MENU
HOME
WASBE2017 - Brass Band Schoonhoven & Gelders Fanfare Orkest

WASBE2017 - Brass Band Schoonhoven & Gelders Fanfare Orkest

uitvoerenden

Brass Band Schoonhoven
Ivan Meylemans
dirigent
Robbert Vos euphonium

Gelders Fanfare Orkest
Erik van de Kolk
dirigent
Fenna Ograjensek sopraan
Wendy Rijken harp

programma

Lode Violet Song of the North (Nederlandse premiere)
Christian Overhead Underground concerto for euphonium, percussion and brass band (wereldpremiere)
Gavin Higgins Ivory ghosts (Nederlandse premiere)
Alexander Comitas Schumann resonances (wereldpremiere)

Stan Nieuwenhuis False Front (premiere)
Andy Scott A Child Like You
Harrie Janssen Rounded with a sleep (premiere)
Marco Putz Time for Outrage!

aanvang
10:30
  • klassiek
  • symfonisch
  • utrecht meets wasbe
  • grote zaal

Twee kroonjuwelen uit de Nederlandse blaasmuzieksector delen deze zaterdagochtend het podium van TivoliVredenburg. Regerend nationaal kampioen Brass Band Schoonhoven brengt een uitdagend programma: enkel nieuwe muziek, deels zelfs van zeer jonge componisten. Het Gelders Fanfare Orkest toont met een zeer gevarieerd programma, van concertwerk tot mini-opera, de grote diversiteit van het fanfareorkest. Brass Band Schoonhoven en het Gelders Fanfare Orkest staan met hun wervelende optredens garant voor een energieke start van het weekend. Geniet van een opeenvolging van premieres en laat je verrassen door Hollands Glorie.

Virtuoze Brass Band Schoonhoven
Brass Band Schoonhoven begint flitsend en virtuoos met Song of the North. Het grote solowerk van dit concert is het Underground Concerto dat tevens zijn wereldpremiere beleeft. De Britse componist Christian Overhead, ook cornettist bij Brass Band Schoonhoven, schreef dit werk speciaal voor de bands solo-euphoniumspeler Robbert Vos. Robbert Vos is werkzaam bij de Marinierskapel en is daarnaast een veelgevraagd solist in binnen- en buiteland.

Na het sfeervolle en mysterieuze Ivory Ghosts volgt tot slot Schumann Resonances: wederom een gloednieuwe compositie die in opdracht van Brassband Schoonhoven werd geschreven door de Nederlandse componist Alexander Comitas. Hij raakte geinspireerd door de Schumannresonantie: niet die van de Romantische componist maar de uit bliksem geboren en tussen aardoppervlak en atmosfeer gevangen elektromagnetische golven die al resonerend rond de aarde trekken en geduid werden door natuurkundige Winfried Otto Schumann. Ze zijn de voedingsbron voor de hartslag van onze planeet: extreem lange, resonerende elektromagnetische golven die met bijna 300.000 kilometer per seconde rondjes om de aarde draaien. De achterliggende gedachte van de muziek mag dan natuurkundig zijn, de invloed van componist Schumann is ook onmiskenbaar aanwezig!

Ongehoord fanfareorkest
Het Gelders Fanfare Orkest (GFO) behoort tot de meest toonaangevende fanfareorkesten van Nederland. Het orkest komt uit in de hoogste divisie en weet steeds weer vernieuwende elementen in het fanfaregenre te introduceren. Zoals ook in dit concertprogramma onder leiding van dirigent Erik van de Kolk, dat bestaat uit vier nieuwe en recente composities met als thema ongehoord.

Wie vandaag de dag naar de wereld kijkt, ziet ongehoord veel problemen. Daar tegenover staat gelukkig ook ongehoord veel moois. Het GFO verklankt deze twee uitersten en zet zijn publiek met ongehoorde - want nieuwe - composities aan het denken.

False Front is een krachtig, opvallend openingswerk waarin de jonge componist Stan Nieuwenhuis de Westerse rijkdom aan de kaak stelt. Wat schuilt er achter onze facade van welvaart? Een duurzaam gebouwd paleis of een krat van armoede?

De mini-opera A Child Like You voor fanfareorkest, sopraan, harp en vier tieners van Andy Scott vormt het centrale werk. Deze compositie beschrijft de lotgevallen van een 17-jarige Oegandese vluchteling die begin jaren 70 onder het brute regime van Idi Amin naar Groot-Brittannie vlucht. De ongehoord krachtige teksten van deze 15 minuten durende opera vormen stof tot nadenken.

Marco Putz laat in Time for Outrage! zijn persoonlijke ongenoegen over alle huidige crises in de wereld tot uiting komen. Niet dat zijn muziek verlichting biedt, maar het geeft op zijn minstens uiting aan de verontwaardiging. Een vleugje sarcasme verdoezelt Putz zijn machteloosheid: de daders worden in het derde deel (Rock the Culprits) niet gestraft maar gerockt.

WASBE International Symphonic Wind Band Festival
WASBE International Symphonic Wind Band Festival biedt met tien concerten van veertien orkesten in een week een compacte staalkaart van de internationale symfonische blaasmuziek van dit moment. De creme de la creme aan orkesten uit alle windstreken strijkt tussen 15 en 23 juli neer in Utrecht.

Laat je verrassen door gloednieuwe wereldpremieres en beproefd repertoire, door toonaangevende orkesten en internationaal vermaarde solisten. Deze concerten in TivoliVredenburg en de vele openluchtoptredens in de straten, op de pleinen en door de grachten van de stad doen Utrecht een week lang bruisen van de blaasmuziek. Let's kick some brass!

Website: www.wasbe2017.com
Facebook: @wasbe2017

Wellicht vind je ook interessant

Virtuele tour door de Grote Zaal

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.