10 uur lang live improviseren op piano

De Nederlandse pianist/componist Pieter de Graaf improviseert op zaterdag 23 januari 2021 tien uur lang op de piano vanuit onze Grote Zaal. De marathon is online te volgen via een livestream, de volledige tien uur lang. De opnames dienen als basis voor nieuw uit te brengen muziek. We vroegen hem en onze programmeur Doortje naar dit plan.

Pieter de Graaf

Pieter de Graaf heeft al een muzikale carrière achter de rug met o.a. The Kyteman Orchestra, maar is sinds een tijdje een soloproject begonnen waar het album Fermata uit voort is gekomen. Met succes: dit jaar viel hij bij de Edisons Klassiek in de prijzen in de categorie neoklassiek. Met inspiratiebronnen als Chopin, Keith Jarrett en Miles Davis maakt hij geïmproviseerde, neoklassieke pianomuziek. Vergelijkingen met Nils Frahm en Einaudi liggen voor de hand, maar met de toegevoegde elektronica en jazz-invloeden weet De Graaf een uniek eigen geluid te creëren. Ongetwijfeld is dat zaterdag 23 januari volop te bewonderen tijdens de livestream.

Onze programmeur Doortje vertelt:

“Ondanks alle beperkingen proberen mijn collega’s en ik zoveel mogelijk te bedenken om artiesten een plekje te geven – in de meest ruime zin van het woord. Doordat de zalen niet meer dagelijks gebruikt worden voor optredens, kan je de ruimte en de akoestiek op andere manieren gebruiken. Zo ontstond het idee voor dit project. Het is heel erg tof dat er voor het eerst een volledig album in een dag opgenomen wordt in de Grote Zaal – en iedereen dat ook nog vanuit huis van A tot Z kan volgen. Pieter gaat 10 uur lang improviseren op onze instrumenten, in onze zaal. Ik vind het ontzettend speciaal dat wij als poppodium zo’n vitale rol kunnen spelen voor een artiest als Pieter nu er geen mogelijkheid is om hen voor publiek te laten spelen.”