MENU
HOME
Het Gelders Orkest

Het Gelders Orkest

uitvoerenden

Het Gelders Orkest
Antonello Manacorda
dirigent
Marianna Shirinyan piano

programma

Grieg Pianoconcert
R. Strauss Till Eulenspiegel
R. Strauss Rosenkavalier-suite

vanaf
22,00
aanvang
14:00
Rang 1
Regulier
€ 30,00
CJP
€ 21,00
Rang 2
Regulier
€ 26,00
CJP
€ 21,00
Rang 3
Regulier
€ 22,00
CJP
€ 21,00
deze prijzen zijn inclusief servicekosten
  • klassiek
  • middagconcert
  • grote zaal

Richard Strauss

Begin van zijn eigen toelichting bij Till Eulenspiegel
Er was eens een zekere Tijl Uilenspiegel, een aartsschelm bij Gods genade…

Zaterdagmiddag, tijd voor opgeruimde muziek, lichte tonen en klaterende stromen van pianistische hoogstandjes. Neem Richard Strauss, zijn Rosenkavalier-suite noemde hij onomwonden een ‘muzikale komedie’. En in Tijl Uilenspiegel spiegelt hij zich met overgave aan de gelijknamige middeleeuwse vlegel, vol schelmen- streken en deugnieterij. Strauss schiep er plezier in om muzikale portretten te maken van ontregelende figuren, waarbij hij natuurlijk dankbaar uit eigen ervaringen kon putten.

Een muzikale narrengrijns
Maar hoe leg je nou een middeleeuwse schelmenroman vast in noten? We geven het woord aan Richard Strauss: ‘Het is mij onmogelijk om een programma voor Eulenspiegel te geven. Dus laat ik het aan het publiek over om de noten te kraken, die de schelm hem opdient. Het enige wat nodig is om de muziek te begrijpen, zijn de twee Eulenspiegel-thema’s die door het werk lopen in alle mogelijke vermommingen, stemmingen en situaties…’. Deze twee thema’s horen we al meteen in de openingsmaten: een jennerig hoornmotief, waarop Tijl komt aangeslenterd, en als tegenhanger een springerige klarinetsprong, of in Strauss’ woorden ‘een muziek geworden narrengrijns’. En dan kan het feest beginnen...

 

Bij dit concert wordt u door TivoliVredenburg en Stichting Appeltaartconcerten in de pauze een stuk appeltaart aangeboden. Stichting Appeltaartconcerten organiseert concerten voor bezoekers die door ziekte zelf niet (meer) vanzelf een concert kunnen bijwonen, en hun mantelzorgers en familie. Dit concert is er daar één van. 

 

Wellicht vind je ook interessant

Virtuele tour door de Grote Zaal

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.