PAD AF POD OP #8 2019

Elke dag gaat muziekjournalist Koos Gijsman twee uur lang een imaginair pad af op zijn hometrainer. Een iPod met een mix van recente liedjes en gouwe ouwe liedjes houdt de vaart erin:
The Felice Brothers - Undress
Het spits wordt afgebeten door de Amerikaanse groep Felice Brothers. Opgetuigd met vlotte koortjes en strak koperwerk introduceren onze broeders de Salvation Army Girl. Uiterlijk het evenbeeld van Jackie Kennedy en gezegend met een empathische levenshouding die garant staat voor gratis soep en brood in de Eeuw van Misère.
Violent Femmes - Hotel Last Resort
Te midden van de punk- en newwavegolf in het begin van de jaren tachtig is daar opeens het authentieke geluid van de groep Violent Femmes. Ook in 2019 volstaat in het rudimentair gespeelde lied I Get What I Want nog altijd een instrumentarium van akoestische gitaar, bas en een uitgeklede drumkit ter ondersteuning van de door tekstschrijver Gordon Gano licht ironisch gezongen liedteksten.
Allen Toussaint - Southern Nights
Begin jaren zeventig breekt zanger-liedjesschrijver en producer Allen Toussaint een lans voor de muziek uit New Orleans. In het lied Country John komen ingrediënten als soepele ritmepatronen en aanstekelijke melodielijnen aan bod die de muziek van hem en zijn stadgenoten als Labelle, The Meters en Dr. John wereldwijd een gerespecteerde plek bezorgen in de populaire muziek.
Esperanza Spalding - 12 Little Spells
In dezelfde hoek van de Afro-Amerikaanse muziek overtuigt Esperanza Spalding mij al jaren. In het uiterst stimulerende lied You Have To Dance presenteert zij zich opnieuw als de vaandeldraagster van een vitaal onderdeel van de Amerikaanse muziekcultuur. Net als voornoemde acts weet deze dame complexe ritmes en eigenzinnige muzikale structuren te verpakken in onweerstaanbare liedjes die het lijf als vanzelf aanzetten tot dansen.
Natacha Atlas – Mounqaliba
Als dochter van een Europese moeder en een Arabische vader weet zangeres Natacha Atlas stijlinvloeden uit de muziekcultuur van beide werelddelen op unieke wijze samen te voegen. Dat ze daarnaast een imponerende vertolkster is van andermans liedjes bewijst ze in haar adembenemende versie van Nick Drake's Riverman.
Iain Matthews, Egbert Derix – In The Now
Engelsman en ex-Fairport Convention lid Iain Matthews werkt op het album In The Now opnieuw samen met onze landgenoot de jazzpianist Egbert Derix. In het ruim zeven en een halve minuut durende lied Be Small slaagt het duo er cum laude in om veronderstelde grenzen tussen stijlvormen als pop, folk en jazz moeiteloos te overstijgen.
Steve Gunn – The Unseen In Between
Amerikaan Steve Gunn werpt zich de laatste jaren op als een veelzijdig muzikant. Naast allerhande werkzaamheden als instrumentalist tijdens optredens als gastmuzikant op de planken en in de opnamestudio's is hij tevens actief als producent. In het met veel snarenpracht opgetuigde lied Vagabond laat hij op overtuigende wijze horen dat hij ook als soloartiest een beklijvend singer-songwriteralbum kan maken.
Ella Fitzgerald – Sings The Cole Porter Song Book
Dat je ook op elegante wijze kan zingen over het oudste beroep ter wereld bewijst jazzicoon Ella Fitzgerald in haar weergaloze vertolking van de jazzklassieker Love For Sale uit de jaren vijftig van de geniale componist Cole Porter. Wat een muzikale Reis Naar Het Paradijs! Bijkomend voordeel is dat de Songbookserie van Verve voor een habbekrats te koop is.
Pictures At An Exhibition – Berliner Philharmonical
Rond het begin van mijn puberteit maak ik kennis met het werk van de Russische componist/pianist Modest Mussorgsky. The Great Gate Of Kiev is het magistrale slotstuk van een reeks schilderijen die vereeuwigd zijn in wonderschone muzikale composities. Het Filharmonisch Orkest van Berlijn weet onder leiding van sterdirigent Claudio Abbado elk muzikaal detail glashelder te verklanken.
Karine Polwart – Karine Polwart's Scottish Songbook
De Schotse zangeres Karine Polwart is al jaren een van mijn heldinnen. Na allerhande projecten met poëzie, theater en een samenwerking met de Griekse bard Alkinoos Ioannidis laat zij op haar jongste album in haar versie van Chance van Big Country horen dat haar vermogen om bekende liedjes van haar landgenoten naar een hoger niveau te tillen schier onbegrensd is.
Wie is Koos Gijsman?
Zoals vele muziekjournalisten heeft Leidenaar Koos Gijsman een achtergrond als muzikant. Hij werkt als ceremoniemeester op het North Sea Jazz Festival tijdens de Haagse jaren. Een dienstverband als muziekprogrammeur van het Leids Vrijetijds Centrum valt samen met de uitbraak van het punk- en newwavetijdperk. Naast het mede organiseren en presenteren van workshops jazzmuziek voor leerlingen van de Leidse muziekschool heeft hij als journalist meegewerkt aan een uitgaanskrant en de Daklozenkrant. De laatste jaren schrijft hij recensies en interviews voor Popmagazine Heaven over een breed scala aan muzieksoorten en hun beoefenaars.