PAD AF POD OP #5 2019

Elke dag ga ik op mijn hometrainer een imaginair pad af. Een selectie van nieuwe liedjes en gouwe ouwe liedjes houden de vaart er in: mei 2019 etappe 5:

Tribalistas - Velha Infância 

Nu de zomer steeds dichterbij komt, wordt het tijd voor zonnige liedjes die het hart verwarmen. Het lied Velha Infância is afkomstig van de gelijknamige cd van de Braziliaanse sterrenformatie Tribalistas rond de vocalisten Marisa Monte en Arnaldo Antunes. Het is een ode aan een liefde die ontstond in de kindertijd. Omgeven door de allerfijnste snarenpracht, pianospel en subtiele percussie zingen de beide vocalisten: En we zingen en we dansen. En we worden het nooit zat kinderen te zijn.

 

Mavis Staples  - Change

Ook soul- en gospellegende Mavis Staples lijkt eeuwig jong te blijven. Na een recentelijk samenwerkingsverband met Jeff Tweedy wordt ze op haar laatste plaat bijgestaan door Ben Harper. Direct al bij het openingslied Change spat de vitaliteit van het musicerende collectief uit de boxen. Waarbij vooral gitarist Rick Holmstrom de glorietijden van de Afro-Amerikaanse muziek uit de jaren vijftig en zestig nieuw leven inblaast.

 

Rhiannon Giddens & Francesco Turrisi - Wayfaring Stranger

Rhiannon Giddens treedt moeiteloos in de voetsporen van Mavis Staples. Op haar jongste plaat breidt ze haar oriëntatie op het Amerikaanse erfgoed uit met muzikale invloeden uit Europa, het Midden-Oosten en de landen rond de Middellandse Zee. In een studio in Dublin met Joe Henry als producer bedrijft het gelegenheidsduo van Giddens en de Italiaanse multi-instrumentalist Francesco Turrisi zijn magie met een hoogst originele uitvoering van de folktraditional Wayfaring Stranger.

 

Anderson.Paak - King James

Sinds het album Malibu uit 2016 rekenen we zanger-liedjesschrijver Anderson .Paak tot de grote talenten van de hedendaagse Afro-Amerikaanse muziek. Ofschoon hij een duidelijk te herkennen stempel drukt op zijn liedjes, weet hij met veel elan stijlinvloeden van zijn helden in te passen in de opmaak van zijn liedjes. In het lied King James klinken baslijnen en ritmepatronen door die niet zouden hebben misstaan op de albums Innervisions en Talking Book van Stevie Wonder. Smeuïge brasspartijen en ijzersterke liedteksten maken het plaatje in alle opzichten compleet.

 

Cocteau Twins - Feather Oar-Blades

Verdeeld over vijf cd's, gestoken in een instructief boekwerk, laat het Engelse indielabel Cherry Red ons uitvoerig genieten van een keur aan Schotse independent-musici uit de periode 1977-1989.
Uit het overvloedige aanbod aan liedjes kies ik voor Feathers Oar-Blades van Cocteau Twins. Vooral ook omdat ik nog immer warme herinneringen koester aan de innemende persoonlijkheid en het uitzonderlijke stemgeluid van zangeres Elizabeth Fraser die ik als programmeur van een jongerencentrum begin jaren tachtig naar Leiden haalde.

 

Swimming Tapes - Passing Ships

Het vijftal Engelse musici van Swimming Tapes neemt zijn debuutalbum op in een piepkleine studio in Londen. Voor de eindmix wordt Wilco's beroemde The Loft studio in Chicago ingeschakeld. Een terechte keus want in het lied Passing Ships etaleert de groep dezelfde capaciteiten voor het maken van tijdloze liedjes als het collectief rond Jeff Tweedy. Waarbij de melancholieke tekstregels en de vlot gespeelde gitaarpartijen even vertrouwd als toegankelijk klinken. De rest van het repertoire is al even overtuigend.

 

Malcolm Holcombe - Butcher In Town

Liefhebbers van zangers met een lekker ruig randje à la Tom Waits kan ik van harte de Amerikaanse zanger-liedjesschrijver Malcolm Holcombe aanbevelen. Naast een uitzonderlijk stemgeluid beschikt hij als gitarist over de capaciteiten om fingerpicking in de beste folktraditie te combineren met woeste uithalen uit de blueshoek. In het lied Butcher In Town komen al deze kwaliteiten aangevuld met zijn karakteristieke liedteksten optimaal tot uiting.

 

Branford Marsalis - L'Isle Joyeuse 

Jazzlegende Miles Davis heeft ooit saxofonist Branford Marsalis aangewezen als opvolger van de geniale saxofonist John Coltrane. Een mening waar ik me gaarne bij aansluit. Naast een indrukwekkende catalogus met uitstekende jazzplaten heeft Branford zich ook op het klassieke vlak niet onbetuigd gelaten. L'Isle Joyeuse is een adembenemende versie van een van de mooiste werken van de Franse componist Claude Debussy. Het is een van de vele hoogtepunten van een plaat die vol staat met juweeltjes uit de klassieke hoek.

 

Joan As Police Woman - Human Condition

Joan As Police Woman is het muzikale alter ego van de Amerikaanse zangeres-liedjesschrijfster Joan Wasser. In een 3 cd's omvattende terugblik op de eerste vijftien jaar van haar carrière treffen we een selectie aan van de beste liedjes uit haar oeuvre. Een album is gereserveerd voor live uitvoeringen voor de BBC. Uit dat album kiezen we voor het lied Human Condition. De spaarzame pianopartijen zorgen voor een passende entourage voor Joans aangrijpende zang en dito liedteksten.

 

Rebetien - Wijn Is Mijn Leven

Het leven zonder Rembetika is het leven niet. Met gepaste trots presenteer ik u een gezelschap van vier heren en een dame dat onder de groepsnaam Rebetien de Griekse rembetika in ere houdt. Op hun door de Nederlandse producer Caspar Falke en de Griekse zanger-liedjesschrijver Makis Seviloglou opgenomen en geproduceerde debuutalbum presenteren ze een selectie van liedjes uit het Griekenland van de jaren dertig en een handvol zelfgeschreven liedjes. Uit dat aanbod kies ik hun pakkende uitvoering van het komische lied Wijn Is Mijn Leven dat in 1937 geschreven werd door Grigoris Asikis. Warm aanbevolen voor eindeloze zomeravonden in zonnige oorden.

 

Wie is Koos Gijsman? 

Zoals vele muziekjournalisten heeft Leidenaar Koos Gijsman een achtergrond als muzikant. Hij werkt als ceremoniemeester op het North Sea Jazz Festival tijdens de Haagse jaren. Een dienstverband als muziekprogrammeur van het Leids Vrijetijds Centrum valt samen met de uitbraak van het punk- en newwavetijdperk. Naast het mede organiseren en presenteren van workshops jazzmuziek  voor leerlingen van de Leidse muziekschool heeft hij als journalist meegewerkt aan een uitgaanskrant en de Daklozenkrant. De laatste jaren schrijft hij recensies en interviews voor Popmagazine Heaven over een breed scala aan muzieksoorten en hun beoefenaars.