwachten van Patrick. De band en de zangeres (die ik nog niet eerder bij PW had gezien) was echt fantastisch. Van klein naar grotesk. Kippenvel.”

Martin: “Meer dan anderhalf uur kippenvel door ontroerend mooie nummers van een band in topvorm met een uitbundige uitverkochte zaal. Overrompelend, sfeervol en melancholiek! Daar kon ik de vele maanden er na op teren!”

Foto’s: Tim van Veen


2. Residency: Colin Benders & Boris Acket

Van sprookjesachtige melodieën tot krassende white noise (19 t/m 25 november)

Met Residency creërden we voor Colin Benders & Boris Acket een pop-up vrijplaats waarmee ze onze Ronda een week lang volledig naar hun hand konden zetten.

Tijdens de volledig geïmproviseerde sets van de Utrechter sprongen de klanken van ambient tot explosieve electro of experimentele techno. Boris Acket – bekend van zijn werk voor onder andere DGTL en De School – zorgde voor een indrukwekkende visuele setting die aansluit op de unieke, seated opstelling van Ronda.

Foto: Paulus van Dorsten

Kim: “Wat een show! Voor het eerst dit jaar een echt festivalgevoel, je kent het nog wel.. laat in het donker dat je toch nog even bij een tent gaat kijken, normaal gaar van diverse door God verboden middelen, nu gaar door coronamaatregelen.. een intense verrassing, die lichtshow, soms zo fel dat je je ogen samenknijpt, en dan die bas, wat heb ik die gemist, wat een heerlijk gevoel dat weer eens door je lijf te voelen. Het was voor mij pure serendipiteit.”

Rolf: “Twee topartiesten die van de nood een deugd maakten. Prachtig en sfeervol, waarin een groots theater klein en intiem kan zijn. En dan nog een kort gesprekje na afloop met Colin Benders, kanniemooier.”

Gerbert: “Als publiek middenin de lichtshow zitten, omringd door de soundscapes en beats uit Colin’s modular synth: een zeldzame ervaring.”


1. Walk The Line

Coronaproof tours langs verschillende zalen van TivoliVredenburg (sinds juni)

De nummer #1 van 2020 mag geen verrassing heten. Jullie stemden massaal op hét Coronaproof programma van TivoliVredenburg. Zelfs zo vaak, dat deze volledige Top 10 gevuld had kunnen worden met Walk The Line-edities. Voor het gemak hebben we ze gebundeld, er vonden in totaal namelijk bijna 500 tours plaats sinds de introductie in juni. Verrassingstours én thematours: van klassiek, jazz, roots en indie, tot medieval, latin, metal, en zelfs een editie speciaal voor kinderen.

Mascha: “Wat was Walk The Line fantastisch. Ik ben meerdere keren geweest en stuk voor stuk fantastische tours, waarbij je beseft dat je muziek niet alleen maar moet luisteren, maar vooral.moet voelen, met elke vezel in je lijf, welke muzieksoort dan ook.”

Suzanne: “Ik heb zo hard gehuild tijdens het eerste optreden van La Loye bij Walk The Line Indie omdat ik de live muziek zó had gemist en het zo mooi was.”

Susan: “Mooi concept. Veel verschillende zalen en artiesten gezien en Wies was te gek!

Rene: “Walk the line: Indie 2 was het enige concert van 2020 voor mij. Ik vond het zeer fijn om live muziek te horen. Ik vond alle bands leuk en ik vond alles zeer goed georganiseerd. Ik vond ook de rondleiders zeer attent en enthousiast.”

Erik: “Walk the Line Indie no. 1 was voor mij het hoogtepunt van 2020 in TivoliVredenburg! Mijn eerste concert in maanden. Sowieso een van de spaarzame concerten in dit bijzondere jaar. Ontzettend leuk en goed hoe dit ondanks alle maatregelen is georganiseerd!”

Lieke: “Lichtpuntjes in donkere tijden. Dank daarvoor!”

Marjon: Ik vond Goldkimono bij Walk the Line geweldig – ik was al zo blij om weer een concert te zien – en van deze band ben ik meteen fan – zo heerlijk luchtig en blij in deze stomme tijden!

Mike: “Na maandenlang geen concerten te hebben kunnen bezoeken, kwamen de eerste tonen gelijk binnen en was dit ondanks alle omstandigheden echt een geweldige live-ervaring die ik nooit meer zal vergeten.”