TivoliVredenburg krijgt een eigen orgel - TivoliVredenburg
Naar agenda
za 8 jul 2017

TivoliVredenburg krijgt een eigen orgel

De plaatsing van het barokorgel in de Grote Zaal van TivoliVredenburg is van start gegaan. Alle werkzaamheden moeten worden voltooid voor vrijdag 25 augustus, als het orgel tijdens de officiële presentatie en het openingsconcert van het Festival Oude Muziek 2017 voor het eerst klinkt.

Uniek barokorgel
Het idee voor de bouw van een barokorgel in Utrecht was er al decennialang, maar kwam pas echt van de grond toen Stichting Orgel Comité Muziekcentrum Utrecht het plan in 2012 nieuw leven inblies. De komst van het orgel heeft veel betekenis voor de concertpraktijk van de oude muziek wereldwijd. TivoliVredenburg en het Festival Oude Muziek zijn verheugd het unieke instrument deze zomer gezamenlijk te mogen presenteren.

Orgelontwerper Peter van Dijk: ‘De mobiele kistorgels die we doorgaans tijdens oudemuziekconcerten tussen de andere instrumenten op het podium zien staan hebben alleen maar kleine pijpjes, weinig registers en in tegenstelling tot een groot continuo-orgel als dit geen prestantregister, dat voor een mooie balans tussen grondtoon en boventonen zorgt. Bovendien produceert het veel minder klankkleuren dan een groot orgel, dat dus veel meer draagkracht heeft.’ Lees meer over het orgel >>

Orgelfeest in TivoliVredenburg
Orgelbouwers Van Vulpen hebben tot vrijdag 25 augustus de tijd om de plaatsing te voltooien. Na de officiële overdracht en inspeling krijgt het orgel een vooraanstaande rol in het Festival Oude Muziek en klinkt het in concerten van onder meer Vox LuminisBenjamin Alard en de Nederlandse Bachvereniging. Ook is het nieuwe orgel veel te horen in het nieuwe concertseizoen van TivoliVredenburg.

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord