talks, colleges, festivals en meer

ons kennis & debatprogramma
Zaal open
Aanvang
Verwacht einde
Locatie
Cloud Nine
Attend
Facebook-event

Het Zweefcafé: Over toeval

Het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje

incl. servicekosten

Net als je aan je beste vriendin denkt, dan belt ze. Of het balletje van de roulette tafel valt precies op het cijfer waar jij net al je geld op hebt ingezet. Toeval? Of zijn er toch hogere machten aan het werk?

Soms gebeuren er dingen die bijna té toevallig zijn, alsof iets ons een bepaalde kant op probeert te sturen. Bijna 80% van de Nederlanders heeft weleens zo’n bijzonder voorgevoel gehad. Natuurkundige wetten kunnen deze parapsychologische gevoelens tot op heden niet verklaren. Kunnen helderzienden gebeurtenissen verklaren die nog moeten gebeuren? Bestaat er zoiets als ‘het lot’, en zijn al onze stappen al voor ons uitgestippeld? Of zijn sommige dingen gewoon echt toevallig en willen wij soms te graag verbanden zien die er niet zijn?

Tijdens deze editie van Het Zweefcafé duiken we met oa neuropsycholoog Jacob Jolij (Rijksuniversiteit Groningen) in de wereld van onverklaarbare toevalligheden.

Over Het Zweefcafé
De huidige tijd vraagt ons om van alles tegelijk te doen. Carrière maken; relaties onderhouden; actief zijn op social media. 'Druk zijn' is de norm. Met als gevolg burn-outs, depressies en identiteitscrises. Kunnen we grip krijgen op de chaos die soms in ons hoofd ontstaat?

In Het Zweefcafé ontmoeten wetenschap en spiritualiteit elkaar voor een biertje. Voor iedereen die zingeving zoekt, maar een nuchtere kijk wil houden. Wat zijn gedachten? Hoe kunnen we onze concentratie verbeteren? Zijn dromen te verklaren? In Het Zweefcafé nodigen we gasten uit om te praten met elkaar en het publiek over ons brein, zingeving en meer.

Zie ook

Marjoleine de Vos over trouw zijn aan jezelf

Bezin met Bach

How Minds Change

The Surprising Science of Belief, Opinion, and Persuasion

Diederik Jekel

Eerste Hulp bij Moeilijke Dingen