
Interesse in een samenwerking met TivoliVredenburg?
We nodigen je graag uit. Neem contact op met Lisanne Boer (Partnerships & Development) via [email protected].
Terwijl bierflesjes hergebruiken de normaalste zaak van de wereld is, lijkt het opnieuw gebruiken van wijnflessen nog ver weg. Op initiatief van Walraven Sax en in samenwerking met AB InBev zijn we een pilot gestart voor een circulair flessensysteem in onze café-restaurants Het Gegeven Paard en Kitchen Bar Danel. Dit bleek succesvol: een groot deel van onze wijnflessen belandt sindsdien niet langer in de glasbak, maar wordt gespoeld en opnieuw gevuld.
De wijnindustrie is de grootste verbruiker van glas in Nederland. In de Nederlandse horecasector eindigt maar liefst 90% van de glazen flessen als afval. Dit komt neer op ruim 450 miljoen flessen per jaar. Het proces van glasrecycling lijkt duurzaam, maar is behoorlijk inefficiënt. Het omsmelten van glas tot nieuw glas kost enorme hoeveelheden energie. Gelukkig is er een duurzamere optie: het hergebruiken van glazen flessen.
Cantina alla Spina, een Nederlandse start-up, heeft een herbruikbaar systeem ontwikkeld voor wijnflessen die lokaal worden gevuld en na gebruik gewassen. Walraven Sax zag hier de kans om samen een nationaal systeem te ontwikkelen voor een circulaire fles. Want waarom is dit belangrijk? Uit berekeningen blijkt dat er tot 51% CO2 bespaard kan worden door bulktransport en het gebruik van herbruikbare flessen. Ook zorgt dit voor 70% lager waterverbruik. Het water wordt namelijk alleen gebruikt bij het spoelen. Dit leidt tot aanzienlijk minder waterverbruik dan bij het smelten en opnieuw vormen van glas.
We nodigen je graag uit. Neem contact op met Lisanne Boer (Partnerships & Development) via [email protected].