Nieuwe entree aan Vredenburgplein

TivoliVredenburg wil open zijn, voor iedereen. Dat begint bij een uitnodigend en toegankelijk gebouw. Tivolivredenburg creëert een nieuwe culturele toegangspoort aan het Vredenburg.

Het ontwerp van onze nieuwe entree aan het Vredenburgplein is klaar. De gevel wordt transparanter, maar houdt de karakteristieke uitstraling, zoals we die kennen van het ontwerp van de beroemde architect Herman Herzberger. Er is in het ontwerp veel aandacht besteed aan verduurzaming van glas en verlichting. Boven op het dak van de entree komt groen, om zo een bijdrage te leveren aan de vermindering van de hittestress in de stad. Binnen krijgen de foyers rondom de Grote Zaal krijgen een facelift. Zo staat de deur aan de pleinkant straks de hele dag open voor ontmoeting, cultuur en muziek. Een bijzondere plek met een prettige verbinding met het Vredenburgplein.

Duurzaam ontwerp

Voor het ontwerp van gevel en publieksentree tekent architectenbureau AHH; het architectenbureau van Herman Hertzberger, de bekende ontwerper van de Grote Zaal. De nieuwe entree staat natuurlijk niet los van de rest van het gebouw, de ruimte rond de Grote Zaal wordt ook aangepast. Om bezoekers nog beter te ontvangen, maar zeker ook om aan de huidige eisen van duurzaamheid en energiebesparing te voldoen. De isolatiewaarde van de glazen gevel wordt veel beter dan nu het geval is. Bij de nieuwe inrichting worden mogelijkheden voor hergebruik, duurzaam materiaal gebruik en kwaliteit van de producten onderzocht. En de nieuwe verlichting wordt energiezuinig.

Iedereen welkom

De volgende stap is de vernieuwing van de foyer. Via de nieuwe entree wandel je straks makkelijk naar binnen, want overdag is de ruimte rond de Grote Zaal vrij toegankelijk, zodat je de hele dag kennis kunt maken met kunst en muziek. De open uitstraling en een aantrekkelijke inrichting van de straten en plinten van Hoog Catharijne, geven deze plek een levendigere uitstraling. Zo wordt de verbinding tussen Vredenburgplein, Hoog Catharijne en TivoliVredenburg een prettige plek voor cultuur- en muziekliefhebbers, winkelend publiek en bewoners.

Andere zijden van het gebouw

Ondertussen zijn de terrassen aan de singelzijde van TivoliVredenburg opnieuw ingericht met duurzame plantenbakken en bamboe. De posterbakken aan het Vredenburg worden vervangen door nieuwe digitale posterschermen. De wand rond de nieuwe schermen krijgt een fris, nieuw uiterlijk. Daarnaast komt er in de etalages in de Vlaamse Toren ruimte voor een kunstzinnige tentoonstelling. Het ontwerp daarvoor wordt nu gemaakt.

Herinrichting openbare ruimte

Het ontwerp voor de openbare ruimte, de Hollandse en Vlaamse Toren, wordt rond de zomer vastgesteld door het college van b en w. Doel is dit najaar te starten met de herinrichting. Er komen plekken om te zitten en er komt groen in de vorm van grote plantenbakken en een groenwand naast de artiesteningang. Tenslotte zal energiezuinige verlichting de straten een stuk lichter maken. De fietsen die in de straten worden gestald, hebben de aandacht van de gemeente. De gemeente zoekt hiervoor naar een goede oplossing.

Proces

Het ontwerp voor de entree is dus klaar. De aanbesteding ervan wordt nu door de gemeente, die eigenaar is van het gebouw, in gang gezet. Geplande uitvoering: zomer 2024.

Grotere geheel

De vernieuwing van de entree is onderdeel van de gebiedsaanpak van de Vlaamse en Hollandse toren. Bij deze aanpak werken gemeente Utrecht, TivoliVredenburg en Klépierre (eigenaar Hoog Catharijne) en omwonenden samen om het gebied rondom TivoliVredenburg aantrekkelijker en veiliger te maken.

Over de hele aanpak van dit gebied lees je meer op de website CU2030 van de gemeente: klik hier.

215653

We hebben jouw hulp nodig!

Geef 2,50 extra als je een ticket bij ons koopt of doneer hier direct! Jouw bijdrage wordt beheerd door het TivoliVredenburg Fonds.