Bishop Gunn: ''De nieuwe sensatie''

In het stadje Natchez, Missippi in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, is niet veel te beleven. Sinds de twintigste eeuw neemt het economische belang van Natchez af. De belangrijke havenstad is niet meer nodig voor de handel door de aanleg van een treinspoor. Veel jongeren verhuizen daarom naar de steden voor studie en werk. Buiten enkele staalbewerkers is er nu niet veel werk meer in de stad. Het deel van de bevolking die niet de middelen heeft om te vertrekken, blijft werken in de Natchez. Ook Travis McCready, die bij zijn vaders staalbedrijf werkt. Na een lange dag werken hakt hij de knoop door en besluit zijn droom na te jagen door fulltime muzikant te worden.

Tekst door Stijn Buist 

 

Samen met een goeie vriend en drummer, Burne Sharp, worden de twee gevraagd om op een lokaal festival te komen spelen. Snel zoekt het duo een basgitarist en een leadgitarist. Bishop Gunn is geboren. Althans, het voormalige Bishop Gunn. Want de Southern Rockers trekken al snel naar Nashville, om met verschillende mensen te gaan schrijven en spelen. Zo verandert gedurende een aantal maande de samenstelling naar zanger Travis McCready, gitarist Drew Smithers, Ben Lewis als bassist en Burne Sharp op drums. De band koopt een oud huis net buiten Nashville die ze omdopen tot ‘Farmhouse’. Zonder internet en televisie schrijven ze daar materiaal voor een plaat. De band blijft niet onopgemerkt in Nashville en omgeving. Ze nemen een EP op die goed ontvangen wordt. De droom begint langzaam maar zeker werkelijkheid te worden.

Muscle Shoals Sound Studios in Alabama is een van de meest legendarische studio’s ter wereld. Het betonnen gebouw deed dienst als lijkkist showroom. In 1969 besluit een groep muzikanten genaamd Muscle Shoals Rhythm Section, het gebouw om te bouwen tot studio. De lijst van artiesten die er door de jaren heen platen opnamen, is een van de redenen dat de studio zo legendarisch wordt genoemd. The Rolling Stones, Aretha Franklin, Willie Nelson, Lynyrd Skynyrd, Joe Cocker, Levon Helm, Paul Simon, Bob Seger en Rod Stewart zijn maar een greep met namen uit die lijst.

Toch zijn het ook vaak de sessiemuzikanten die een studio legendarisch maken. Doordat er een vaste groep muzikanten de platen inspeelt van de artiesten die naar de studio komen, ontstaat er een bepaalde sound. Vaak zijn deze sounds zo onmiskenbaar dat je kan horen waar een plaat is opgenomen. Denk aan RCA Studios, waar Chet Atkins en zijn muzikanten voor een karakteristieke sound zorgden. Of Sunset Sound Recorders in Los Angeles, waar Brain Wilson van The Beach Boys zijn surfy sound produceerde. Het bekendste voorbeeld is misschien wel de Motown Studios, de hit fabriek waar soulmuziek ongeveer werd uitgevonden. In dat rijtje staat Muscle Shoals Sound Studios ook. In de jaren negentig belandde de studio in een vervallen staat. De studio werd gedateerd bevonden door de muziekindustrie. In 2013 werd het gebouw gekocht door de Muscle Shoals Music Foundation en in ere hersteld. In 2016 is de renovatie klaar en kan er weer worden opgenomen. De zogenaamd gedateerde apparatuur wordt nu juist omarmt door de charme die het toevoegt. Tot hier de geschiedenisles.

De eerste band die na de heropening in Muscle Shoals Sound mocht opnemen was Bishop Gunn. Mark Neill, die bekend staat om zijn werk met The Black Keys, zag een liveshow van de band en nodigde ze uit om in Muscle Shoals een debuutalbum te gaan maken. Op elk nummer van de plaat speelde de band tegelijk in één ruimte. Geen overdubs en amper nabewerking. Met als resultaat een plaat die bijna live aanvoelt. Rauw en ongepolijst. Met dit alternatieve geluid bereiken ze zelfs de country hitlijsten, die juist worden gedomineerd door over geproduceerde ‘Bro-Country’ (Knappe jongens die zingen over chicks, trucks en beer). De jongens van Bishop Gunn zijn hun achtergrond niet vergeten want op 4 mei 2018 releasen ze hun debuutalbum genaamd: Natchez. De rest van 2018 spendeerde de band aan toeren als voorprogramma van onder andere The Marcus King Band en Lynyrd Skynyrd