menu zoeken
Naar agenda

5 jaar TivoliVredenburg, 40 jaar Grote Zaal!

In januari vieren we een dubbel jubileum. Vijf jaar geleden openden we onze deuren en bovendien bestaat de Grote Zaal veertig jaar. Dit gaan we groots vieren: van donderdag 24 januari tot en met zondag 27 januari vind je in TivoliVredenburg te veel om mee te maken. Dagenlang is in alle zalen, en in de vele ruimtes daartussen, wat te beleven voor iedereen.

De komende weken volgt meer informatie over het programma en blikken we terug op veertig en vijf jaar geschiedenis.

 

Donderdag 24 januari:

 • DiCE

  DiCE is een terugkerende avond die georganiseerd wordt rondom grote Europese showcase-festivals zoals The Great Escape in Brighton en Reeperbahn in Hamburg. Op die festivals staan honderden opkomende, internationale popartiesten en bands, waarvan er zes gekozen worden om een uitstapje naar TivoliVredenburg te maken om hun eerste show in Utrecht te spelen. Zo bestaat de line-up van DiCE elke keer uit nieuwe, veelbelovende artiesten. DiCE wordt georganiseerd in samenwerking met Utrechts poppodium EKKO en boekingskantoor Friendly Fire.

  donderdag 24 januari / meer info & tickets

 • Rico & Sticks

  De Zwolse rappers Rico & Sticks en hun formatie Opgezwolle horen bij de grondleggers van de Nederhop. Een jaar na het uitbrengen van het beste Nederlandstalige hiphopalbum aller tijden (Eigen Wereld) in 2006 hield Opgezwolle ermee op, maar in 2015 staken Rico & Sticks de fakkel weer aan. Wat volgde was het grootste Nederlandse hiphopconcert aller tijden en een nieuw album: IZM (2017). Nog steeds de top van de Nederhop!

  donderdag 24 januari / meer info & tickets

 • Nederlands Kamerkoor

  Het in Utrecht gevestigde Nederlands Kamerkoor is van wereldniveau. Ook tijdens het jubileum staan ze op het podium van onze Grote Zaal, met een extra bijzondere productie: met dit door-en-door Russische concert won het NKK ‘De Ovatie’, de Klassieke Muziekprijs van de VSCD. Ook het NKK blikt vooruit: naast bijzondere reconstructie van Schnittke’s zeventiende-eeuwse muziek klinkt hedendaagse koormuziek.

  donderdag 24 januari / meer info & tickets

 • Pop-O-Matic

  Je kunt St. Paul kennen van festivals als Lowlands of Best Kept Secret, maar de Pop-O-Matic made him famous. In Tivoli(Vredenburg) draait hij als sinds jaar en dag iedere week popmuziek in de volle breedte ondersteund door zijn trouwe archivaris van mooie beelden, VJ Switchdoctor. Een Pop-O-Matic in de afgelopen 20 jaar zonder dit succes-duo is zo zeldzaam als water in een woestijn, en dus is ook de donderdagnacht van ons jubileum niet compleet zonder POM. Different styles, different people, one love!

  donderdag 24 januari / gratis toegankelijk / meer info

 

Vrijdag 25 januari:

 • Herman Hertzberger over open architectuur

  “Men kan nu terecht in een prachtig opgezet muziekcentrum met een uitstekende akoestiek en een geweldige accommodatie. Vanaf het station kan men er zelfs komen zonder regenjas.” – Nederlands Dagblad 02-02-1979.

  Veertig jaar geleden opende Muziekcentrum Vredenburg haar deuren in het centrum van Utrecht. Het gebouw, ontworpen door het destijds aanstormend talent Herman Hertzberger (1932), was ontworpen volgens de mode van die tijd: open, democratisch, de menselijke maat centraal. De concertzaal was opgenomen in winkelcentrum Hoog Catharijne, konden bezoekers tijdens het winkelen in contact komen met cultuur, zo was de gedachte.

  Anno nu, veertig jaar later, is de omgeving van de Grote Zaal (het resterende gedeelte van het gebouw nadat Vredenburg opging in TivoliVredenburg), radicaal veranderd. Rondom de betonnen muren en kleinschalige zitjes uit het oorspronkelijke ontwerp bevinden zich nu roltrappen en liften, die bezoekers van het in 2014 geopende ‘muziekpaleis’ naar de vier andere zalen van TivoliVredenburg brengen. Wat niet veranderd is, zijn de grondgedachten van Hertzberger, die in 2010 ook de verantwoordelijkheid voor het overkoepelende ontwerp van het nieuwe gebouw op zich nam.

