ma 22 okt 2018

TivoliVredenburg viert dubbel jubileum: vijf jaar open, veertig jaar Grote Zaal

In januari vieren we een dubbel jubileum. In 2014 opende TivoliVredenburg, een plek waarin alle muziekgenres samenkomen, acht concerten tegelijkertijd plaats kunnen vinden en waar alle muziekliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten. De Grote Zaal bestaat in 2019 bovendien veertig jaar. Beide jubilea worden eind januari groots gevierd met een programma dat een dwarsdoorsnede presenteert van de vele soorten muziek die we herbergen.

Typisch TivoliVredenburg
Van donderdag 24 januari tot en met zondag 27 januari vind je in TivoliVredenburg te veel om mee te maken: dagenlang is in alle zalen, en in de vele ruimtes daartussen, wat te beleven voor iedere muziekliefhebber. Van Lavinia Meijer tot Phronesis, van Khruangbin tot het Nederlands Kamerkoor, van lezingen tot dansavonden. Een bijzondere rol is weggelegd voor twee musici die beiden aan de basis van onze geschiedenis stonden: Edo de Waart en Colin Benders.

Edo de Waart en het Radio Filharmonisch Orkest
Op 26 januari 1979 dirigeerde de wereldvermaarde dirigent Edo de Waart het Radio Filharmonisch Orkest ter ere van de opening van Muziekcentrum Vredenburg. Het bijzondere achthoekige gebouw werd meteen een icoon en geroemd om zijn akoestiek en open karakter. Bij de bouw van TivoliVredenburg is de Grote Zaal op verzoek van de Utrechtse bevolking bewaard gebleven. Het veertigjarig jubileum van de zaal wordt onder meer gevierd met de terugkomst van De Waart en het Radio Filharmonisch Orkest - sinds jaar en dag vaste bespeler van de Grote Zaal. Het concert onder leiding van de Waart vindt plaats op 25 januari 2019 en is al in de verkoop. 

Colin Benders & Metropole Orkest
Bij de opening van TivoliVredenburg in juni 2014 bundelde Colin Benders de krachten met het Radio Filharmonisch Orkest. Intussen heeft hij zijn trompet verruild voor de modulaire synthesizer, en staat hij in het vijfjarig-jubileumweekend opnieuw op de planken - dit keer met Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley. Met dit concert keert Benders na vijf jaar terug naar de Grote Zaal, die hij in 2014 mede heropende. Dit concert vindt plaats op zondag 27 januari; de ticketverkoop start op vrijdag 26 oktober om 10.00 uur.

Reeds bevestigd, nog verwacht
Het recentelijk aangekondigde festival Footprints is ter ere van het jubileum ontwikkeld, en vermengt traditionele en moderne geluiden met invloeden uit verre windstreken. Met programma’s als Footprints, maar bijvoorbeeld ook het poptalentprogramma DiCE en de vernieuwende klassieke-muziekreeks Out of the Blue besteedt TivoliVredenburg aandacht aan talloze muzieksoorten, en vervaagt de grenzen daartussen.

Lees hier meer over ons jubileumprogramma. De komende weken volgt meer informatie over het programma en blikken we terug op veertig en vijf jaar geschiedenis.