Programmatoelichting Quartet for the End of Time van Olivier Messiaen | ZO 20 APR

Lees hier de programmatoelichting van Quartet for the End of Time van Olivier Messiaen op zondag 20 april.


Uitvoerenden

Alice Sara Ott piano
Thomas Reif viool
Sebastian Klinger cello
Sebastian Manz klarinet
Andrew Staples visuals

Programma

Introductie door Lex Bohlmeijer

Olivier Messiaen 1908-1992

  • Quatuor pour la fin du temps (1941)
    Liturgie de cristal
    Vocalise, pour l’ange qui prononce la fin du temps
    Abîme des oiseaux
    Intermède
    Louange à l’eternité de Jésus
    Danse pour la fureur, pour la sept trompettes
    Fouillis d’arc-en-ciel,
    Louange a l’immortalité de Jésus

Na afloop vindt in de foyer een nagesprek plaats tussen de artiesten en Lex Bohlmeijer.

Er is geen pauze in het concert.


“Hij leeft en denkt slechts vanuit één wereld: de zijne. Maar die wereld is wijd; hij omvat één groot visioen van exotische vogelzangen, brandende Gotische ramen, Middeleeuws-aandoende theologie, vergeten Hindoeritmen en nog veel meer.” Met deze woorden schetste de Nederlandse componist Ton de Leeuw zijn leraar Olivier Messiaen toen deze in 1971 de Erasmusprijs kreeg uitgereikt.

Als tiener wist hij zeker dat vogels zongen om muziek te maken.

De Franse componist groeide op in een tijd waarin componisten als Mahler, Strauss en Debussy volop te horen waren en de avant-garde muziek met o.a. serialisme en atonaliteit in opgang was. Niets van dit alles is terug te horen in zijn composities die wortelen in zijn fascinatie voor vogelzang, de mystiek en het goddelijke.

Als tiener wist hij zeker dat vogels zongen om muziek te maken, muziek voor God en dat wilde hij ook. Hij ging al op zijn elfde naar het conservatorium en al gauw begon hij vogelzang niet alleen te beluisteren en bestuderen maar ook te vangen in muzieknoten. Toch duurde het nog tot 1941 voordat hij zijn eerste compositie schreef waarin hij de vogelzang verwerkte. Dat was in Quatuor pour la fin du temps.

Waarom Messiaen juist in dit werk de vogelzang (vooral in het eerste deel) voor het eerst gebruikte laat zich raden. Frankrijk was in die tijd in de greep van de Tweede Wereldoorlog en Messiaen, die in dienst was als medische hulp, werd door de nazi’s opgepakt en als krijgsgevangene opgesloten in een kamp in Silezië. Daar ontstond dit werk. Wellicht wilde hij met de vogelklanken de vrijheid die hij zo miste oproepen. Vogels zijn een symbool van vrijheid en voor Messiaen waren ze ook de verbinders tussen aarde en hemel. Dat hij het werk Kwartet voor het eind der tijden noemde was wellicht omdat hij zich, opgesloten als hij was, los kon maken van de tijd. Dat de compositie was geschreven voor viool, cello, klarinet en piano was simpelweg omdat in het kamp een goede klarinettist, violist en cellist gevangen zaten, en hijzelf een prima pianist was.

Een ontroerend sereen samenspel van piano en viool die die hun klanken als vogels samen steeds hoger en hoger laten vliegen tot ze lijken te vervluchtigen.

De titel van dit werk verwijst ook naar het hoofdstuk uit het Bijbelboek Openbaring van Johannes waarin een engel het einde der tijden voorspelt en beschrijft. De atmosfeer van tijdloosheid, maar ook de teksten van het Bijbelcitaat zijn in alle acht delen van het werk te vinden. Zo begint het met het kristalheldere gezang van merel en nachtegaal die de (laatste) dag aankondigen, bezingt in deel 2 de engel de laatste dag en verwijst het volgende deel naar ‘het beest’ dat de oorlog veroorzaakt. Maar Messiaen wilde, zo zei hij in een interview, “in geen enkel opzicht de Apocalyps op muziek zetten. Mijn enige wens was om mijn verlangen naar de ontbinding van de tijd te beschrijven”.