  Op 25 januari geeft Hertzberger, ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Grote Zaal, een speciale jubileumlezing. Wat waren zijn overwegingen bij het ontwerp destijds? Hoe kan een gebouw uitnodigen tot ontmoeting en zo verschillende bezoekers samenbrengen? En wat is de positie van dergelijke cultuurgebouwen in de moderne stad, waar het soms lijkt alsof verschillende bevolkingsgroepen steeds meer langs elkaar heen bewegen?

  vrijdag 25 januari / meer info & tickets

 • $hirak & Friends

  Sinds het album New Wave (2015) en de bijbehorende hit Drank & Drugs is Jack $hirak de koning van de beatmakers en producers in Nederland. Daarvoor werd hij eerder dit jaar gekroond en won niet alleen een MTV award voor de beste Nederlandse Act, maar wist zelfs de MTV award Best Worldwide Act binnen te slepen. Tijdens ons jubileum host hij op vrijdagavond de Ronda en neemt daarvoor veel van zijn vrienden mee, zoals Mula B, Bokoesam, Idaly, Famke Louise, Mafe, Adje en nog vele anderen!

  vrijdag 25 januari / meer info

 • Edo de Waart en het Radio Filharmonisch Orkest

  Op 26 januari 1979 dirigeerde de wereldvermaarde dirigent Edo de Waart het Radio Filharmonisch Orkest ter ere van de opening van Muziekcentrum Vredenburg. Het bijzondere achthoekige gebouw werd meteen een icoon en geroemd om zijn akoestiek en open karakter. Bij de bouw van TivoliVredenburg is de Grote Zaal, op verzoek van de Utrechtse bevolking, bewaard gebleven. Het veertigjarig jubileum van de zaal wordt onder meer gevierd met de terugkomst van De Waart en het Radio Filharmonisch Orkest – sinds jaar en dag vaste bespeler van de Grote Zaal.

  vrijdag 25 januari / meer info & tickets

 • My Generation: AFTERPARTEES

  My Generation is 50 jaar rauwe popsongs uit de eindeloze platenkast van El Salvo. Verwacht een intieme nachtclubsetting in onze Cloud Nine met live optreden van AFTERPARTEES en heel veel lang niet gehoorde dansplaten.

  Gedreven door hun voorliefde voor 70’s punk en powerpop brengt Afterpartees altijd een bak aan energie. Iggy Pop, T-Rex en King Tuff bliezen al jong uit de speakers van deze heren en zijn terug te horen in hun fijne sound. Op het podium is Afterpartees een beest: wild en goed, een droomband voor My Generation! Met Call Out Your Name zijn ze genomineerd voor 3voor12 Song van het Jaar.

  vrijdag 25 januari / meer info

 • Ad Colen: A Birds' Eye View

  Jazzsaxofonist en -componist Ad Colen zorgt voor een Utrechtse noot in het jubileumprogramma: de Utrechtste improvisator liet zich inspireren door vogelgeluiden en goot dat in één van de leukste albums van het afgelopen jaar. Het bijbehorende concert is, speciaal voor het jubileum, zeker een lekker lokale reprise waard.

  vrijdag 25 januari / meer info & tickets

 • Pronkstukken

  De talenten van de toekomst betreden vrijdag ook het podium: tientallen bovenbouwleerlingen van het Goois Lyceum werken drie dagen lang aan hun eigen muzikale compositie. Ze laten zich inspireren door de muziek van Brahms en Mozart (het programma van het concert in de Grote Zaal, diezelfde avond). De leerlingen presenteren en spelen hun eigen muziek in volle glorie in Cloud Nine. De presentatie is gratis toegankelijk!

  vrijdag 25 januari / meer info & tickets

 

Zaterdag 26 januari:

 • Footprints Festival

  Het jubileumweekend biedt de primeur aan een gloednieuw, jaarlijks terugkerend festival: Footprints. Tijdens Footprints worden traditionele en moderne geluiden vermengd met invloeden uit verre windstreken. Het programma volgt de voetsporen die ons van het bekende pad wegleiden, en naar een plek brengen waar avontuurlijke muziek alle ruimte krijgt. Nieuwe geluiden worden toegevoegd aan gevestigde stromingen door makers die de durf hebben om daar een eigen draai aan te geven. Door elektronica toe te voegen, door genres te vergeten en de ongeschreven wetten van de muziek links te laten liggen.

  Met o.a. Khruangbin, Jungle By Night, Altin Gün, Baloji en meer!

  zaterdag 26 januari / meer info & tickets

 • Out Of The Blue

  Opnieuw komt het Radio Filharmonisch Orkest naar de Grote Zaal, maar dit keer in een andere setting: speciaal voor degene voor wie klassieke muziek nog onontgonnen terrein is presenteren we Out of the Blue. Een groots concert in relaxte setting, in een meer theatrale vorm gegoten, een gastheer die in de huid van Brahms kruipt en zo de muziek meer tot leven brengt. En natuurlijk… een gezellige borrel achteraf.

  zaterdag 26 januari / meer info & tickets

 • 2manydjs, Krystal Klear, Joost van Bellen e.a.

