MENU
HOME

Het gebouw

Muzikale stad-in-een-stad

TivoliVredenburg is een ‘muzikale stad-in-een-stad’. Met vijf unieke zalen en meerdere horeca voorzieningen onder één dak, is ze het huis van en voor iedereen. Voor de Utrechter en de internationale bezoeker, voor jong en oud, voor de amateur en de professional. Ze biedt een podium aan alle muzikale werelden: klassiek, pop, dance, jazz, familie en alles ertussen. Daarmee is TivoliVredenburg uniek in de wereld.

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is gebouwd op de zuidwesthoek van het Vredenburgplein. De toegang tot het gebouw is aan de kant van het Centraal Station gesitueerd op de hoek Catharijnesingel-Lange Viestraat en aan de centrumkant in de nieuwe Vlaamse Toren (zijstraat Vredenburgplein). Op de begane grond bevinden zich de centrale entree, ons café Het Gegeven Paard en de toegang tot Grote Zaal, evenals de toegangstrap naar de zalen Ronda, Pandora en de roltrappen richting Hertz en Cloud Nine. Daarnaast bevat ons pand diverse pleinen tal van overige horeca ruimtes. Aan de kant van de Catharijnesingel wordt op den duur een groot terras ingericht. 

Vijf zalen

De vijf unieke zalen zijn elk ontworpen door een architect van wereldfaam:

Grote Zaal>>
Ronda >>
Hertz >>
Pandora >>
Cloud Nine >>

De architecten

De vijf zalen zijn elk ontworpen door een architect van wereldfaam. De gemeente Utrecht heeft architectuurstudio Hertzberger opdracht gegeven voor een ontwerpstudie naar een nieuw TivoliVredenburg. Herman Hertzberger is de geestelijk vader van het huidige Muziekcentrum Vredenburg; zijn Grote zaal werd bij de sloop gespaard en wordt gerenoveerd. Onder zijn supervisie ontwierp Jo Coenen op verzoek en aanwijzingen van Tivoli de Ronda en Thijs Asselbergs op verzoek van de SJU de Cloud Nine. Het jonge architectenbureau NL Architects werd in gezamenlijkheid gevraagd een ontwerp te maken voor Pandora. 

Zo groot als het gebouw is, zo kleinschalig en intiem moet de concertbeleving van de bezoeker kunnen zijn. Er is bewust gekozen voor meerdere unieke, relatief kleinere zalen. De zalen en ook hun directe omgeving (foyers) hebben allen een eigen identiteit die elk door een andere architect is vormgegeven. Daarmee is TivoliVredenburg, met vijf zalen, ontworpen door vier verschillende architecten, uniek in de wereld. TivoliVredenburg onderscheidt zich daarnaast door een grote aandacht voor gastvrijheid in de breedste zin van het woord, zowel waar het de concertprogrammering als de horeca en evenementen betreft.

Locatie

TivoliVredenburg ligt op de best bereikbare plek van Nederland naast het grootste en meest centraal gelegen station (in 2030 jaarlijks 100 miljoen reizigers). Daarnaast ligt het gebouw aan het grootste en meest centraal gelegen Nederlandse winkel- en uitgaanscentrum. 

Toekomst

Tevens is TivoliVredenburg onderdeel van de grootse Utrechtse plannen voor ontwikkeling van het nieuwe stationsgebied. Sinds de bouw van Hoog Catharijne was er in het stationsgebied sprake van achterstallig onderhoud, verloedering, een groeiend aantal reizigers, een groeiend aantal inwoners van de stad én een behoefte om het water weer terug in de Singel te krijgen. Met de bouw van het nieuwe Stationsgebied worden al deze dingen tegelijk aangepakt.

Naast TivoliVredenburg wordt het Centraal Station, het Jaarbeursplein, Hoog Catharijne en het omliggende gebied verbouwd. Het uiteindelijke doel is om een nieuw centrum in Utrecht te realiseren waarin het nieuwe stationsgebied en de oude binnenstad weer één geheel zijn. Op de website van stationsgebied Utrecht is meer informatie te vinden over de verschillende plannen en de deelontwerpen.

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.