Benjamin Herman speelt saxofoon in Hertz Tivolivredenburg

Unieke Samenwerking tussen Benjamin Herman & Mayuko Katakura

Dutch Jazz meets Tokyo Jazz

Sinds hun eerste muzikale ontmoeting tijdens het Tokyo Jazzfestival in 2013 hebben saxofonist Benjamin Herman en pianiste Mayuko Katakura altijd contact gehouden. Op 29 januari is de samenwerking, na lang wachten door lockdowns, eindelijk te horen in onze Cloud Nine. 

Mayuko Katakura is in haar thuisbasis Tokio een bijzonder populaire pianist in de jazz scene die naast tientallen platen als ‘side woman’ zelf inmiddels zeven soloplaten heeft uitgebracht.

Mayuko is een fantastische pianiste met wie ik vaker heb samengespeeld in Tokio en wie ik daar ook vaak heb horen spelen bij andermans concerten. Ze speelt overal in Japan en is naast haar eigen werk met haar trio een veel gevraagde side woman.

De samenwerking met het zeer hechte trio van Benjamin Herman, met bassist Thomas Pol en drummer Joost Patocka, biedt naar Benjamin’s zeggen de mogelijkheid om de ‘straight ahead’ kant van zijn spel en composities te belichten. Naast enkele van Benjamin zijn bestaande composities zal het trio met Mayuko op deze toernee ook meerdere nieuwe stukken spelen die Benjamin speciaal voor deze bezetting heeft geschreven.

‘Ik ben druk met nieuwe muziek bezig voor deze concerten. Mijn trio is de vaste basis van veel van mijn albums en concerten de afgelopen 15 jaar. Het is altijd spannend om met een vierde persoon concerten te doen zoals in het verleden met onder meer Anton Goudsmit, Ruben Hein, Daniel von Piekartz.’

In 2020 had Benjamin meerdere projecten op stapel staan met Japanse musici in verschillende genres. Dit heeft niet alleen te maken met zijn jarenlange obsessie voor het land Japan en alles wat er vandaan komt aan kunst en spijzen, maar ook met zijn constante zoektocht naar nieuwe impulsen voor bijzondere muzikale avonturen.

‘Iedere muzikant droomt ervan om in Japan te spelen. Je wordt zo goed behandeld en het publiek is altijd enthousiast. Ze houden ook erg van Europese jazz en ik ben er vaak geweest om op te treden. Er is een geweldige jazzscene in Japan. Ik vind het leuk om het Nederlandse publiek aan Japanse musici voor te stellen. Japanners vinden het namelijk ook geweldig om hierheen te komen.’

Met deze samenwerking pakt Benjamin de draad weer op. ‘Elke muzikant wil in Japan spelen, het is zo een bijzondere cultuur en de jazzscene daar is uniek. Ik vind het belangrijk om iets te doen met mijn obsessies. Daar hoort bij dat ik bepaalde musici vraag voor concerten en plaatopnames. Ik ben zo blij dat ik na drie jaar uitstellen Mayuko eindelijk hierheen kan komen. Zij is een geweldige pianiste.’

Net als Benjamin werd Mayuko op jonge leeftijd uitgenodigd om deel te nemen aan The Thelonious Monk Competition in Washington D.C. Ook is zij in eigen land veelvuldig in de prijzen gevallen waaronder New Star Award voor haar debuutplaat ‘Inspiration’ in 2009. Naast invloeden van haar voormalige pianoleraar Kenny Barron is in haar kleurijke spel vooral veel klassieke jazztraditie te horen.

Benjamin Herman en Mayuko delen tijdens deze tournee de planken met Benjamin’s vaste trioleden Thomas Pol en Joost Patocka. 

Thomas Pol (1989) studeerde contrabas aan Codarts in Rotterdam. Na zijn afstuderen verhuisde hij in 2013 naar New Orleans waar hij zijn master haalde. Daar nam hij ook zijn debuutalbum ‘Thomas Pol in America’ op.

Terug in Nederland werd hij door Jazz International in 2017 benaderd om ‘The Pack Project’ te leiden, een initiatief in het leven gebracht om jonge opkomende muzikanten te steunen in hun muzikale loopbaan en zo een podium te geven.
In 2018 begon hij een klassieke master bij KCO bassist Rob Dirksen te Tilburg.Thomas speelt met o.a. Benjamin Herman Trio, Pynarello, ALEXANDER, T.Pol 3, NAOS en is zowel actief in de jazz en klassieke wereld.

Joost Patocka (1969) speelt sinds dertig jaar samen met Benjamin Herman. Daarnaast is hij veelvuldig te horen geweest met zangers Ruben Hein en Rita Reys, met saxofonisten Piet Noordijk en Branford Marsalis, in het trio van gitarist Kurt Rosenwinkel in de band met collega drummer Stefan Kruger, Krupa & The Genes.