"Ik voelde me weer een fangirl tussen de jonge meiden, jongens en alles ertussenin met hun regenboogvlaggen"

Heb jij iets onvergetelijks meegemaakt in Tivoli, Vredenburg of TivoliVredenburg? Laat het ons weten! Deze week delen we het verhaal van Ilham bij Hayley Kiyoko.

Ilham (freelance journalist en student journalistiek): "De 26-jarige Hayley Kiyoko is dé lesbische popprinses van het moment, of lesbian jesus zoals dedicated fans haar noemen. Ze fungeert als rolmodel voor vele fans door haar seksualiteit openlijk te vieren in haar muziek. Naast haar seksualiteit is Kiyoko ook openhartig over haar mentale gezondheid. Door haar stem te laten horen en dit te belichten in haar muziek, wil ze deze dingen normaliseren.

Toen haar debuutalbum in 2018 uitkwam, werd ik meteen helemaal fan van haar frisse synthpop. De rake songteksten en catchy melodielijnen zorgde ervoor dat ik het album helemaal grijsgedraaid heb. Ik hoefde dan ook geen seconde na te denken toen een vriendin mij meevroeg naar het concert in Utrecht. Zo kwam het dat we die avond samen naar de Ronda zaal liepen waar een enorme rij stond. Miss Kiyoko heeft inmiddels een flinke achterban voor zich weten te winnen. Ik voelde me weer mijn zestienjarige fangirl zelf tussen de jonge meiden, jongens en alles ertussenin, met hun regenboogvlaggen, merchandise en spanborden.

Het concert zelf was geweldig. Ik was dolblij, aangezien ik de liedjes van Hayley inmiddels één voor één kon meezingen. Er hing een goede sfeer waarbij iedereen zichzelf kon zijn. De liedjes die Hayley ten gehore bracht werden begeleid met tussendoor een praatje. Ze vertelde het publiek over haar struggle als openlijk lesbische artiest in de muziekwereld en hoe ze anderen hiermee hoopt te inspireren ook zichzelf te kunnen zijn. Representatie is belangrijk: Kiyoko weet als geen ander hoe belangrijk het is om te horen dat je goed bent zoals je bent en dat je niet de enige bent met struggles.

De speeches voelde zo persoonlijk en gemeend, wat zorgde voor een oprechte interactie met het publiek. Kippenvel kreeg ik ervan. Vol bewondering keek ik naar haar performance. Mijn mond viel zelfs open van de choreografieën, want dat dat ze een geweldige danser is, was overduidelijk.

Na het concert besloot ik buiten nog even na te praten met vriendinnen die ook bij het concert waren. We raakte in gesprek met een groepje andere meiden en deelde onze visie op het concert en het album, maar vooral over onze eigen levens en wat de muziek daarin voor ons betekent. Op een gegeven moment werd het buiten steeds drukker. Aangezien ik nog geen zin had om naar huis te gaan en de avond te af te sluiten, bleef ik nog even. Achteraf gezien ben ik daar heel erg blij om, want ineens kwam er een bewaker naar buiten die de aanwezige groep mededeelde dat Hayley even naar buiten zou komen op een aantal voorwaarden: we moesten ons in twee groepen splitsen en we mochten geen individuele foto's met haar maken. Dat vond niemand erg natuurlijk, het was geweldig genoeg dat we haar überhaupt van zo dichtbij zouden meemaken. Enkele seconden daarna stond ze voor ins: haar performance outfit verruild voor een comfortabel joggingpak. Ze ging met ons op de foto, en ze sprak ons lief toe en bedankte ons voor de support. Er verscheen een grote lach op haar gezicht. 'Bye guys, love you!', riep ze ons toe. Nadat ze weer naar binnen was vertrokken, brak er een collectieve vreugde uit. Opgewekt begonnen we elkaar te knuffelen en sommigen braken in tranen uit.

Muziek biedt troost, steun én brengt mensen samen. Hayley weet dat met haar muziek perfect te doen. Dit concert heeft niet alleen mijn inner Hayley Kiyoko fangirl aangewakkerd, maar ook nieuwe vriendschappen opgeleverd waar ik tot de dag van vandaag dankbaar voor ben. Onze whatsapp-groep draagt daarom de toepasselijke naam Hayley's Angels: een ode aan de lesbische popprinses."

Illustrator Bo Sterenberg liet zich inspireren door het verhaal van Ilham en de foto die na afloop van het concert werd gemaakt met Hayley en een deel van haar fans:

Ook een gedenkwaardige herinnering?

Stuur ons je gekste, mooiste of sterkste verhaal uit de geschiedenis van Tivoli, Vredenburg of TivoliVredenburg!

Sterke verhalen gezocht!