Booker T. Jones: ''Een levende legende''

Hem kun je nou met recht een levende legende noemen. Als studiomuzikant van het legendarische Stax-label – Otis Redding, Sam & Dave, Wilson Picket. Joe Tex en veel meer –  gaf Booker T. Jones (74) kleur aan een van de belangrijkste genres van de jaren zestig en zeventig, de southern soul. Met Booker T. & the M.G,s scoorde hij wereldhits met groovy instrumentals als Green Onions en Melting Pot.

Tekst door Louis Nouws (Popmagazine Heaven)

 

Booker T. and the M.G.s was in de jaren zestig een van de meest invloedrijke bands van Amerika, zonder dat de leden daar op uit waren. De groep was namelijk multi-raciaal. Terwijl in de jaren zestig in het Zuiden van de Verenigde Staten rassenscheiding gangbare praktijk was. Pas in 1964 kregen wit en zwart gelijke rechten met de bekrachtiging van de Civil Righs Act door president Johnson.

In Memphis, Tennessee, hadden zwarte en witte muzikanten elkaar allang gevonden in de opnamestudio’s ter plekke. Ook de huisband van Stax – blanke eigenaren, Afro-Amerikaanse sterren – bestond uit een mix van wit en zwart. De Mar-Keys omvatte muzikanten als de groovende Booker T. Jones (zwart, orgel) en de al even getalenteerde Steve Cropper (wit, gitaar). Chips Moman (wit gitaar) drukte zijn stempel net zo zeer op het geluid als Wayne Jackson (zwart, trompet). Ook Donald ‘Duck’ Dunn (wit, bas) en Al Jackson (zwart, drums) behoorden tot de studiomeute en met Booker T. en Cropper vormden zij de kern van het succeskwartet dat bij toeval ontstond. Want hun eerste en allergrootste hit Green Onions kwam tot stand zoals je kon uittekenen. De begeleiders speelden zich warm terwijl ze wachtten op de zanger van dienst. Jim Stewart van Stax had de jamsessie stiekem opgenomen en de rest is geschiedenis.

https://www.youtube.com/watch?v=gjgjoSsOvi4

Petit histoire, dat wel, want echte grote sterren werden de M.G,s nooit. Hun kracht lag toch in de rol achter de schermen. Cropper als drijvende kracht van de Memphis soul en mede-auteur van klassiekers als (Sittin’ On) The Dock Of The Bay en Knock On Wood. Dunn als een veelgevraagd sessiemuzikant. Jackson werd jammerlijk vermoord in 1975, wat feitelijk het einde markeerde van de groep.

Booker T. Jones bezat nog het meeste charisma, maar ook hij bleef toch vooral dienstbaar aan anderen, onder wie Bill Withers en John Lee Hooker. Hij maakte onder eigen naam nog wel een hele rits albums en die zijn vaak verrassend goed. Met Potato Hole uit 2009 haalde hij nog een Grammy op. Maar wat wil je ook, Jones kan steevast rekenen op welwillende bijdragen van hedendaagse sterren. Wie wil immers niet samenspelen met een levende legende die er op foto’s nog verrassend vitaal uitziet. Op 15 februari 2020 geeft hij zijn enige concert in Nederland.

Dit artikel is afkomstig van Popmagazine Heaven.  Meer Popmagazine Heaven? Kijk dan snel op de website: www.popmagazineheaven.nl