menu zoeken
Naar agenda

Het gebouw

Muzikale stad-in-een-stad

TivoliVredenburg is een ‘muzikale stad-in-een-stad’. Met vijf unieke zalen en meerdere horeca-voorzieningen onder één dak is ze het huis van en voor iedereen. Voor de Utrechter en de internationale bezoeker, voor jong en oud, voor de amateur en de professional. Ze biedt een podium aan alle muzikale werelden: klassiekpopdancejazzfamilie en alles ertussen. Daarmee is TivoliVredenburg uniek in de wereld.

TivoliVredenburg

TivoliVredenburg is gebouwd op de hoek waar het Vredenburg en de Catharijnesingel bij elkaar komen. De toegang tot het gebouw is aan de kant van het Centraal Station gesitueerd op de hoek Catharijnesingel-Vredenburg en aan de centrumkant tegenover de Vlaamse Toren (zijstraat Vredenburgplein). Op de begane grond bevinden zich de centrale entree, de kassa, ons grandcafé Het Gegeven Paard en Danel, de toegang tot Grote Zaal, evenals de toegangstrap naar de zalen RondaPandora en de roltrappen richting Hertz en Cloud Nine. Daarnaast bevat ons pand op verschillende hoogtes diverse pleinen en tal van overige horeca-ruimtes. Aan de kant van de Catharijnesingel is een groot zonterras, overlopend in de terras-achtige trappen langs de Catharijnesingel.

Vijf zalen

De vijf unieke zalen zijn elk ontworpen door een architect van wereldfaam:

Grote Zaal>>
Ronda >>
Hertz >>
Pandora >>
Cloud Nine >>

De architecten

De vijf zalen zijn elk ontworpen door een architect van wereldfaam. De gemeente Utrecht gaf begin deze eeuw architectuurstudio Hertzberger opdracht voor een ontwerpstudie voor het nieuwe TivoliVredenburg. Herman Hertzberger is de geestelijk vader van het voormalige Muziekcentrum Vredenburg. Zijn Grote Zaal werd bij de sloop gespaard en is inmiddels geheel gerenoveerd en in het nieuwe TivoliVredenburg opgenomen. Onder zijn supervisie en die van architect Patrick Franssen ontwierp Jo Coenen popzaal Ronda en Thijs Asselbergs op jazz-zaal Cloud Nine. Het jonge architectenbureau NL Architects ontwierp Pandora, dat vooral geschikt is voor dance-events. Patrick Franssen ontwierp kamermuziekzaal Hertz, vernoemd naar Herman Hertzberger.

Zo groot als het gebouw is, zo kleinschalig en intiem is de concertbeleving van de bezoeker. Er is bewust gekozen voor meerdere unieke, relatief kleinere zalen waarbij het publiek altijd dicht bij het podium zit. De zalen en ook hun directe omgeving (foyers) hebben alle een eigen identiteit die elk door een andere architect is vormgegeven. Daarmee is TivoliVredenburg, met vijf zalen, ontworpen door vijf verschillende architecten, uniek in de wereld. TivoliVredenburg onderscheidt zich daarnaast door een zeer brede programmering, die enkele jaren na de oplevering van het gebouwen 2014, rond de miljoen bezoekers per jaar trekt.

Locatie

TivoliVredenburg ligt op de best bereikbare plek van Nederland naast het grootste en meest centraal gelegen station (in 2030 jaarlijks 100 miljoen reizigers). Daarnaast ligt het gebouw aan het grootste en meest centraal gelegen Nederlandse winkel- en uitgaanscentrum.

Toekomst

Tevens is TivoliVredenburg onderdeel van de grootse Utrechtse plannen voor ontwikkeling van het nieuwe stationsgebied. Sinds de bouw van Hoog Catharijne was er in het stationsgebied sprake van achterstallig onderhoud, verloedering, een groeiend aantal reizigers, een groeiend aantal inwoners van de stad én een behoefte om het water weer terug in de Singel te krijgen. Met de bouw van het nieuwe Stationsgebied worden al deze dingen tegelijk aangepakt. Het water stroomt weer door de singel en de omliggende bebouwing is bijna klaar.

Naast TivoliVredenburg worden het Centraal Station, het Jaarbeursplein, Hoog Catharijne en het omliggende gebied verbouwd. Het uiteindelijke doel is om een nieuw centrum in Utrecht te realiseren waarin het nieuwe stationsgebied en de oude binnenstad weer één geheel zijn. Op de website van stationsgebied Utrecht is meer informatie te vinden over de verschillende plannen en de deelontwerpen.

Cookie

Wij maken gebruik van cookies om je website- bezoek 'slimmer' te maken en omwille van statistieken.

Klik op onderstaande button om hiermee akkoord te gaan.

Akkoord