The Devil Makes Three: ''van vele markten thuis''

The Devil Makes Three timmerde al ruim tien jaar aan de weg – met vijf albums op hun conto, waarvan twee live – toen ze zes jaar geleden ook hier eindelijk naam maakte bij liefhebbers van rootsmuziek. Het album I’m A Stranger Here viel op. Dat was a) omdat het bij het label New West verscheen, waardoor het trio hier voor het eerst fatsoenlijk werd gepromoot; b) omdat het was geproduceerd door americana-icoon Buddy Miller, wat liefhebbers sowieso nieuwsgierig maakt;  c) omdat het het beste en meest levendig klinkende album van de band was, met tien uitstekende songs van voorman Pete Bernhard.

Tekst Door Eric van Domburg Scipio

 

Samen met banjospeler Cooper McBean en contrabassist Lucia Turino creëert zanger/gitarist Bernhard een aanstekelijke mix van country, blues, gospel en folk, die vrijelijk put uit traditionele oude stijlen, maar daar zo’n aanstekelijke nieuwe draai aan geeft, dat ze tintelfris klinken en geschikt voor een hedendaags publiek.

Om hun oude helden te eren bracht het trio in 2016 het album Redemption & Ruin uit met covers van onder anderen Robert Johnson, Tom Waits en Muddy Waters, Willie Nelson, Townes Van Zandt en Ralph Stanley. Het leidde ook een wat steviger geluid in, dat reeds voorzichtig was ingezet door Buddy Miller op I’m A Stranger Here en dat tot volle wasdom kwam op het vorig jaar verschenen Chains Are Broken. Op dat album krijgt het tot dan toe voornamelijk folky karakter van de muziek een rootsrockende injectie. Niet alleen door de elektrische gitaar, maar ook door toevoeging van drums. Maar ook in die steviger setting blijven de gevarieerde liedjes van Bernhard fier overeind.

De ster van de band is duidelijk rijzende en de potentie is groot. Want zowel in songs als in instrumentatie toont The Devil Makes Three zich van vele markten thuis. En terwijl duidelijk is waar ze de mosterd vandaan halen, komen ze toch met een heel eigen geluid dat even authentiek als aanstekelijk klinkt.

Op maandag 29 april 2019 staat The Devil Makes Three in onze Pandora. Tickets & meer info vind je hier.

Dit artikel is afkomstig van Popmagazine Heaven. Meer Popmagazine Heaven? Kijk dan snel op de website: www.popmagazineheaven.nl