MENU
HOME
Van Swieten Society Meesterlijke Kwintetten

Van Swieten Society Meesterlijke Kwintetten

uitvoerenden

Van Swieten Society

Heleen Hulst
viool
Rebecca Huber viool
Bernadette Verhagen altviool
Elisabeth Smalt altviool
Steuart Pincombe cello
Carina Cosgrave contrabas
Laurens Otto hoorn
Bart van Oort fortepiano

programma

Mozart Serenade in G, KV 525 eine Kleine Nachtmusik
Mozart Strijkkwintet in g, KV 516
Mozart Hoornkwintet in Es, KV 407
Mozart Pianoconcert in A, KV 414

vanaf
20,00
aanvang
20:00
inleiding
19:15
Rang 1
Regulier
€ 28,00
CJP
€ 19,00
Rang 2
Regulier
€ 24,00
CJP
€ 19,00
Rang 3
Regulier
€ 20,00
CJP
€ 19,00
deze prijzen zijn exclusief servicekosten
  • klassiek
  • kamermuziek
  • van swieten society
  • hertz

Mini Mozart Festival
Het is weer tijd voor Mozart! Al jaren klinkt de muziek van de grootmeester in alle concertzalen, radioprogramma’s, op CD’s en in huiskamers, waardoor het lijkt alsof al zijn werken bekend zijn. Niets is minder waar. Slechts een deel van zijn kamermuziek wordt regelmatig uitgevoerd en daarom hoort u tijdens het Mini Mozart Festival bekende én minder bekende werken van Mozart. De concerten worden van 15 t/m 20 oktober gespeeld door het Orkest van de Achttiende Eeuw, de Van Swieten Society en Symphonie Atlantique. Bestel hier het passe-partout >>

Meesterlijke kwintetten
Aan het eind van de achttiende eeuw begon de burger het heft in eigen hand te nemen en voorheen adellijke privileges, zoals muziek, kwamen binnen bereik van de upper class. Daardoor konden ook steeds meer musici een bestaan opbouwen. Dit waren ideale omstandigheden voor het ontstaan van de eerste generatie virtuozen: musici die niet alleen ten dienste van de adel, maar ook voor hun eigen bestaan speelden en dus de competitie met collega's niet schuwden. Mozart was een van de eerste vrijgevestigde musici in Wenen. Hoewel hij zich nooit liet voorstaan op technische vaardigheden was hij wereldberoemd als pianist en als componist. Zijn kwintetten staan model voor zijn vooraanstaande rol in het Weense muziekleven.

De Strijkkwintetten (met twee altviolen, wat een prachtige warme klank oplevert) behoren tot Mozarts meest diepzinnige en verfijnde kamermuziek; de kwintetten voor strijkers plus een solist laten zien dat hij ook anderen liet delen in zijn roem. Natuurlijk liet Mozart zichzelf horen in de pianoconcerten, waarbij hij net zo graag voor een uitgelezen publiek in de salon optrad, als op het grote podium. Een van de beroemdste kwintetten in de muziekgeschiedenis is Eine Kleine Nachtmusik, waarin een paar van Mozarts meest onsterfelijke melodieën voorkomen.

Inleiding door Jan Nuchelmans
Jan Nuchelmans (1950) herkent zich in de omschrijving van "missionaris in Oude Muziek". Zijn werk voor het Festival Oude Muziek Utrecht, docentschappen aan diverse Nederlandse conservatoria en universiteiten, en cursus-, advies- en bestuurswerk boden hem daartoe dankbaar benutte mogelijkheden.

Wellicht vind je ook interessant

Virtuele tour door Hertz

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.