‘Drie seizoenen Fargo wil ik wel graag terugzien’

Dit artikel verscheen op donderdag 26 maart in Algemeen Dagblad.
Interview door Judith Tielemans, AD


Uitgaan zit er de komende tijd niet in; des te meer tijd om je te verliezen in het aanbod podcasts, tv-series en boeken. Ook in de klassieke hoek is er veel te vinden aan thuisentertainment. Peter Tra, programmeur klassieke muziek bij TivoliVredenburg, deelt zijn zes favorieten.

Bekend van...
Peter Tra (50) staat aan het roer van de klassieke muziekprogrammering bij TivoliVredenburg. Al meer dan zestien jaar werkt hij voor het muziekgebouw, waarvan de laatste zes in het nieuwe pand.

1.
DIGITAL CONCERT HALL

STREAM TOT 31 MAART
'De Berliner Philharmoniker biedt een fantastische digital concert hall aan, waar je veel van hun eigen klassieke opnames kunt streamen in hoge kwaliteit. Normaal kost dat best veel geld, maar in deze crisisperiode kun je er gratis gebruik van maken. Een buitenkansje! Het is heel gaaf wat voor materiaal er op staat. Van oude tot aan nieuwe opnames: allemaal heel high-end. Ik ben vooral onder de indruk van een opname van de Griekse dirigent Teodor Currentzis. Een beetje een mafkees, maar hij levert geweldig werk. In Rusland heeft hij een orkest en een opera opgericht, waarmee hij dag en nacht werkt als een soort sekte. Het is een echte rockster in de klassieke wereld. Zelf roept hij dat hij de redder van de klassieke muziek is. In het verleden heb ik hem twee keer mogen programmeren in Tivoli, maar inmiddels is hij zo beroemd, dat we hem niet meer kunnen boeken.' Je vindt de digitale concerthal hier.

2.
ENNIO MORRICONE

PODCAST VAN RADIO 4
'In deze podcast gaat reporter Jet Berkhout op zoek naar de beroemde componist Ennio Morricone (foto). Ze reist af naar Italië om via-via terecht te komen bij de muzieklegende. Je krijgt een beetje het gevoel alsof je naar een aflevering van Spoorloos zit te luisteren, omdat het heel spannend is en ze steeds dichterbij hem komt. Die Morricone is een interessante figuur: zeer introvert en schuw. Desondanks heeft hij ontzettend veel beroemde filmmuziek geschreven én heeft hij door heel Europa getoerd om zijn eigen muziek te dirigeren. In de podcast hoor je daar ook fragmenten van, wat het extra leuk maakt om er naar te luisteren. Een aanrader!' Luister de podcast hier.

3.
BEETHOVENS EROÏCA

FILM OP YOUTUBE
'Rond 2004 heeft de BBC een film gemaakt over de Derde Symfonie van Beethoven: de Eroïca. Ik ken het stuk door en door, maar dankzij deze film ben ik de muziek weer opnieuw gaan waarderen. De makers zoomen heel knap in op de reacties van het publiek, die de allereerste uitvoering van Beethovens Derde meemaken. Tegenwoordig wordt deze muziek door sommigen misschien als ouderwets gezien, maar in die tijd was het echt revolutionair wat hij deed. In de film zie je dan ook veel emoties bij de luisteraar, waardoor je de uitvoering op een hele andere manier gaat beleven.' De film staat integraal op YouTube.

4.
BACHS MATTHÄUS-PASSION

STREAM OP SITE ALL OF BACH
'Voor het eerst sinds 1945 gaat de Matthäus-Passion-uitvoering van de Nederlandse Bach Vereniging niet door. Heel jammer, maar gelukkig kun je via hun website de voorgaande edities streamen. Volgend jaar bestaat de vereniging 100 jaar, wat ze willen vieren door alle werken van Bach op hun website aan te bieden. Inmiddels kun je daar al de helft van alle muziek van Bach beluisteren. Ze hebben het prachtig uitgelicht in video’s met mooie beschrijvingen, waardoor zijn muziek opeens veel beter te begrijpen valt. De website trekt wereldwijd veel bezoekers.' De Matthäus-Passion en andere opnames vind je op allofbach.com.

5.
FARGO

SERIE OP NETFLIX
'Een serie die ik nog wel opnieuw zou willen bekijken, is Fargo op Netflix. De serie bestaat uit drie seizoenen met ieder een eigen verhaal. Alle drie gaan ze over een sukkelig type, dat met het criminele circuit in aanraking komt. Ik vind de karakters bijzonder, maar ook de manier waarop de gebeurtenissen in beeld worden gebracht. In het tweede seizoen komt er ook veel muziek in voor van Mahler en Brahms. Die muziek hebben ze slim bewerkt, zodat het beter in de scenes past. Leuk feitje: alle seizoenen spelen zich af in een ander tijdperk. Zo is het tweede seizoen bijvoorbeeld volledig in de jaren 70-stijl gefilmd. Het interieur in de serie herken ik van mijn ouders uit die tijd.' Heb je een netflix-account, dan kijk je de serie hier.

6.
KLASSIEKE MUZIEK VIA DE AVROTROS

YOUTUBE
'Mocht je nog een database zoeken voor klassieke muziek, dan kan ik je het YouTube-kanaal van AvroTros aanbevelen. Het is niet iets waar je heel snel op terechtkomt, dus ik tip ‘m graag. Het YouTube-kanaal is gevuld met idioot veel muziekmateriaal. Daar ben je echt uren zoet mee. Ideaal in deze tijd voor liefhebbers van klassieke muziek. Je kunt er veel opnames vinden van concerten, ook die bij ons in TivoliVredenburg zijn uitgevoerd. Heel leuk om die terug te kijken.' Begin hier met terugkijken.