Robert Finley: "Get It While You Can"

‘You gotta take it when you can get it. Get it while you can’. Deze zin uit het nummer Get It While You Can van Robert Finley is zeker autobiografisch. De vijfenzestigjarige laatbloeier uit Louisiana releasde zijn debuutplaat pas in 2016 .

Tekst door Stijn Buist

 

Finley is een schoolvoorbeeld van een blues man-verhaal. En doet wel een beetje denken aan dat van Charles Bradley en Muddy Waters. Op tienjarige leeftijd begint hij met het schrijven van zijn eigen songs en leert zichzelf gitaarspelen. Als zoon van een alleenstaande moeder moet hij al snel meehelpen met het verdienen van de kost en gaat werken als timmerman. In 2015 laten Finley’s ogen hem in de steek waardoor hij moet stoppen met zijn beroep. Dit wordt zijn deur naar succes. Wanneer hij besluit met zijn gitaar en een klein versterkertje op een straathoek in Arkansas oude blues songs te gaan spelen, komt er iemand van de Music Maker Foundation langs. (een organisatie die directe ondersteuning biedt aan oudere en kansarme muzikanten). Een jaar later tekent Finley zijn eerste platencontract en debuteert hij met zijn zelfgeschreven album Age Don’t mean a thing.

"De manier waarop het ineens zo snel ging, verbaast mij", zegt hij. "Ik was niet op zoek naar een carrière in die late tijd in mijn leven. Het is een win-winsituatie, want als ik mijn gezichtsvermogen niet had verloren, zou ik waarschijnlijk nog steeds aan het timmeren zijn. "

Hier houdt het bijzondere verhaal niet op. Wanneer Dan Auerbach, frontman van The Black Keys, producer en platenbaas, een video van een oude blues man toegestuurd krijgt van een vriend, is hij verkocht. Hij nodigt Finley uit om in zijn Easy Eye Sound studio in Nashville een nummer in te zingen voor een bluesproject genaamd Murder Ballads. Auerbach is dol enthousiast over de doorleefde stem van Finley en stelt voor om samen meer muziek te gaan maken.

"Ik realiseerde me heel snel dat Robert in staat is om zoveel meer te doen dan oude bluesliedjes", zegt Auerbach. "Hij kan een breed scala aan dingen heel gemakkelijk doen. Hij is een bluesgitarist, maar als hij zijn gitaar neerlegt, kan je hem voor een orkest zetten en zingt hij net zo goed als Ray Charles op zijn eerste platen. ''

En dan is daar op 8 december 2017 Going Platinum. Een old school blues/soul plaat die vier sterren krijgt van de Volkskrant. Geproduceerd en uitgebracht door Dan Auerbach.

Hij stond al op North Sea Jazz dit jaar. Waar hij de harten stal van het publiek met zowel lekkere bluesrock als soul ballads. Zaterdag 24 november doet Robert Finley dit nog eens dunnetjes over in De Helling. En als hij zingt: You gotta take it when you can get it. Get it while you can, weet je dat hij daar elke lettergreep van meent.