za 6 okt 2018

Festivals, poppodia en clubs slaan handen ineen om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen

Ben je oké? Met die vraag maken poppodia, clubs en festivalorganisaties ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar tijdens concerten en in het nachtleven. Want ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen krijgt in zijn leven te maken met seksueel gedrag tegen hun wil. Poppodia, clubs en festivalorganisaties uit heel Nederland, waaronder TivoliVredenburg, lanceren deze campagne van Rutgers om zo uitgaan leuk, vrij en veilig te houden. Deze campagne is een initiatief van Rutgers samen met de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), Celebrate Safe en NOTHANKS!.

Uitgaan, feesten en concerten bezoeken is iets leuks en het vindt plaats op plekken waar je je nergens zorgen over hoeft te maken. Gewoon zoals het hoort te zijn, en zoals het meestal ook is. De campagne Ben Je Oké roept iedereen die daar aan bij kan dragen op er samen voor te zorgen dat dit zo blijft.

Ongewenst seksueel gedrag komt nog te vaak voor. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en een op de vijf mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. En dat gebeurt ook tijdens concerten, op festivals en in het nachtleven waar flirten een grote rol speelt, en grenzen vervagen. “Deze cijfers zijn helaas niet nieuw”, zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. “Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin iedereen beseft dat seksueel gedrag alleen oké is als je het allebei wenst.”

Poppodia, clubs en festivalorganisaties uit heel Nederland werken mee om ongewenst seksueel gedrag te voorkomen. Deze plekken laten hun publiek al zien dat het bij hen oké is om ongewenst seksueel gedrag te bespreken en daar komen elke dag nieuwe locaties bij: Rotown, Popronde, Volt, Jack Amsterdam, 013, TivoliVredenburg, EurosonicNoorderslag, De Oosterpoort & Stadsschouwburg Groningen, Doornroosje, Luxor live, Welcome to The Village, Podium Asteriks, Burgerweeshuis, De Melkweg, Podium de Flux, AIR Amsterdam en club Shelter. “Het is belangrijk voor ons dat iedereen zich veilig kan voelen in TivoliVredenburg, of je nou een dansnacht of een metal-, jazz-, pop of klassiek concert bezoekt. Als je vermoedt dat je iets ziet gebeuren dat niet in de haak is, kun je met een simpele vraag als “ben je oké?” meteen een handreiking doen aan iemand die misschien wel hulp kan gebruiken – zo kun je als bijstander een groot verschil maken. En mocht er niks aan de hand zijn, dan is dat natuurlijk alleen maar beter.” aldus Evelien Stoffels (Marketeer TivoliVredenburg).

De lancering van de campagne is tevens de start van de landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag waarin Rutgers een jaar na #MeToo heel Nederland oproept in actie te komen: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia en festivalorganisaties. Meer over de campagne vind je hier en meer informatie over het programma van de actieweek vind je hier.