di 16 okt 2018

TivoliVredenburg lanceert nieuw festival Footprints tijdens jubileumweekend

In 2019 is het alweer vijf jaar geleden dat wij onze deuren openden. Dat vieren we eind januari groots met een jubileumweekend, met een programma dat een dwarsdoorsnede biedt van de genres die we door het jaar heen programmeren. Het jubileum biedt op zaterdag 26 januari ook meteen de primeur van een gloednieuw, jaarlijks terugkerend festival: Footprints. Op dit eendaagse festival worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Op de line-up voor deze eerste editie: Khruangbin, Jungle By Night, Altin Gün, Baloji, Ezra Collective, Mim Suleiman, Afriquoi, TootArd, Blow 3.0, Ammar 808, Sun Mi-Hong Quintet, Ajabu en Stranded FM. De ticketverkoop is inmiddels gestart via onze website.

Footprints
Het festival is vernoemd naar de klassieker Footprints (1966) van saxofonist Wayne Shorter, een destijds revolutionaire samensmelting van Afro-Cubaanse ritmes met Amerikaanse jazz. Deze manier van genres samensmelten vormt het uitgangspunt voor het nieuwe festival. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Nieuwe geluiden worden toegevoegd aan gevestigde stromingen door makers die de durf hebben om daar een eigen draai aan te geven. Door elektronica toe te voegen, door genres te vergeten en de ongeschreven wetten van de muziek links te laten liggen.

Line-up
Het festival vindt plaats in de zalen Ronda, Pandora, Hertz, Cloud- en Club Nine van TivoliVredenburg. Enkele programma highlights:

Texaans trio Khruangbin (Thais voor “Engine Fly”) maakt een warme mix van diverse stromingen uit verschillende tijdperioden van de muzikale geschiedenis. Thaise funk uit de jaren ’60 en Perzische rock uit de seventies ontmoet disco, soul en surfrock resulterend in een ontspannende en laidback sound. Laatste wapenfeit ‘Con Todo El Mundo’ zette dit door en betekende een definitieve stap naar uitverkochte wereldtours.

Jungle By Night heeft zichzelf in de afgelopen negen jaar ontwikkeld tot een instrumentale act van wereldformaat. De negenkoppige band koos op hun recentste album ‘The Traveller’ een exotische en soms rauwe richting die men nog niet eerder van de Amsterdammers had gehoord. Nieuw werk is alweer onderweg; op 11 november verschijnt het album Livingstone. Waar men de term afrobeat het meest gebruikt om dit geluid te beschrijven, dekt dit bij lange na niet de lading. Elektronische invloeden vermengen moeiteloos met jazz, funk, latin en verschillende non-Westerse klanken.

Met Anatolische muziek als drijfveer ontstond in 2016 Altin Gün. In de jaren ’60 en ’70 had westerse rockmuziek van bands als The Doors en Led Zeppelin een grote invloed op vrijzinnige muzikanten in Turkije, welke dit vermengde met traditionele Turkse volksmuziek. Het resultaat was unieke psychedelische rock die 50 jaar later door zes Nederlandse muzikanten opnieuw wordt geïnterpreteerd. Een coverband is het niet, maar vrijwel elke release is gebouwd op een Turkse klassieker. Deze worden vervolgens intensief bewerkt, verknipt en opnieuw gearrangeerd, resulterend in spannende, energieke en unieke psychedelica.

Verder op het programma: de Belgisch/Congolese rapper Baloji, de Londense jazzband Ezra Collective, Mim Suleiman, ook wel de “Mama Africa van de 21eeeuw”, traditionele en moderne fusion-muziek van Afriquoi, reggae, dabke en West-Afrikaanse blues door TootArd, de energieke en stompende beats van Blow 3.0, eclectische en integrerende elektronische muziek van Ammar 808, drummer Sun Mi-Hong die een set speelt gebaseerd op Shorter’s Footprints, Ajabu en internetradio-platform/collectief Stranded FM.

Alleen in TivoliVredenburg
TivoliVredenburg is de plek bij uitstek voor een festival als Footprints. Nergens anders komt zulk verschillend publiek samen, zijn zoveel verschillende genres te horen en ontmoeten zo verschillende artiesten elkaar. In de zalen, op de pleinen en backstage. Met Footprints wordt de nieuwsgierigheid naar elkaar en nieuwe werelden, die voor TivoliVredenburg zo typerend is, verzilverd.

Jubileum
In 2019 bestaat TivoliVredenburg vijf jaar. Dat vieren we eind januari groots tijdens een jubileumweekend, waarin elk genre aan bod komt, iedere muziekliefhebber zijn hart kan ophalen en meer deuren opengaan dan ooit. Binnenkort maken we hier meer over bekend.

Meer informatie & tickets via onze website.