MENU
HOME

Ontmoet Lieke, Ivar, Henk, Martine, Sylvia en Mika


Welk muziekstuk doet u alles vergeten? Die vraag stelden wij aan trouwe bezoekers, en we fotografeerden hen terwijl zij naar die muziek luisterden. 

Lieke luistert naar de Tweede Symfonie van Sibelius

‘Hoe meer je hoort, hoe mooier het wordt!’

Het liefst ga ik naar concerten met een grote orkestbezetting. Ik vind het bijzonder dat zoveel mensen allemaal hun eigen partij spelen, maar toch samen één muziekstuk maken. Het toffe aan klassieke muziek vind ik ook dat hoe vaker je naar een stuk luistert, hoe mooier je het gaat vinden. Je hoort hoe al die partijen samen gaan, maar je kunt je tegelijkertijd heel erg focussen op aparte instrumenten. Je ontdekt steeds meer melodieën in de muziek. Daardoor krijgt het steeds meer lagen.


 

Ivar luistert naar de Negende Symfonie van Bruckner

‘Tussen de musicus en de luisteraar gebeurt het: levende muziek is het mooiste.’

Een enkele keer in je leven zit je bij een concert waarvan ik bijna niet kan uitleggen hoe het voelt. Een uitvoering waarbij al het omgevingsgeluid wegvalt, waar iedereen muisstil is en waarbij je hoort én voelt dat de muzikanten een wereldpartij spelen. Dat voelen zij dan zelf ook. Het wordt daardoor allemaal groter en extra bijzonder. Zulke speciale momenten heb ik een paar keer in mijn leven mogen meemaken. Dat is typisch een voorbeeld van levende muziek.

 

Martine luistert naar het pianokwintet van Alfred Schnittke

‘Kamermuziek is zo mooi, als een goed gesprek tussen verstandige mensen.’

Wat ik zo mooi vind aan kamermuziek, is dat het een gesprek is tussen verstandige mensen, die ook op z’n tijd ook even stil kunnen zijn. In een intieme bezetting hoor je elk instrument afzonderlijk goed. En niet alleen de interpretatie van de violist en de klank van een viool, maar ook de kleur van juist die specifieke viool. Alle details komen mooi naar voren en toch blijft het één geheel.

 

Henk luistert naar bassist Avishai Cohen

‘Vrij en vol improvisatie, dat maakt jazz zo leuk.’

Muziek betekent heel veel voor mij. Het geeft betekenis aan het leven. Het is iets wat zo puur is en wat iets met je kan doen, zonder dat je het kan verklaren. Het is te gek om daarmee bezig te zijn én om mensen daarmee bezig te zien en horen. Dat gebeurt allemaal in de interactie tussen de muzikanten op het jazzpodium.

 

Sylvia luistert naar het Eerste Pianoconcert van Chopin

'Van Pachelbel tot Led Zeppelin, of een grote symfonie.'

Ik kan me nog herinneren dat toen ik elf jaar was, ik muziek hoorde van Led Zeppelin. Dat was eigenlijk het eerste moment dat ik dacht: wow, wat een muziek! Zodoende ben ik mijzelf in muziek gaan interesseren. Ik ben ook jarenlang naar Pinkpop geweest. Ik ben opgegroeid met ouders die veel van klassieke muziek houden. Ze speelden ook altijd klassieke muziek, dus als kind vond ik dat ook mooi. Maar ik houd vooral van het alternatieve circuit, dat gegroeid is in de jaren ’70.

 

Mika luistert naar de filmmuziek van Frozen

‘Als ik muziek hoor, ga ik vanzelf dansen.’

Elke zaterdag ga ik naar dansles. Ik heb nog geen optreden gedaan, maar dat ga ik binnenkort doen! Ik heb weleens opgetreden met piano. Ik speel al best lang piano en kan het best goed. Ik ben wel nog in het eerste boek van mijn pianoles, maar ik mag er zoveel doen als ik zelf wil!

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.