  Dat er te veel dj’s op de wereld zijn, staat vast. Maar van 2manydjs is er maar één. De feestbeesten uit Gent, uitvinders van de mash-up, alter ego van indiedanceband Soulwax en de ultieme keus om TiVre’s eerste lustrum uitbundig mee te vieren. Met hun meestermix van discopopelectrotechhouseindiefunkenrocknroll krijgen de broertjes Dewaele zelfs een standbeeld aan het dansen. Een kwaliteit die natuurlijk ook volop aanwezig is bij Neutron Dance-vloerkoning Krystal Klear, RAUW-baasbovenbaas Joost van Bellen en funky lokale lekkernij Katjang Pedis. Heet!

  zaterdag 26 januari / meer info & tickets

 

Zondag 27 januari:

 • Colin Benders & Metropole Orkest

  Bij de opening van TivoliVredenburg in juni 2014 bundelde Colin Benders, eerder bekend als Kyteman, de krachten met het Radio Filharmonisch Orkest. Intussen heeft hij zijn trompet verruild voor de modulaire synthesizer, en staat hij in het vijfjarig-jubileumweekend opnieuw op de planken – dit keer met Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley. Met dit concert keert Benders na vijf jaar terug naar de Grote Zaal, die hij in 2014 mede heropende.

  zondag 27 januari / meer info & tickets

 • Patti Smith (3 shows)

  De New Yorkse punkpoëet Patti Smith mag dan de zeventig gepasseerd zijn, haar heilige vuur brandt als nooit tevoren. Afgelopen zomer maakte ze op Lowlands nog indruk op de nieuwe generaties concertbezoekers en nu staat ze drie avonden op rij in TivoliVredenburg. De eerste twee avonden zijn in de Ronda en de Grote Zaal, beide keren met dezelfde band, maar met een verschillende setlist. Daarnaast presenteert ze op de derde avond een intieme spoken word show in Hertz.

  zondag 27 januari / Ronda / meer info & tickets
  maandag 28 januari / Grote Zaal / meer info & tickets
  dinsdag 29 januari / spoken word in Hertz / meer info & tickets

 • Catching Cultures Orchestra Festival

  Bij het gratis toegankelijke Catching Cultures Orchestra Festival versmelten westerse en oosterse muziek. Vluchtelingen, migranten en muzikanten die hier zijn opgegroeid laten horen wat hun muzikale tradities hebben voortgebracht en wat uit kruisbestuiving kan voortkomen. Het Catching Cultures Orchestra is opgezet om vluchtelingen met hun muziek te verwelkomen en met hen nieuwe muzikale wegen te verkennen en samenwerking op te zetten met andere ensembles. Kom luisteren, feesten, dansen en ontmoeten!

  zondag 27 januari / meer info

 • Combattimento

  Al veertig jaar klinkt op zondagochtend muziek op het Vredenburg. Barokensemble Combattimento speelt traditiegetrouw een heerlijk zondagochtendconcert en duikt voor de gelegenheid parels uit de Oude Muziek op, en presenteren die op hun karakteristieke, vurige wijze.

  zondag 27 januari / meer info & tickets

 • Kinderconcerten

  Op zondagochtend en zondagmiddag presenteren we speciaal programma voor de kleinsten, en voor de grootste fans van Stella de Geus!

  Familieconcert Het Boompje (3+) is een ontroerende kameropera, geïnspireerd op het boek van Loek Koopmans. Een kamermuziekensemble brengt de verhalen muzikaal tot leven.

  ’s Middags is het groot feest in Cloud Nine, bij Sing along with Stella! Stella de Geus, één van de sterren van The Voice Kids, zingt haar favoriete hits en iedereen mag lekker meezingen.

  zondag 27 januari / Het Boompje 3+ / meer info & tickets
  zondag 27 januari / Sing Along With Stella meer info & tickets

 • Nederlands Blazers Ensemble

  Niet alleen de blazers van het Nederlands Blazers Ensemble, maar ook dansers betreden het podium van de Grote Zaal! In de interdisciplinaire voorstelling Symmetries zoekt het NBE naar de ultieme schoonheid. Het stuk Fearful Symmetries van John Adams, een van ’s werelds grootste levende componisten, is speciaal voor het NBE bewerkt naar grote blazersbezetting. Dynamisch, opzwepend, spannend en kleurrijk.

  zondag 27 januari / meer info & tickets

 • Lavinia Meijer

  Harpiste Lavinia Meijer is niet meer weg te denken uit ons programma. Ze reist de hele wereld rond, maar voelt zich ook in TivoliVredenburg thuis. Geen betere plek voor een grensverlegger als Lavinia, die samenwerkte met Philip Glass en Iggy Pop, verbanden legt tussen klassiek en elektronica en spoken word naadloos in haar harpspel weet te verweven. Tijdens het jubileum presenteert ze haar nieuwe solovoorstelling, met haar eigen werk en muziek van Glass en Bryce Dressner.

  zondag 27 januari / meer info & tickets

 • Phronesis

  Jazztrio Phronesis maakt wereldwijd furore en is gelukkig geen onbekende in TivoliVredenburg. In 2017 speelde het trio in een afgeladen Hertz, en afgelopen Transition boekte Phronesis mét orkest groot succes in de Grote Zaal. Op speciaal verzoek koos Phronesis voor TivoliVredenburg als dé plek om hun spiksplinternieuwe cd te presenteren – natuurlijk tijdens het jubileumweekend.

  zondag 27 januari / meer info & tickets

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord