Menu Sluit Agenda Zoeken Kassa

De Verzekeringsengel van Henri Scholtz

Het beeld ‘de Verzekeringsengel’ van beeldhouwer Henri Scholtz (1868 – 1904) kijkt vanaf ons gebouw uit op het Vredenburgplein. De Verzekeringsengel is een van de belangrijkste overblijfselen van het Jugendstil-hoofdkantoor van levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’, dat in 1974 plaatsmaakte voor Hoog Catharijne. Sindsdien maakt de engel deel uit van de collectie van het Centraal Museum, die het beeld langdurig in bruikleen stelt aan TivoliVredenburg.

De geschiedenis en omzwervingen van de Verzekeringsengel

In 1902 werd aan de Leidseweg het nieuwe hoofdkantoor van levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’ opgeleverd. Een door J. Verheul ontworpen gebouw met aan de oostzijde van de voorgevel de mooi gebeeldhouwde Verzekeringsengel met fakkel en schild. Aangezien het ranke beeld een ietwat loensende blik had, werd ze in de volksmond al gauw de Schele Maagd genoemd.

Ruim zeventig jaar zou de Verzekeringsengel iedereen verwelkomen, maar met de omstreden sloop van ‘De Utrecht’ in 1974 leek het doek te vallen. Sindsdien maakt de engel deel uit van de collectie van het Centraal Museum. Gelukkig werd er een plek gevonden bij de ingang van muziekcentrum Vredenburg en werd het beeld langdurig in bruikleen gegeven.

Met de herinrichting van het stationsgebied en de bouw van TivoliVredenburg heeft de engel na wederom even afwezig te zijn geweest, weer een plek gekregen op het gebouw. Deze plek was alleen erg hoog en uit het zicht. Wijkraadsleden dienden daarom een aanvraag in bij het Initiatievenfonds van de gemeente, om de engel naar een plek te verplaatsen waar zij beter tot haar recht komt. De gerestaureerde engel schittert sindsdien op het balkon van TivoliVredenburg.

Bekijk hier meer kunst in ons gebouw.

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord