Artist in Residence: Thomas Azier

De Nederlandse componist, producer, zanger en performer Thomas Azier was in augustus 2021 artist in residence in TivoliVredenburg. In vier dagen tijd speelde hij vier verschillende concerten in vier verschillende zalen.

Het talent van de Nederlandse componist, producer, zanger en performer Thomas Azier is eigenlijk te groot voor ons kikkerlandje – daarom bivakkeerde hij vanaf zijn negentiende ook veel in het buitenland. Dat leverde even intrigerende als afwisselende synthpopalbums op, zoals Hylas (2014) met techno-invloeden in zijn Berlijnse periode en de warmer klinkende opvolger Rouge (2017) die hij opnam in Parijs. Na meer dan 10 jaar is hij nu weer neergestreken in Nederland. Op elke plaats waar het leven hem brengt, absorbeert hij invloeden uit zijn directe omgeving, om deze vervolgens vanuit zijn eigen visie te kanaliseren in een steeds specifieker, unieker en persoonlijker wordend muzikaal palet. Zijn vorige albums zijn verfstreken op een veel groter schilderij; het recent verschenen album Love, Disorderly is een indicatie van de uiteindelijke grootte van dat kunstwerk. Tijdens de eerste drie concerten van deze residency staat telkens een ander facet van dit album centraal. Zijn laatste concert van de reeks is een primeur: dan speelt hij voor het eerst werk van zijn nieuwe vinyl A Collection Of Broken Ideas, twee singles van 22 minuten. Bij de concerten is sprake van beperkte bezoekerscapaciteit op anderhalve meter afstand (behalve de show in Ronda).

Thomas Azier over concerten in coronatijd

Een concert geven gaat naar mijn idee om het samenkomen, de interactie, het gevaar. Het concert is een van de zeldzame momenten waarop ik volledig betrokken ben bij het heden, en ik kan stellen dat ik muziek maak voor het bijna religieuze en meditatieve gevoel dat een live-ervaringen geeft. Ik ben ervan overtuigd dat we deze tijd moeten gebruiken om alternatieve ‘shared experiences’ te testen.”

Over zijn concerten bij TivoliVredenburg voegt hij toe: “In TivoliVredenburg, een plek waar ik ontzettend veel muzikale herinneringen heb, mag ik eindelijk mijn nieuwe werk presenteren in vier verschillende zalen. Na bijna anderhalf jaar zonder live-expressie, kijk ik vooral uit naar de fysieke ervaring van het zingen. Op zoek naar een natuurlijke maar moderne live ‘feel’, besluit ik een sprong te wagen in het diepe, en off-grid te gaan met een nieuwe groep muzikanten met verschillende muzikale achtergronden. De bands zullen bestaan uit o.a. Simon Segers op drums, Obi Blanche op zijn DIY gitaar ‘Rake’ en Maarten Hogenhuis op sax.