Duurzaamheid

De missie van TivoliVredenburg luidt: een leven lang muziek voor iedereen. Daarin zit duurzaamheid verankerd: we maken ons hard voor een toekomstbestendige, en dus duurzame bedrijfsvoering.

Hieronder kun je in het kort lezen wat we in de praktijk doen aan het realiseren van een duurzaam TivoliVredenburg.

Energiebesparende maatregelen

We nemen maatregelen om energie te besparen en te blijven verduurzamen.

Het kan even koeler zijn in onze zalen
Om energie te besparen brengen we de temperatuur in de zalen 2 graden omlaag. In de meeste gevallen wordt het vanzelf warmer als jullie in de zaal zijn. Soms kan het wat langer duren. Neem als je het snel fris hebt bijvoorbeeld een extra vest mee. Kom je bij ons dansen en dans je je lekker warm? Dan kan je in de loop van de avond je vest in de garderobe of lockers achterlaten.

Mag het licht uit?
We zijn trots op ons gebouw en laten dat graag zien. Maar we doen vaker het licht uit na de concerten en dansavonden. Er zijn bij ons 24 uur per dag mensen aan het werk, maar daarvoor hoeft niet overal het licht aan te blijven.

Wat kun jij doen?
Ook jij kan een duurzame bijdrage leveren, bijvoorbeeld door plastic bekers niet op de grond te gooien zodat ze langer meegaan. Heb je nog andere tips voor ons, laat het ons weten!

Energie en water: doorspoelen zonder drinkwater

Onze energieleverancier Vattenfall voorziet TivoliVredenburg van verduurzaamde energie. Om ons energieverbruik te verlagen, hebben we al stappen gezet op het gebied van duurzame (led)verlichting in onze publieksgebieden (90 procent) en onze podia (70 procent).

De glazen gevel van ons kantoorgebouw is inmiddels voorzien van zon- en warmtewerende folie. We verwarmen onze ruimtes door middel van stadsverwarming en een warmte-koudeopslaginstallatie, waarbij de overcapaciteit aan warmte in de zomer wordt opgeslagen en in de winter wordt gebruikt – en vice versa. In onze keukens koken we elektrisch.

Ongeveer 90 procent van de urinoirs in het pand zijn ‘waterloos’. Hiermee besparen we ongeveer 1 miljoen liter drinkwater. Alle (koud)waterkranen in publieke en kantoortoiletten zijn voorzien van waterbesparende knoppen.

Afval: vaarwel plastic rietjes

We proberen afval niet alleen zo goed mogelijk te verwerken, maar ook te voorkomen. We scheiden onder meer papier en karton, glas, organisch afval, frituurvet, pmd (plastic, metalen en drankkartons), grofvuil, ijzer, klein chemisch afval, metalen flesdoppen, koffiebekers en koffiedrab.

Op de kantoren en backstage gebruiken we geen plastic bekers – het gebruik van zachte plastic bekers tijdens concerten (wat soms nog op verzoek van het management van artiesten gebeurt) vermijden we zo veel mogelijk.

Plastic rietjes kom je in TivoliVredenburg niet meer tegen en bij festivals gebruiken we uitsluitend composteerbaar wegwerpservies. Op onze kantoren en backstage scheiden we al het afval al – we werken er hard aan dit ook in de publieksgebieden mogelijk te maken.


DUURZAAM INKOPEN

Kleding voor personeel en merchandise schaffen we aan op basis van duurzaam katoen en duurzame druktechnieken. De wijnen die we bij de bars in TivoliVredenburg serveren zijn biologisch, de koffie en thee zijn biologisch en fairtrade.

Samenwerkingen

Samen met onze partners AB InBev (brouwerij) en Vrumona (leverancier van onder meer frisdrank) hebben we een circulair afvalverwerkingsysteem voor petflesjes ontwikkeld. De petflessen worden gescheiden ingezameld en retour gezonden om er nieuwe, hoogwaardige petproducten van te maken.

Met Dutch Cups (leverancier van hardplastic cups) onderzoeken we hoe onze niet meer gebruikte hardcups kunnen worden verwerkt in nieuwe hardcups die wij dan weer afnemen.


GREEN STAGES

TivoliVredenburg doet mee aan Green Stages, een afspraak tussen meer dan dertig podia en theaters in Nederland om de cultuursector te verduurzamen. Green Stages heeft in 2019 een nulmeting uitgevoerd, waarbij TivoliVredenburg in de top drie best presterende organisaties eindigde op het gebied van duurzaamheid. Uit de daaropvolgende éénmeting in 2021 bleek dat we op vrijwel alle thema’s verbeteringen hadden gerealiseerd. Met behulp van de metingen van Green Stages hebben we goed zicht op onze duurzame vooruitgang.