MENU
HOME
Radio Filharmonisch Orkest  Beethoven Symfonie nr. 9

Radio Filharmonisch Orkest Beethoven Symfonie nr. 9

Ode an die Freiheit

uitvoerenden

Radio Filharmonisch Orkest
Groot Omroepkoor
Markus Stenz dirigent
Aga Mikolaj sopraan
Kristina Hammarström mezzosopraan
Zoltán Nyári tenor
Tareq Nazmi bas

programma

Zuidam Rude Circles (wereldpremière, opdrachtwerk AVROTROS Vrijdagconcert) Beethoven Symfonie nr. 9

vanaf
27,00
aanvang
20:15
inleiding
19:30
Rang 1
Regulier
€ 36,00
CJP
€ 26,00
Rang 2
Regulier
€ 33,00
CJP
€ 26,00
Rang 3
Regulier
€ 27,00
CJP
€ 26,00
deze prijzen zijn exclusief servicekosten
  • klassiek
  • symfonisch
  • avrotros vrijdagconcert
  • grote zaal

Rob Zuidam

Ik zie mijn muziek als een zoektocht naar de bron van het leven, als de uitdrukking van een verlangen deel uit te maken van een groter geheel.

‘Freude trinken alle Wesen. An den Brüsten der Natur. Alle Guten, alle Bösen. Folgen ihrer Rosenspur.’ Een paar zinnen uit Schillers Ode an die Freude zijn genoeg om je weer te verheugen op Beethovens Negende. Even dat boeren-blaaskapelletje en een dansje en dan volgt dat verrukkelijke slotkoor, even teder als pompeus, met een heilswens die onverminderd actueel blijft: ‘Alle Menschen werden Brüder.’ De mythische status van het werk kreeg nog eens een extra dimensie op 23 en 25 december 1989. Toen dirigeerde Leonard Bernstein de symfonie tweemaal, één keer in West-Berlijn en één keer in Oost-Berlijn, voor miljoenen Duitsers en honderden miljoenen televisiekijkers over de hele wereld een onvergetelijke gebeurtenis. Met dit ‘Berlin Freedom Concert’, met orkestleden en zangers uit West- en Oost-Duitsland, Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië, vierden Duitsland en de wereld de val van de Berlijnse muur. Detail: Bernstein verving in het slotkoor het woordje Freude door Freiheit.

Rob Zuidam bewees met grootschalige opera’s, een requiem en een indrukwek-kende verzameling koorwerken misschien wel de belangrijkste Nederlandse componist van vocale werken van dit moment te zijn. Rude Circles is gebaseerd op de cirkelvormige rotsformaties van Stonehenge en de zonnereligie van de Azteken, inclusief een zonsopkomst in Stonehenge, Azteekse rituelen en het leven van druïden. Geschreven in opdracht van het AVROTROS Vrijdagconcert.

 

Wellicht vind je ook interessant

Virtuele tour door de Grote Zaal

Naar agenda

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.