Die oneindigheid horen we bijvoorbeeld in de stiltes van de raadselachtige en mystieke klarinetsolo ‘Abîme des oiseaux’ (deel 3) en in de bijna onhoorbare aanzetten, alsof de klanken uit het niets ontstaan. In deel 5 (‘Lofzang voor de eeuwigheid van Jezus’) valt de tijd weg, de lichte stappen van de piano en de lange streken van de cello klinken alsof ze nooit meer stoppen. Het meest ‘hemelse’ deel is het slot (deel 8): een ontroerend sereen samenspel van piano en viool die die hun klanken als vogels samen steeds hoger en hoger laten vliegen tot ze lijken te vervluchtigen.

Toen het stuk af was werd het uitgevoerd in het gevangenkamp op een ijzig koude dag. De cello miste een snaar, de piano was niet gestemd en de uitvoerders moesten met bijna bevroren vingers spelen. Maar het was een geweldig concert en volgens Messiaen, de mooiste uitvoering van zijn Quatuor pour la fin du temps ooit.

Agnes van der Horst


OVER ALICE SARA OTT

Alice Sara Ott is een van de meest gestreamde klassieke artiesten ter wereld en bracht meerdere albums uit onder het gerenommeerde label Deutsche Grammophone. Zowel in het gekende klassieke repertoire als in hedendaagse werken blinkt ze uit met gepassioneerd spel en meeslepende interpretaties. Naast haar muzikale carrière is Alice Sara Ott ook actief als componist, illustrator en ontwerper, en ontwierp ze onder meer een exclusieve tassenlijn voor het Duitse merk Jost.

OVER THOMAS REIF

Thomas Reif heeft viool gestudeerd in Salzburg, Hamburg en Berlijn en is sinds 2018 concertmeester bij het Bavarian Radio Symphony Orchestra. Hij heeft als solist opgetreden met o.a. het Las Vegas Philharmonic Orchestra, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie en het Belgian National Orchestra. Zijn repertoire reikt van vroegbarok, waarmee hij speelt in het ensemble Breath of Zephyr, tot Argentijnse tango met Cuarteto SolTango, waarmee hij in 2021 hun vierde album Mision Tango heeft uitgebracht.

OVER SEBASTIAN KLINGER

De cellist Sebastian Klinger is geboren in Munchen en opgegroeid in Spanje en heeft gestudeerd in Salzburg, Wenen en Berlijn. Als solist heeft hij o.a. met het Radio Symphony Orchestra Berlin, orchestra of the Accademia Nazionale di Santa Cecilia uit Rome en het Bavarian Radio Symphony Orchestra gespeeld. Voor zijn opnames van de Bach Cello Suites heeft hij de Diapason d’Or prijs gewonnen en sinds 2015 geeft hij ook les aan de Musikhochschule in Hamburg.

OVER SEBASTIAN MANZ

Sebastian Manz is geboren in Hannover en heeft les gehad van Sabine Meyer and Rainer Wehle. Als solist treedt hij op met o.a. de Staatsphilharmonie Nürnberg, de Niedersächsisches Staatsorchester Hannover en het Göttinger Symphonie Orchester. Zijn album A Bernstein Story, een samenwerking met de jazzmuzikant Sebastian Studnitzky, bevat arrangementen en eigen composities van beide muzikanten. Het album kwam uit in 2019 en heeft in 2020 de OPUS KLASSIK prijs gewonnen in de categorie ‘Classic Without Borders’.

OVER ANDREW STAPLES

Andrew Staples is een Engelse tenor, filmmaker en regisseur. Als jongen heeft hij gezongen in het koor van St Paul’s Cathedral en King’s College Cambridge. Hij heeft in meerdere opera’s gespeeld, waaronder als Jacquino in Fidelio en Tamino in Die Zauberflöte en heeft in concertzalen gestaan als het de Metropolitan Opera, het National Theatre Prague en het Lyric Opera of Chicago. Zijn passie voor muziek en kunst uit hij als film- en theaterregisseur met muziekfilms voor o.a. Voces8 en het Choir of Trinity College Cambridge.



Dark Mode

Lees je de programmatoelichting in de zaal? Zet dan het schuifje Dark Mode aan. Scroll naar de onderkant van de pagina en zet het schuifje aan. Zo kun je de tekst beter lezen en geeft je scherm minder licht af.

Duurzaamheid

De missie van TivoliVredenburg luidt: een leven lang muziek voor iedereen. Daarin zit duurzaamheid verankerd: we maken ons hard voor een toekomstbestendige, en dus duurzame bedrijfsvoering. Door de programmatoelichtingen digitaal te maken help je ons mee om bij te dragen aan een groenere planeet. Bekijk hier wat we nog meer doen op het gebied van duurzaamheid.