vr 18 jan 2019

Elf meter hoge plastic walvis strijkt neer naast TivoliVredenburg

Een 11 meter hoge walvis van plastic is opgedoken uit het water van onze singel! Het kunstwerk is gemaakt van zwerfval uit de oceaan bij Hawaï. Vandaag, vrijdag 18 januari, is de officiële opening. Hierna is de walvis zes maanden te zien.

In december werd het frame van het kunstwerk al geplaatst door duikers en sinds afgelopen maandag wordt ook het plastic aangebracht. Marleen van Rijswick, hoogleraar Europees en nationaal waterrecht en programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law, was voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge. Daar zag ze het kunstwerk Skyscraper voor het eerst. Ze was onder de indruk van het ruim elf meter hoge gevaarte en onderzocht de mogelijkheden om het kunstwerk naar Utrecht te halen. Met de hulp van verschillende partners lukte dat.

Skyscraper is een kunstwerk ontworpen door het Amerikaanse bureau StudioKCA, waarmee de makers aandacht willen vragen voor de problemen van de plastic soep in de oceaan. “Het past heel mooi binnen ons onderzoek naar een duurzaam beheer van rivieren en de zee”, zegt Van Rijswick. De Universiteit Utrecht doet veel onderzoek naar de oorzaken en schadelijke gevolgen van de plastic soep. “De walvis past niet alleen heel goed bij ons onderzoek, het is ook een hele gave manier om mensen bewust te maken van het feit dat er echt wat moet gebeuren op dit gebied. Het kunstwerk is ongeveer zo hoog als een gebouw van vier etages, dus het valt enorm op. Het geheel ziet er vrolijk uit, totdat je goed kijkt en de herkomst van het plastic herkent. De kunstenaar heeft daar heel goed over nagedacht.”

Het kunstwerk lag tot voor kort in Brugge. Utrecht is de tweede bestemming van de Skyscraper. In de zomer reist het geheel door naar Parijs en van daaruit naar vele andere steden in de wereld.

Publicatie met dank aan DUIC.