Senora May: 'Country Koppels'

Als er al iemand de kroonprins van het americana genre is, komt Tyler Childers heel dicht in de buurt. Zijn plaat Purgatory is een van de meest verkochte americana / alt-country platen van de afgelopen tien jaar. Een van de pareltjes van dat album is het nummer Lady May. Deze Lady May is alles behalve een fictief personage. Lady May is Senora May en ze staat 31 Oktober aanstaande in Cloud Nine van TivoliVredenburg. Samen met haar landgenoot Erin Rae zal ze het publiek meevoeren naar de pure roots van het americana genre. Een avond vol akoestische gitaar, melancholieke stemmen en vooral ijzersterke teksten. Senora May zal delen van het Kentucky landschap schilderen en Erin Rae gaat het publiek mee nemen naar een van de vele cafés in East-Nashville.

Tekst door Stijn Buist

 

Een liefdesverhaal tussen twee country artiesten is geen uniek verhaal in de geschiedenis van het genre. Het bekendste koppel is misschien wel June Carter en Johnny Cash. Maar de list goes on. George Jones en Tammy Wynette. Waylon Jennings jr. en Jessi Colter. Chris en Morgan Stapleton en zoals gezegd, we kunnen nog wel even doorgaan.

We kunnen zelfs helemaal terug naar het begin van countrymuziek voor liefdesverhalen tussen twee country artiesten. We gaan terug naar Bristol. Wat tot op de dag van vandaag de ‘Birthplace van Country Music wordt genoemd. In de jaren 20 van de vorige eeuw was het ontzettend duur om een opname te maken van een liedje. Veel muziek was er dan ook nog niet te koop. Alleen in de grote steden zoals New York werd er in die tijd vooral Ragtime, Jazz en klassieke muziek opgenomen. In 1927 plaatste Victor Talking Machine Company’s muziek producer Ralph Peer een advertentie in de krant met de boodschap ‘Searching For Hillbilly Singers’. Vervolgens reist meneer Peer af naar Bristol, een klein plaatsje op de grens van Virginia en Tennessee om daar de stem van het platteland te vinden. Ralph Peer bleek later de eerste muziekproducer te zijn die dit ooit gedaan had. Hij bouwde een simpel studiootje in een postkantoor ruimte in het kleine stadje Bristol.

Twee lokale acts tekenden een opnamecontract bij Peer. Spoorweg medewerker Jimmy Rodgers en de Carter Family uit Virginia. Deze twee acts worden gezien als de eerste country artiesten en hun repertoire wordt tot op de dag van vandaag nog vaak gecoverd. A.P Carter en zijn vrouw Sara Carter zijn de twee grondleggers van het genre en eveneens het eerste koppel in de country muziek. Sterker nog, deze twee zijn de opa en oma van June Carter die later met Johnny Cash trouwde.

https://www.youtube.com/watch?v=SLPUbyiC1pw

Door de country geschiedenis heen hebben koppels en familie dus een belangrijke rol gespeeld. Dit is natuurlijk geen toeval. Het genre staat erg dicht bij het leven van de gewone man. Werk, liefde, muziek en religie zijn bekende thema’s in het genre.

Koppels in de country zorgt ook voor prachtige muziek. Er zijn talloze voorbeelden van country duetten tussen twee geliefden te vinden. Een van de meest recente is die van Jason Isbell en zijn vrouw Amanda Shires met het nummer ‘If We Were Vampires’, met de prachtige tekst:

If we were vampires and death was a joke

We'd go out on the sidewalk and smoke

And laugh at all the lovers and their plans

I wouldn't feel the need to hold your hand

Maybe time running out is a gift

I'll work hard 'til the end of my shift

And give you every second I can find

And hope it isn't me who's left behind

Kortom, er zijn vele prachtige verhalen te vinden van relaties tussen twee country artiesten. Deze verhalen zullen vast nog vaker langs komen in een van de shelter stories. Op 31 Oktober aanstaande komt Senora May over een van die Liefdesverhalen zingen.

Op donderdag 31 oktober 2019 staat Senora May samen met Erin Rae in onze Club Nine. Tickets & meer info via hier