Treetop Flyers: ''Dromen van Amerika''

De muziek van de Treetop Flyers uit Londen roept herinneringen op aan Crosby, Stills, Nash & Young. De naam van de band is zelfs ontleend aan een nummer van Stephen Stills. “We waren niet op zoek naar een speciale sound, maar dit ontstaat kennelijk als je ons bij elkaar zet.”

Tekst door Louis Nouws (Popmagazine Heaven)

 

Treetop Flyers komt uit West-Londen, de plek waar al jaren een soort ‘akoestische’ revival plaatsvindt met groepen als Mumford & Sons, Noah and The Whale, Laura Marling en Ben Howard. Het vijftal kent die scene, zo blijkt. Gitarist Sam Beer: “Onze eerste single is uitgebracht door Communion Records, dat is opgericht door Ben Lovett van Mumford & Sons.” Communion richtte zich in het begin vooral op het organiseren van optredens voor de vele bandjes in West-Londen. Zanger Reid Morrison: “Daar kennen we elkaar van. We speelden solo of met diverse bandjes in de pubs en clubs.”

In 2009 ontstaat Treetop Flyers, die naast Morrison en Beer bestaan uit gitarist Laurie Sherman, bassist Matthew Starritt en drummer Tomer Danan. Het groepsgeluid wordt gekenmerkt door de twee gitaren die klinken als één. Beer: “De artistieke doorbraak kwam toen Reid en ik samen het nummer Is It Worth It? Schreven. Op dat moment realiseerden we ons dat we samen tot veel meer in staat waren dan als individu. Dat we bestaansrecht hadden als band.” Morrison: “Dat groepsgevoel is uiterst belangrijk. Onze nummers ontstaan doordat we samenspelen.”

In 2011 wint Treetop Flyers de talentencompetitie die voorafgaat aan het Glastonbury-festival. De prijs is een optreden op een van de vele podia. Een mooie beloning en een bevestiging van de weg die ze voor zich zien. Beer: “We hebben het voorbeeld van Mumford & Sons voor ogen. Niet dat we net zo groot moeten worden, al hebben we daar ook geen bezwaar tegen. Ze hebben het opgebouwd met heel veel optredens.” Morrison: “Muziek is onze passie, maar we kunnen er nog niet van bestaan. We hebben er allemaal flexibele baantjes naast. Als ons debuut The Mountain Moves eind april is verschenen, hopen we dat dat tot meer optredens leidt.”

Oversteek

Na tournees door Engeland, Nederland en België maakt Treetop Flyers in het najaar de oversteek naar de Verenigde Staten. Sam Beer: “Touren is hard werken en soms kan ik heel erg naar huis verlangen. Maar als ik dan twee dagen thuis ben en de was heb gedaan, begint het alweer te kriebelen.” Reid Morrison: “Er is niets mooiers dan rondhangen met je vrienden, naar muziek luisteren en erover praten. Het leven is vol zorgen, maar tijdens een tour is het breken van een snaar zo wat het ergste wat je kan overkomen.”

Amerika is hun beloofde land. Morrison: “Laten we wel wezen, als muzikant droom je ervan dat je het daar zult maken.” The Mountain Moves is opgenomen in Los Angeles. Beer: “Het is geweldig daar. Zonnig, prachtige stranden. En voor ons gevoel stonden we er in de voetsporen van Neil Young, The Band, Little Feat, Fleetwood Mac en al die anderen die we zo bewonderen.”

De opnamen vonden er plaats omdat de groep graag wilde samenwerken met producer Noah Georgeson. Morrison: “We hadden alle vijf een lijstje gemaakt met namen die we het hoogst hadden zitten. Geld of andere belemmeringen schoven we terzijde, we hadden het idee dat de meesten toch niet zouden toehappen. Georgeson kreeg de meeste stemmen en hij wilde graag.” De producer die vooral naam maakte met albums voor neo-folkies als Devendra Banhart, Joanna Newsom en Husky was alleen in tijdnood gekomen vanwege het uitlopen van een andere klus. Treetop Flyers had de opnamen willen combineren met het optreden op het SWSX-festival in Austin, zodat het vijftal zich gedwongen zag twee weken te overbruggen, want op en neer vliegen was geen optie. Wat doe je dan als band met hart voor americana? Je huurt een auto en rijdt naar Joshua Tree, om bij Cap Rock de plek te bezoeken waar het lichaam van Gram Parsons na zijn dood is verbrand. En onderweg treed je op in bars en diners. Treetop Flyers: Engelsen met een cowboyhoed.

Dit artikel is afkomstig van Popmagazine Heaven.  Meer Popmagazine Heaven? Kijk dan snel op de website: www.popmagazineheaven.nl