Artist in Residence: Matteo Myderwyk

De Nederlandse pianist/componist Matteo Myderwyk was in juni en juli 2021 artist in residence in TivoliVredenburg. In drie weken tijd speelde hij vier verschillende concerten in vier verschillende zalen.

Matteo Myderwyk is opgeleid als klassiek pianist, maar besloot na het conservatorium alle muzikale regels en wetten van zich af te gooien. Zijn doel: muziek maken in het moment. Zo belandde Myderwyk in de wondere werelden van de free-jazz, de neoklassieke muziek en de elektronica en gaf hij optredens op Lowlands, Oerol en het Amsterdam Dance Event. Continu breekt hij wetten door te improviseren met keuzes van instrumenten.

Donderdag 10 juni – Grote Zaal – filmsoundtrack Aquarela

Op donderdag 10 juni trapt Matteo Myderwyk de concertreeks af met een optreden in de Grote Zaal dat volledig in het teken staat van composities die hij maakte als soundtrack bij de film Aquarela. Begeleid door indrukwekkende filmbeelden van bruisende watervallen, krakende gletsjers en woeste zeeën speelt Matteo Myderwyk (onder meer op ons eigen Van Vulpen-orgel) een zelf gecomponeerde filmsoundtrack. Vrijuit laat hij zijn muzikale ideeën stromen, zoals water zelf ook vrijuit wil stromen. Laat je meevoeren door de indrukwekkende kracht van water gecombineerd met die van Myderwyks muziek!

► Bekijk de foto’s

Vrijdag 18 juni – Hertz – piano & synths (solo)

Op vrijdag 18 juni is het tijd voor het tweede concert van Matteo Myderwyk in Hertz. Tijdens dit soloconcert laat Matteo Myderwyk zijn meest recente werk horen, gecomponeerd tijdens de lockdowns van het afgelopen jaar. Hieronder valt bijvoorbeeld Remembrance, de nieuwe single van het komende album dat in september uitkomt op Warner Classics en waarvan de video is opgenomen in onze zaal Ronda. Ook komt het album Parabel (2020) aan bod. Moeiteloos verstrengelt Myderwyk twee werelden: die van klassiek en elektronica. Zoals hij zelf zegt: ‘Ik wil dat mijn muziek ‘kneedbaar’ op verschillende instrumenten gespeeld kan worden.’

► Bekijk de foto’s

Zaterdag 26 juni – Cloud Nine – jazz (trio)

Het derde concert in Cloud Nine op zaterdag 26 juni staat in het teken van jazz en Arabische muziek. Matteo Myderwyk is namelijk een muzikale veelvraat die continu nieuwe stijlen en genres verkent. Zo vormt hij met Haytham Safia (oed) en Osama Mileegi (percussie) en Remco Menting (drums) het jazzquartet Salaasa. Niet zomaar jazz: de nummers van Salaasa zijn gebaseerd op Arabische muziek gecomponeerd door Haytham Safia op de oed, een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Een opwindende mix!

► Bekijk de foto’s

Vrijdag 2 juli – Ronda – electronic (duo)

In het laatste concert van de reeks, op vrijdag 2 juli in Ronda, worden elektronische klanken verkend. Het duo Matteo Myderwyk (toetsen) en Remco Menting (drums) deed eerder dit jaar al onze Ronda aan tijdens Andermaal, een 32-uursevenement gecureerd door Colin Benders. Grote kracht van dit duo is de spanning die de interactie tussen drums en toetsen oproept. Menting is onder meer drummer van jazztrio Kapok, waarmee hij de European Jazz Award won. Samen geven ze de muziek van Myderwyk een nieuwe dimensie!

► Bekijk de foto’s